Powered by

Αντιπαράθεση ΣΥΠΡΟΔΑΤ – Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Κεντρικής Τράπεζας και Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών εξελίσσονται οι αναδιαρθρώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με αφορμή σχετική τοποθέτηση του Παύλου Ιωάννου στο πλαίσιο του σχετικού σεμιναρίου του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στο ΤΕΠΑΚ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου υποστήριξε ότι οι δανειολήπτες πρέπει να προβούν σε αναδιαρθρώσεις, διαφορετικά, βάσει και της αναφοράς της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας για ριζοσπαστικές λύσεις, θα ακολουθήσουν κατασχέσεις και εκποιήσεις.
 
Διαβάστε ακόμα: Π. Ιωάννου: Αναδιαρθρώστε ΜΕΔ γιατί θα έλθουν εκποιήσεις και κατασχέσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, Κώστας Μελάς, σε γραπτή ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το πρόβλημα με τις αναδιαρθρώσεις εντοπίζεται στην στάση των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών και στις παράλογες απαιτήσεις που θέτουν.

«Είναι οι τράπεζες που θα έπρεπε να έχουν κυρώσεις, ούτως ώστε να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση των αναδιαρθρώσεων, και όχι να απειλούνται οι δανειολήπτες και να εκβιάζονται με τον τρόπο που περιέγραψε ο κ. Ιωάννου, ερμηνεύοντας τις πιο πάνω δηλώσεις της διοικήτριας», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μελάς, τονίζοντας ότι «με αυτές τις νοοτροπίες σίγουρα δεν θα υπάρξουν λύσεις».

Μάλιστα, αμφισβητεί ευθέως τη νομική ορθότητα των απόψεων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, επισημαίνοντας ότι «στις περιπτώσεις που η αναδιάρθρωση δεν επιτυγχάνεται εξαιτίας της συμπεριφοράς των τραπεζών, ο δανειολήπτης έχει πάντοτε το δικαίωμα να κινηθεί δικαστικώς για προστασία των δικαιωμάτων του. Έτσι, η οποία διαδικασία εκποίησης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ, αφού το Δικαστήριο θα αποφανθεί για το δικαίωμα της τράπεζας να προχωρήσει με εκποίηση».
 
Διαβάστε ακόμα: Οι τράπεζες, οι τράπεζες, οι τράπεζες

Ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, στην ανακοίνωσή του κατηγορεί την Κεντρική Τράπεζα ότι τα βάζει πάλι με τους δανειολήπτες, προκειμένου να γίνουν αναδιαρθρώσεις με οποιοδήποτε κόστος, καθώς και ότι σ’ αυτή της την προσπάθεια παρασύρει και άλλους φορείς, απλά και μόνο για να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια από τις τράπεζες, εκτιμώντας ότι «αυτό δεν θα πετύχει αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των τραπεζών και η ανύπαρκτη εποπτεία της Κεντρικής».

Καταλήγοντας, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ διερωτάται «αν η μονομερής αύξηση των δικηγορικών εξόδων, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, έγινε από τους “ακόλουθους” των τραπεζών για να εμποδίζεται ο απλός, φτωχός κόσμος να κινηθεί δικαστικά και να προστατεύσει τις περιουσίες του» και στέλνει το μήνυμα ότι «φτάνει πλέον να εξυπηρετούμε τις τράπεζες».
 
Διαβάστε ακόμα: Τα 21 ακίνητα στο fund της Τρ. Κύπρου

Δειτε Επισης

Τμήμα Φορολογίας: Αναθεωρημένη έκδοση εργαλείου υπολογισμού τέλους χαρτοσήμου
Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Πάμε Τρόοδος 2: Αναδείχθηκαν και φέτος οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις-Ικανοποίηση Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη(pics)
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο
Ενισχύεται η διμερής συνεργασία Κύπρου-Ολλανδίας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και καινοτομίας
Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή