Οι τράπεζες, οι τράπεζες, οι τράπεζες

Το ότι οι τράπεζες φταίνε σε μεγάλο βαθμό για την οικονομική κρίση που έπληξε τον τόπο είναι αναντίλεκτο. Για να ικανοποιήσω το ΑΚΕΛ και τον κ. Χριστόφια  μπορώ να πω πως ευθύνονται στο μεγαλύτερο συγκριτικό βαθμό. Φταίνε λοιπόν οι τράπεζες. 

Τι είναι όμως οι τράπεζες; Άκουγα στο κρατικό ραδιόφωνο τον Γιώργο Περδίκη να λέει πως δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στο λαό και να του πει πως θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο 25 εκατ.  ευρώ θα πάνε σε ένα ταμείο για στήριξη των τραπεζών. 

Αφήνουμε κατά μέρος πως καμία τράπεζα σήμερα δεν χρειάζεται στήριξη ή νέα κεφάλαια και πάμε σε κάτι άλλο, πιο απλό. Τι σημαίνει τράπεζα; Ποιοι είναι πίσω από μία τράπεζα;  Προφανώς οι μέτοχοι. Έχουν πληρώσει οι μέτοχοι των κυπριακών για τα λάθη των οργανισμών τους; Προφανώς χάνοντας την επένδυση που έκαναν, κάτι πλήρωσαν. Μερικοί είναι σήμερα ενώπιον δικαστηρίων για να πληρώσουν ακόμα περισσότερο αν κριθούν ένοχοι και κάποιοι ενδεχομένως να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου το επόμενο διάστημα. Αν θα υπάρξει πλήρης απονομή δικαιοσύνης δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αν και η καθυστέρηση από μόνη της είναι μίας μορφής ατιμωρησία. 

Οι μέτοχοι των τραπεζών όμως, σήμερα έχουν αλλάξει. Άρα ποιοι απομένουν από το παλιό σύστημα; Κυρίως οι υπάλληλοι -όλων των βαθμίδων- και οι πελάτες. Καταθέτες και δανειολήπτες κατά κύριο λόγο. 

Άρα, όταν ο κ. Περδίκης λέει πως δεν θα ψηφίσει κάτι για να δώσει 25 εκατ. σε ένα ταμείο για τη στήριξη των τραπεζών, ποιους ντρέπεται να στηρίξει; Τους μετόχους που θα έχουν ήδη χάσει την επένδυση τους, τους υπαλλήλους που όπως είδαμε και πρόσφατα οι πλείστοι που ευθύνονταν έχασαν τη δουλειά τους και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων, ή τους καταθέτες και τους δανειολήπτες;

Προφανώς το άρθρο δεν είναι προσωπικό για τον κύριο Περδίκη αλλά επειδή σε προεκλογική περίοδο όλοι τα έχουν με τις τράπεζες είναι καλά να γίνονται και οι κατάλληλες διευκρινήσεις. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε θέματα που δεν αφορούν μία συγκεκριμένη τράπεζα ή μεμονωμένα γεγονότα. 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό