Μεγάλο όγκο για στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο

Μεγάλος χαρακτηρίζεται ο όγκος των δανείων που έχουν συνάψει τα νοικοκυριά στην Κύπρο για σκοπούς απόκτησης κατοικίας σε σχέση με τον πληθυσμό της. Συγκεκριμένα και με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΚΤ, η Κύπρος κατατάσσεται 14η ανάμεσα στις 19 χώρες της Ζώνης του Ευρώ, με τον όγκο των δανείων να προσεγγίζει τα €12 δις. κατά τα τέλη Φεβρουαρίου.

 Αξίζει να επισημανθεί πως ο συνολικός όγκος των δανείων που έχουν συναφθεί από νοικοκυριά στην ευρωζώνη για σκοπούς απόκτησης κατοικίας ανήλθε στα €4.068 δις, με το μεγαλύτερο όγκο να έχει συναφθεί από νοικοκυριά στην Γερμανία με €1.128 δις και την Γαλλία να ακολουθεί με τον όγκο των στεγαστικών δανείων για τα νοικοκυριά να ανέρχεται στα €944 δις. Υπογραμμίζεται πως το Λουξεμβούργο, μια χώρα με λιγότερο πληθυσμό από την Κύπρο, έχει μεγαλύτερο όγκο στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά πράγμα το οποίο ίσως να οφείλεται στις υψηλές τιμές των ακινήτων λόγω αυξημένης ζήτησης από ξένους και κοινοτικούς που εργάζονται στη χώρα καθώς αρκετοί ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν την έδρα ή την γραμματεία τους στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, σε χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό όπως Εσθονία και Σλοβενία, με μεγαλύτερο πληθυσμό από την Κύπρο, έχουν μικρότερο όγκο δανείων για απόκτηση κατοικίας από τα νοικοκυριά. Στην Ελλάδα ο όγκος των στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά ανέρχεται στα €61 δις.

Υπογραμμίζεται πως το σύνολο των δανείων που έχουν συνάψει τα νοικοκυριά στην ευρωζώνη ανέρχονται στα €5.431 δις. Στην Κύπρο τα συνολικά δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονται στα €21 δις εκ των οποίων τα €2,5 εκατ. είναι καταναλωτικά δάνεια.

Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο