ΚΤΚ: Τα ΜΕΔ παραμένoυν η μεγαλύτερη πρόκληση για ανάκαμψη

Πρωταρχικός στόχος αποτελεί η μείωση των ΜΕΔ σε διαχειρίσιμα επίπεδα καθώς το ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο πρόβλημα που ταλανίζει τον τραπεζικό τομέα ανέφερε η Διοικήτρια της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, επισημαίνοντας πως ο μεγάλος τους όγκος αποτελεί περιοριστικός παράγοντας για στήριξη της ανάπτυξης από τα τραπεζικά ιδρύματα διαμέσου της χορήγησης δανείων. 

Παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση της ΚΤ, η κ. Γιωρκάτζη στην εισαγωγική της ομιλίας ανέφερε πως σημαντική ευθύνη για επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος των ΜΕΔ φέρουν πρωτίστως οι ίδιες οι τράπεζες. Ωστόσο, είπε, το μεγάλο ύψος των ΜΕΔ δημιουργεί εποπτικές ανησυχίες και κινδύνους. Για να υποβοηθηθούν οι τράπεζες, σημείωσε η κ. Γιωρκάτζη, η ΚΤ λαμβάνει διάφορα μέτρα καθορίζοντας συγκεκριμένους στόχους ανά τρίμηνο καθώς και την προώθηση νομοθετικών μέτρων.

Τόνισε παράλληλα πως δεν έχει επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος της μείωσης των ΜΕΔ, πράγμα το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις εκποιήσεις, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και την πώληση δανείων έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστο ή σε λιγότερο βαθμό αποτελεσματικό λόγω του μεγάλου αριθμού διαφοροποιήσεων, όπως είπε, που επιτεύχθηκαν στα αρχικά κείμενα και τα οποία προστατεύουν περισσότερο τους δανειολήπτες. Η Κεντρική Τράπεζα, πρόσθεσε,  επεξεργάζεται εισηγήσεις για τροποποίηση των νομοθεσιών στα σημεία που η ίδια θεωρεί ότι εμποδίζουν την εφαρμογή τους και θα τις υποβάλει στο ΥΠΟΙΚ για προώθηση τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση της η ΚΤΚ τονίζει ότι «οι κίνδυνοι για το ΑΕΠ αξιολογούνται ως ισορροπημένοι», ενώ αναθεωρεί οριακά προς τα πάνω, σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση της, τις προβλέψεις της για την κυπριακή οικονομία για την περίοδο 2017-2019, παρά την επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, όπως σημειώνει, αναμένοντας τώρα ανάκαμψη της τάξης του 2,8% για το 2017 και περαιτέρω μεγέθυνση της κυπριακής οικονομίας γύρω στο 3% για τα επόμενα δύο χρόνια.  
 
Αβεβαιότητα σε σχέση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις
Σε ό,τι αφορά την αβεβαιότητα (κινδύνους) σε σχέση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις, η ΚΤΚ τονίζει στην ετήσια έκθεση της ότι "οι κίνδυνοι για το ΑΕΠ αξιολογούνται ως ισορροπημένοι".
 
«Οι προς τα κάτω κίνδυνοι πηγάζουν κυρίως από την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό πολιτικό περιβάλλον, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από την αβεβαιότητα στο εγχώριο περιβάλλον», υπογραμμίζει.
 
Για παράδειγμα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι τυχόν επιδείνωση των εγχώριων πιστωτικών συνθηκών στην περίπτωση που σημειωθεί πιο αργή, από την αναμενόμενη, πρόοδος στη μείωση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
 
Οι προς τα πάνω κίνδυνοι, σύμφωνα με την ΚΤΚ, σχετίζονται εν μέρει με την κατασκευή του καζίνο, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος που θα προσφέρει επιπλέον επιλογές στους τουρίστες.
 
Τέλος, η εξερεύνηση νέων πεδίων πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούσε, σύμφωνα με την ΚΤΚ, να οδηγήσει σε υψηλότερα έσοδα και οικονομική δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα.
 
Σε σχέση με τις προβλέψεις του πληθωρισμού, η ΚΤΚ αναφέρει ότι οι επικρατέστεροι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω και σχετίζονται κυρίως με μια πιθανή επιδείνωση της εξωτερικής ζήτησης για τις υπηρεσίες, ενώ το ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου, όπως σημειώνει, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη μετακύλιση στις υπόλοιπες τιμές αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και από άλλες δευτερογενείς επιδράσεις, δύναται να επηρεάσουν καθοδικά το γενικό επίπεδο τιμών.
 
Επιπλέον, αναφέρει ότι «καθοδικοί κίνδυνοι σχετίζονται με μια επιδείνωση των εγχώριων πιστωτικών συνθηκών» και ότι «οι κυριότεροι ανοδικοί για τον πληθωρισμό κίνδυνοι σχετίζονται με την καλύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών».
 
Η ΚΤΚ αναμένει ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα ανέλθει στο 0,9%, 1,5% και 1,6% τα έτη 2017, 2018 και 2019, αντίστοιχα, επηρεαζόμενος κυρίως από την προβλεπόμενη συνέχιση της εγχώριας οικονομικής μεγέθυνσης, καθώς και την τιμή του πετρελαίου, η οποία αναμένεται με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών να καταγράψει άνοδο.
 
Νομισματικές εξελίξεις 
Στην έκθεση της η ΚΤΚ αναφέρει ότι ο ρυθμός απομόχλευσης των υφιστάμενων δανείων επιταχύνθηκε το 2016, με τις αυξημένες αποπληρωμές να αντικατοπτρίζουν εν μέρει τη σημαντική αύξηση στις επιτυχείς αναδιαρθρώσεις.
 
Συνολικά, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα υποχώρησε στο -1,5% τον Δεκέμβριο του 2016 σε σύγκριση με 0,2% τον Δεκέμβριο του 2015, προσθέτει.
 
Παράλληλα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι η σημαντική καταγραφή εισροών καταθέσεων, ιδιαίτερα από κατοίκους Κύπρου και συγκεκριμένα από τις εγχώριες μη-χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, υποδηλοί σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης των καταθετών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
 
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα έφθασε στο 7,4% τον Δεκέμβριο του 2016 σε σύγκριση με 1,6% τον Δεκέμβριο του 2015, σημειώνει.
 
Πορεία οικονομίας – Επιτόκια – Ανεργία
Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών συνέχισε και το 2016 να ξεπερνά τις προσδοκίες με το δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ κατέγραψε πλεόνασμα της τάξης του 0,1% το 2016, σε σχέση με έλλειμμα της τάξης του 0,1%4 το 2015.
 
Το πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 2,6%, σε σχέση με 2,7% το 2015, σημειώνει.
 
Σε σχέση με την ανεργία, η ΚΤΚ αναφέρει ότι αν και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνέχισαν να παρουσιάζουν βελτίωση, αντανακλώντας τις εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα, εντούτοις, η συνολική ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
 
Τέλος, σημειώνει ότι τα επιτόκια στην Κύπρο σταθεροποιήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2016, σε συνέχεια της πτωτικής πορείας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το 2015.
 

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Η συνδρομή της AWS στα success stories των πελατών της και η απήχηση του cloud στις επιχειρήσεις της Κύπρου
Ο Χρίστος Αγγελίδης νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
Καταπέλτης για τις απεργίες ο Χριστοδουλίδης-Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις
Λούης Ποχάνης: Κεφαλαιώδους σημασίας σ’ ένα άστατο κόσμο η ασφάλιση των επιχειρήσεων