Ο Κύπριος που μπορεί να συντηρήσει το Κράτος για 441 ημέρες

Τι θα γινόταν εάν ο πλουσιότερος κάθε χώρας αναλάμβανε να «συντηρήσει» τη χώρα του; Για πόσες ημέρες θα μπορούσε η κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί; Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg κατήρτισε τον λεγόμενο δείκτη Robin Hood για να απαντήσει στο πιο πάνω ερώτημα.

Συγκεκριμένα, για τον καταρτισμό του δείκτη λήφθηκαν υπόψη 49 χώρες με διάφορα πολιτικά καθεστώτα και είδη δαπανών, καθώς και τα πλουσιότερα άτομα από την κάθε χώρα. Στη συνέχεια, έγινε σύγκριση με βάση την καθαρή αξία των πλουσιότερων ατόμων όπως αυτή παρουσιαζόταν τον Δεκέμβριο του 2017 και το ημερήσιο λειτουργικό κόστος κάθε κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τέσσερα από τα 49 άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι γυναίκες (Αγκόλα, Αυστραλία, Χιλή και Κάτω Χώρες).

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα λειτουργήσει το Εστία

Εάν, υποθετικά, κάθε κυβέρνηση ξέμενε από ρευστό και πόρους και προέβαινε σε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του πλουσιότερου τους πολίτη, ο δείκτης Robin Hood υπολογίζει πόσο καιρό μπορεί αυτή η «χρηματοδότηση» να αιμοδοτεί την απρόσκοπτη λειτουργία του Κράτους.
 


Ο πλουσιότερος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, John Fredriksen, θα μπορούσε να κρατήσει την κυβέρνησή του για 441 ημέρες. Με προβλεπόμενες δαπάνες ύψους 23,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα μικρό πληθυσμό και συνεπώς μικρότερο κόστος κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας, συμφέρουσες φορολογικές πολιτικές και μια οικονομία επικεντρωμένη στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, η Κύπρος θα επωφελείτο μακροπρόθεσμα από την περιουσία του Fredriksen ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπογραμμίζεται πως ο κ. Fredriksen είναι εφοπλιστής νορβηγικής καταγωγής ο οποίος πολιτογραφήθηκε Κύπριος και διανέμει στο Λονδίνο.

Ακριβότερες για να τις συντηρεί κανείς θεωρούνται οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ και της Κίνας ο Jack Ma, ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 47,8 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε να σώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα για μόνο τέσσερις ημέρες. Ο Jeff Bezos δεν θα ήταν σε καλύτερη θέση έστω κι αν η περιουσία του ανέρχεται στα 99 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες στον δείκτη Robin Hood, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ μόνο για πέντε ημέρες, όπως και ο Hugh Grosvenor το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Dieter Schwarz τη Γερμανία.

Η ποσοτικοποίηση των κυβερνητικών δαπανών για κάθε χώρα για το τι προτίθενται να πράξουν με τα «δωρεάν χρήματα» είναι δύσκολο καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί άλλοι παράμετροι. Ωστόσο, ο δείκτης Robin Hood αποδεικνύει πως τα περισσότερα δυτικά κράτη δεν μπορούσαν να κρατήσουν το «φρούριο τους για πολύ καιρό», ακόμη και με τη βοήθεια των πλουσιότερων πολιτών τους.

 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο