Powered by

Συμφωνία για καταβολή €50 δις από τη Βρετανία για το Brexit

Η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησε να καταβάλει στην ΕΕ πάνω από 50 δισ. ευρώ για τη διευθέτηση του «διαζυγίου», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για συνομιλίες σχετικά με μία μελλοντική εμπορική συμφωνία, γράφει σήμερα ο EUObserver. Βρετανοί αξιωματούχοι προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις σε εφημερίδες της χώρας, αλλά το ακριβές ποσό δεν είναι σαφές, καθώς κάθε εφημερίδα κάνει λόγο για διαφορετικό ποσό (από 40 μέχρι 55 δισ. ευρώ).

Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η Βρετανία θα καταβάλει το ποσό αυτό σε μία περίοδο περίπου 40 ετών και όχι εφάπαξ. Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα, όταν η Πρωθυπουργός Μέι θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ.

Το euractiv σημειώνει σχετικά ότι το χρονικό σημείο επίτευξης της συμφωνίας είναι πολύ σημαντικό για τη Βρετανία, επειδή ελπίζει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να αποσπάσει τη δέσμευση της ΕΕ για έναρξη συνομιλιών για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά το Brexit. «Η συμφωνία για τα χρήματα έχει γίνει», υψηλόβαθμη πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις αποκάλυψε σε βρετανική εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι τώρα μένει να ρυθμιστεί το θέμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Βόρειας Ιρλανδίας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, εάν τα 3,2 εκ. πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Μ. Βρετανία θα έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή εάν αρμόδια θα είναι πλέον γι’ αυτούς τα βρετανικά δικαστήρια, όπως ζητάει το Λονδίνο. 
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα