Ο Κύπριος που μπορεί να συντηρήσει το Κράτος για 441 ημέρες

InBusinessNews  13/02/2018 07:25
Ο Κύπριος που μπορεί να συντηρήσει το Κράτος για 441 ημέρες

Ο Κύπριος που μπορεί να συντηρήσει το Κράτος για 441 ημέρες

InBusinessNews  13/02/2018 07:25
Τι θα γινόταν εάν ο πλουσιότερος κάθε χώρας αναλάμβανε να «συντηρήσει» τη χώρα του; Για πόσες ημέρες θα μπορούσε η κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί; Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg κατήρτισε τον λεγόμενο δείκτη Robin Hood για να απαντήσει στο πιο πάνω ερώτημα.

RELATED ARTICLES


Συγκεκριμένα, για τον καταρτισμό του δείκτη λήφθηκαν υπόψη 49 χώρες με διάφορα πολιτικά καθεστώτα και είδη δαπανών, καθώς και τα πλουσιότερα άτομα από την κάθε χώρα. Στη συνέχεια, έγινε σύγκριση με βάση την καθαρή αξία των πλουσιότερων ατόμων όπως αυτή παρουσιαζόταν τον Δεκέμβριο του 2017 και το ημερήσιο λειτουργικό κόστος κάθε κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τέσσερα από τα 49 άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι γυναίκες (Αγκόλα, Αυστραλία, Χιλή και Κάτω Χώρες).

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα λειτουργήσει το Εστία

Εάν, υποθετικά, κάθε κυβέρνηση ξέμενε από ρευστό και πόρους και προέβαινε σε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του πλουσιότερου τους πολίτη, ο δείκτης Robin Hood υπολογίζει πόσο καιρό μπορεί αυτή η «χρηματοδότηση» να αιμοδοτεί την απρόσκοπτη λειτουργία του Κράτους.
 
long


Ο πλουσιότερος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, John Fredriksen, θα μπορούσε να κρατήσει την κυβέρνησή του για 441 ημέρες. Με προβλεπόμενες δαπάνες ύψους 23,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα μικρό πληθυσμό και συνεπώς μικρότερο κόστος κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας, συμφέρουσες φορολογικές πολιτικές και μια οικονομία επικεντρωμένη στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, η Κύπρος θα επωφελείτο μακροπρόθεσμα από την περιουσία του Fredriksen ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπογραμμίζεται πως ο κ. Fredriksen είναι εφοπλιστής νορβηγικής καταγωγής ο οποίος πολιτογραφήθηκε Κύπριος και διανέμει στο Λονδίνο.

Ακριβότερες για να τις συντηρεί κανείς θεωρούνται οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ και της Κίνας ο Jack Ma, ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 47,8 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε να σώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα για μόνο τέσσερις ημέρες. Ο Jeff Bezos δεν θα ήταν σε καλύτερη θέση έστω κι αν η περιουσία του ανέρχεται στα 99 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες στον δείκτη Robin Hood, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ μόνο για πέντε ημέρες, όπως και ο Hugh Grosvenor το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Dieter Schwarz τη Γερμανία.

Η ποσοτικοποίηση των κυβερνητικών δαπανών για κάθε χώρα για το τι προτίθενται να πράξουν με τα «δωρεάν χρήματα» είναι δύσκολο καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί άλλοι παράμετροι. Ωστόσο, ο δείκτης Robin Hood αποδεικνύει πως τα περισσότερα δυτικά κράτη δεν μπορούσαν να κρατήσουν το «φρούριο τους για πολύ καιρό», ακόμη και με τη βοήθεια των πλουσιότερων πολιτών τους.

pinakas.

 

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας