SUPPLY CHAIN & LOGISTICS:Business στην εποχή του outsourcing

Tο outsourcing είναι η τάση που όλο και καθιερώνεται στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς προκύπτει από την ανάγκη να δίνονται οι κατάλληλες λύσεις στον σωστό χρόνο. Τα καλά αποτελέσματα που βλέπουν σ’ αυτό οι επιχειρήσεις επιταχύνουν την ανάπτυξή του, με τα περιθώρια βελτίωσης να υφίστανται πάντοτε και σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας: Παραγωγούς, προμηθευτές, αντιπρόσωπους, λιανέμπορους και 3PL. Στη συνεργασία όλων στηρίζονται οι ακόμα καλύτερες επιδόσεις των logistics, που ήδη τρέχουν με θετικότατους για την αγορά ρυθμούς στον στίβο της εξωτερικής ανάθεσης.

Η βιομηχανία των logistics είναι σήμερα ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους και σημαντικούς κλάδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της διεθνούς αγοράς. Για πολλούς θεωρείται πλέον μονόδρομος. Όλο και περισσότερες εταιρείες μελετούν την ενδεχόμενη συνεργασία τους με εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Οι μεγαλύτερες αναθέτουν κυρίως το σύνολο των logistics τους, ενώ οι μικρότερες συνήθως τη μεταφορά ή τη διανομή των εμπορευμάτων τους. Οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν σήμερα όλο και πιο πολύ ότι πρέπει να στηριχθούν στην αποτελεσματική εφοδιαστική αλυσίδα ή στο σχετικό δίκτυο, προκειμένου να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά και τη δικτυωμένη οικονομία. Υπάρχει περισσότερη ενημέρωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε οι εταιρείες έχουν πιο πολλές επιλογές μπροστά τους.

Ο τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας παγκοσμίως. Συμβάλλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στη διευκόλυνση του εμπορίου και των συναλλαγών, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. 

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και τα αποτελέσματα θεαματικά. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που επιλέγουν υπηρεσίες outsourcing έχουν το πλεονέκτημα της μείωσης του κόστους, της καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών και της ευελιξίας, ενώ επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων τους.

Νέες τάσεις
Είναι μια επικρατούσα, πλέον, τάση στον επιχειρηματικό κόσμο και οι υπηρεσίες logistics αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Παράλληλα, η τάση αυτή έχει οδηγήσει στην αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών 3PL, οι οποίες για να αντεπεξέλθουν, βελτιώνουν την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών κι επενδύουν σε νέες τεχνολογικές λύσεις. Κι η σημαντικότερη ίσως τάση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics, για το 2017, αφορά σε ρομποτικές λύσεις, που επιτρέπουν περισσότερη αυτοματοποίηση. 

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για μεταφορά και αποθήκευση καταναλωτικών προϊόντων σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, λόγω των αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών σχετικά με τη διαχείριση τροφίμων. 

Ο 3PL συνεργάτης
Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών 3PL προσφέρουν τεράστια οφέλη τόσο στην οικονομία όσο και στις εταιρείες που τις επιλέγουν. Έχουν διακρίνει εξ αρχής την ανάγκη παράδοσης των προϊόντων στον σωστό χρόνο και χώρο, στη σωστή τιμή και σε καλή κατάσταση. Γι’ αυτό έχουν δημιουργήσει ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης και παρακολούθησης, εξασφαλίζοντας την αδιάκοπη ροή και τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.  Η διαχείριση αυτή επιτρέπει την καλύτερη οργάνωση των εταιρειών, τη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, την αύξηση της εξυπηρέτησης των πελατών, καθώς και το άνοιγμα νέων οριζόντων για εξέλιξή τους. Η κύρια ασχολία τους θα πρέπει να είναι το ίδιο το προϊόν, οπότε το να αφιερώνουν χρόνο σε κάτι που δεν είναι τομέας τους, ίσως να αποβαίνει επιζήμιο. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουν έναν έμπειρο κι αξιόπιστο 3PL συνεργάτη, με κριτήρια το κόστος και την ποιότητα των υπηρεσιών, την ευελιξία, την πρόσβαση στην τεχνολογία, καθώς και τις προοπτικές για βιώσιμη μαζί του συνεργασία. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών 3PL έχει αυξηθεί, αλλά σίγουρα, οδηγεί στη βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών, καθώς και στην επένδυση σε τεχνολογικές λύσεις.

Δειτε Επισης

MANTIS CYPRUS
HTZMINAS RECYCLING CORPORATION
GENESIS LOGISTICS
G.A.P. VASSILOPOULOS GROUP
FROTCOM CYPRUS
FDL GROUP
DIAPO
DEXTERITY SOLUTIONS
DELEVANT
CHRISTOUDIAS LOGISTICS