Powered by

ΟΟΣΑ: Ο φόρος εισοδήματος στηρίζει τα φορολογικά έσοδα

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στα έσοδα από φορολογίες, καθώς μειώνονται οι εισφορές για κοινωνικές ασφαλίσεις και τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης, ενώ η είσπραξη των εταιρικών φόρων παραμένει αδύναμη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Η υψηλότερη αναλογία φόρων προς ΑΕΠ καταγράφηκε το 2016 στη Δανία (45,9%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στην αναλογία φόρων προς ΑΕΠ παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (2,2 ποσοστιαίες μονάδες).
 
Στατιστικά στοιχεία για τα έσοδα του 2017 καταδεικνύουν, όπως διαπιστώνει η έρευνα του ΟΟΣΑ, ότι, κατά μέσον όρο, οι 33 χώρες μέλη του Οργανισμού εξαρτώνται περισσότερο από τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών να μειώνονται ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων.
 
Το μέσο μερίδιο του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα συνολικά έσοδα από φορολογίες αυξήθηκε από 24,1% το 2014 σε 24,4% το 2015, ενώ τα αντίστοιχα μερίδια των εσόδων από τις εισφορές για κοινωνικές ασφαλίσεις και των φόρων επί αγαθών και υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) μειώθηκαν ελαφρά, σύμφωνα με την έκθεση.
 
Οι εταιρικοί φόροι εισοδήματος, οι οποίοι μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν ανακάμψει, παραμένοντας σταθεροί, περίπου στο 8,9% των εσόδων από φόρους, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.
 
Συνολικά, στις χώρες του ΟΟΣΑ, η μέση αναλογία φόρων έναντι ΑΕΠ αυξήθηκε και πάλι το 2016 σε 34,3%, έναντι 34,0% το 2015. Αύξηση της αναλογίας φόρων προς ΑΕΠ παρατηρήθηκε σε 20 από τις 33 χώρες του ΟΟΣΑ που υπέβαλαν προκαταρκτικά στοιχεία το 2016, ενώ μειώθηκε στις υπόλοιπες 13 χώρες.
 
Κατά μέσο όρο, η αναλογία φόρων έναντι ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι πλέον η υψηλότερη από το 1965, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων ανώτατων ορίων που καταγράφηκαν το 2000 και το 2007.
 
Επίσης, η έκθεση διαπιστώνει ότι, κατά μέσο όρο, οι φόροι αντιπροσώπευαν το 82% των συνολικών εσόδων στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2015. Το μερίδιο των φόρων στα συνολικά έσοδα παραμένει χαμηλότερο από ό, τι πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση, παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος φόρων προς τον ΑΕΠ στις χώρες του Οργανισμού υπερέβη τα προ κρίσις επίπεδα.
 
Το 2016, η υψηλότερη αναλογία φόρων προς ΑΕΠ καταγράφηκε στη Δανία (45,9%), στη Γαλλία (45,3%) και στο Βέλγιο (44,2%), ενώ η χαμηλότερη καταγράφηκε στο Μεξικό (17,2%), στη Χιλή (20,4% %) και στην Ιρλανδία (23%).
 
Όλες οι χώρες, εκτός από πέντε (Καναδάς, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Νορβηγία), αύξησαν το ποσοστό φορολογίας προς ΑΕΠ από το 2009, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε το χαμηλότερο επίπεδο για τα φορολογικά έσοδα στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. Οι περισσότερες από αυτές (18) φθάνουν ή υπερβαίνουν το υψηλότερο επίπεδο της αναλογίας φόρων προς ΑΕΠ που είχαν πριν από την κρίση.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, το 2016, η μεγαλύτερη αύξηση στην αναλογία φόρων έναντι ΑΕΠ παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (2,2 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Ολλανδία (1,5 ποσοστιαίες μονάδες). Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Αυστρία και τη Νέα Ζηλανδία, με μία ποσοστιαία μονάδα.
 
 Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ, το μερίδιο του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στους συνολικούς φόρους αρχικά μειώθηκε, από 23,7% το 2007 στο χαμηλό 23,2% το 2010, προτού αυξηθεί σταθερά στο 24,4% το 2015
 
Επίσης, το μερίδιο των εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων και των φόρων επί των αγαθών και υπηρεσιών αρχικά αυξήθηκε στα υψηλά επίπεδα του 26,6% το 2009 και 33,0% το 2010, προτού μειωθεί σταθερά μέχρι το 2015, σε 25,8% και 32,4%, αντίστοιχα.
 
Τέλος, το μερίδιο των εσόδων από τον εταιρικό φόρο κατά τη διάρκεια της κρίσης, από 11,2% το 2007, στο χαμηλό επίπεδο του 8,8% το 2010 και έκτοτε παρέμεινε σχετικά σταθερό, στο 8,9% το 2015.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα