Οι τράπεζες, οι τράπεζες, οι τράπεζες

Οι τράπεζες, οι τράπεζες, οι τράπεζες

Οι τράπεζες, οι τράπεζες, οι τράπεζες

Το ότι οι τράπεζες φταίνε σε μεγάλο βαθμό για την οικονομική κρίση που έπληξε τον τόπο είναι αναντίλεκτο. Για να ικανοποιήσω το ΑΚΕΛ και τον κ. Χριστόφια  μπορώ να πω πως ευθύνονται στο μεγαλύτερο συγκριτικό βαθμό. Φταίνε λοιπόν οι τράπεζες. 

RELATED ARTICLES


Τι είναι όμως οι τράπεζες; Άκουγα στο κρατικό ραδιόφωνο τον Γιώργο Περδίκη να λέει πως δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στο λαό και να του πει πως θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο 25 εκατ.  ευρώ θα πάνε σε ένα ταμείο για στήριξη των τραπεζών. 

Αφήνουμε κατά μέρος πως καμία τράπεζα σήμερα δεν χρειάζεται στήριξη ή νέα κεφάλαια και πάμε σε κάτι άλλο, πιο απλό. Τι σημαίνει τράπεζα; Ποιοι είναι πίσω από μία τράπεζα;  Προφανώς οι μέτοχοι. Έχουν πληρώσει οι μέτοχοι των κυπριακών για τα λάθη των οργανισμών τους; Προφανώς χάνοντας την επένδυση που έκαναν, κάτι πλήρωσαν. Μερικοί είναι σήμερα ενώπιον δικαστηρίων για να πληρώσουν ακόμα περισσότερο αν κριθούν ένοχοι και κάποιοι ενδεχομένως να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου το επόμενο διάστημα. Αν θα υπάρξει πλήρης απονομή δικαιοσύνης δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αν και η καθυστέρηση από μόνη της είναι μίας μορφής ατιμωρησία. 

Οι μέτοχοι των τραπεζών όμως, σήμερα έχουν αλλάξει. Άρα ποιοι απομένουν από το παλιό σύστημα; Κυρίως οι υπάλληλοι -όλων των βαθμίδων- και οι πελάτες. Καταθέτες και δανειολήπτες κατά κύριο λόγο. 

Άρα, όταν ο κ. Περδίκης λέει πως δεν θα ψηφίσει κάτι για να δώσει 25 εκατ. σε ένα ταμείο για τη στήριξη των τραπεζών, ποιους ντρέπεται να στηρίξει; Τους μετόχους που θα έχουν ήδη χάσει την επένδυση τους, τους υπαλλήλους που όπως είδαμε και πρόσφατα οι πλείστοι που ευθύνονταν έχασαν τη δουλειά τους και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων, ή τους καταθέτες και τους δανειολήπτες;

Προφανώς το άρθρο δεν είναι προσωπικό για τον κύριο Περδίκη αλλά επειδή σε προεκλογική περίοδο όλοι τα έχουν με τις τράπεζες είναι καλά να γίνονται και οι κατάλληλες διευκρινήσεις. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε θέματα που δεν αφορούν μία συγκεκριμένη τράπεζα ή μεμονωμένα γεγονότα. 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας