Χαλαρώνουν οι δείκτες ρευστότητας για τις τράπεζες

Χαλαρότερα κριτήρια για τους δείκτες ρευστότητας των τραπεζών έθεσε η Κεντρική Τράπεζα τροποποιώντας τις Οδηγίες που αφορούν ευρώ και ξένα νομίσματα.

Συγκεκριμένα, ο ελάχιστος δείκτης ρευστών διαθεσίμων μειώθηκε από 20% σε 18%. Ο δείκτης ουσιαστικά καταδεικνύει το ποσοστό των ρευστών διαθεσίμων (μετρητά, υπόλοιπα με τράπεζες και την Κεντρική, υπόλοιπο του λογαριασμού ελάχιστων αποθεματικών, δανειακές απαιτήσεις που γίνονται αποδεκτές ως ασφάλεια για πράξεις νομισματικής πολιτικής, στοιχεία επενδύσεων που προσφέρουν άμεση ρευστότητα) επί των διαφόρων υποχρεώσεων όπως: 
1. συνολικές καταθέσεις πελατών (εξαιρουμένων των καταθέσεων τραπεζών) ανεξαρτήτως ληκτότητας 
2. όλες τις υποχρεώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στον ορισμό του σημείου (1) και είναι πληρωτέες εντός των επόμενων δώδεκα μηνών. Στις εν λόγω υποχρεώσεις περιλαμβάνονται τυχόν ειλημμένες και ενδεχόμενες υποχρεώσεις για τις οποίες αναμένεται να προκύψουν εκροές κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες
3. Στην περίπτωση ειλημμένων υποχρεώσεων που αφορούν μη χρησιμοποιηθείσες δεσμευτικές γραμμές παροχής πίστωσης, σε άλλες τράπεζες ή σε συνδεδεμένα μέρη, τράπεζες και μη, τα εν λόγω ποσά δεν θα περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις, αλλά θα αφαιρούνται από τα ρευστά διαθέσιμα με βάση τα εξής ποσοστά: 
α. για γραμμές πίστωσης σε συνδεδεμένα μέρη (τράπεζες και μη) -100% 
β. για γραμμές πίστωσης σε άλλες τράπεζες - 50% 

Διαβάστε ακόμα: Οι προβλέψεις των τραπεζών για τα ακίνητα

Επίσης, τα όρια μέγιστης ασυμφωνίας ληκτότητας (ελλείμματος) μεταξύ των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού στις χρονικές ζώνες «όψεως μέχρι 7 ημέρες» και «όψεως μέχρι 1 μήνα», από -10% και -25%, αυξήθηκαν σε -17% και -30%.

Όσον αφορά την προληπτική ρευστότητα σε ξένο νόμισμα, πλέον η κάθε τράπεζα έχει υποχρέωση να διατηρεί σε στοιχεία ενεργητικού άμεσης ρευστότητας το 50% των συνολικών καταθέσεων, αντί το 70% που ίσχυε προηγουμένως. 

Διαβάστε ακόμα: Το στοίχημα του Mall στην Ανθούπολη και της Τρ. Κύπρου

Επιπρόσθετα, το σύνολο των καταθέσεων των οποίων η διάρκεια μέχρι την αποπληρωμή δεν υπερβαίνει τις επτά μέρες ή των οποίων η αποπληρωμή υπόκειται σε προειδοποίηση μέχρι και επτά μέρες, πλέον δεν  πρέπει να καλύπτεται πλήρως με στοιχεία ενεργητικού άμεσης ρευστότητας αλλά μόνο κατά 80%. 

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, η διαφοροποίηση στους δείκτες από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, έγινε ενόψει της εφαρμογής του νέου ευρωπαϊκού προτύπου Net Stable Funding Ratio (NSFR), που δημιουργήθηκε στα πρότυπα της επιτροπής Βασιλείας. 

Διαβάστε ακόμα: Ο πανταχού παρών Αβέρωφ κατά τον Π. Δημητριάδη

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του χρόνου, η Κεντρική να προχωρήσει και σε περαιτέρω σταδιακές χαλαρώσεις του δείκτη ώστε να γίνει ομαλά η εναρμόνιση. 

Εκτιμάται πως η εφαρμογή του NSFR θα ευνοήσει την Τράπεζα Κύπρου η οποία εξακολουθεί να μην πληροί τους σχετικούς εγχώριους δείκτες ρευστότητας.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη