Τρ. Κύπρου: Κέρδη €50 εκατ. για το α' τρίμηνο

Στα 50 εκατ. ευρώ ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2016 τα κέρδη μετά τη φορολογία για την Τράπεζα Κύπρου, με την Τράπεζα να μειώνει τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών κατά 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε επίσης κατά 1 δισ. ευρώ από την αρχή του 2016 φτάνοντας στα 2,8 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας για τα αποτελέσματα της πρώτης τριμηνίας, αναφέρεται ότι οι συνολικές καταθέσεις πελατών ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου 2016 στα 14.128 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 14.181 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Οι καταθέσεις πελατών στην Κύπρο ανήλθαν στα 12.691 εκατ. ερυώ αποτελώντας το 90% του συνόλου των καταθέσεων του Συγκροτήματος. Παράλληλα, όπως αναφέρει η Τράπεζα, «μετά τις 31 Μαρτίου 2016 παρατηρήθηκε αυξημένη ροή καταθέσεων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ρευστότητας».

Μείωση 9% στα δάνεια με καθυστέρηση
Τα δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν στα 21.849 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2016 σε σύγκριση με 22.592 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Τα δάνεια στην Κύπρο ανήλθαν στα 19.984 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 91% του συνόλου των δανείων του Συγκροτήματος. 

Παράλληλα, τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 1,04 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της χρονιάς, καταγράφοντας τριμηνιαία μείωση 9%. Σύμφωνα με την Τράπεζα, «η μείωση οφείλεται κυρίως στην αυξημένη δραστηριότητα σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα».

Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανήλθαν σε 10.289 εκατ. στις 31 Μαρτίου αντιπροσωπεύοντας το 47% του συνόλου των δανείων σε σύγκριση με 50% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις βελτιώθηκε στο 49% σε σύγκριση με 48% στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Όπως αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου, «λαμβάνοντας υπόψη τις εμπράγματες εξασφαλίσεις σε εύλογη αξία, τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών καλύπτονται πλήρως», με το ποσοστό κάλυψης να ανέρχεται στο 61% έναντι 58% στο τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Στα 2,8 δισ. η εξάρτηση από τον ELA
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Τράπεζας από το ευρωσύστημα ανήλθε σε 3,8 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου και αποτελείται από χρηματοδότηση από τον ELA ύψους 3,3 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ύψους 501 εκατ. ευρώ. Μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2015, η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά 1 δισ. στο επίπεδο των 2,8 δισ. ευρώ. Συνολικά, η χρηματοδότηση από τον ELA έχει μειωθεί κατά 8,6 δισ. ευρώ από το υψηλό των 11,4 δισ. τον Απρίλιο του 2013.

Στο επίκεντρο χαρτοφυλάκιο και αναδιαρθρώσεις
Εν τω μεταξύ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) μειώθηκαν κατά 641 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 5% κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου του 2016, φτάνοντας στα 13.327 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2016 και αντιπροσωπεύοντας το 61% του συνόλου των δανείων.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα Κύπρου τονίζει ότι «η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου συνεχίζει να αποτελεί την κύρια προτεραιότητα του Συγκροτήματος». Επισημαίνει εξάλλου ότι «η υιοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα για την αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων, οι εντατικές προσπάθειες τηγ Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών για αναδιάρθωση και εξομάλυνση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου, η πιο εποικοδομητική επικοινωνία της Τράπεζας με τους δανειολήπτες, σε συνδυασμό με τους βελτιωμένους οικονομικούς δείτκες της κυπριακής οικονομίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των προβληματικών δανείων».

Hourican: Συνεχίζουμε τις αναδιαρθρώσεις
Την ικανοποίησή του για τη συνολική πρόοδο του πρώτου τριμήνου του 2016 εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, John Patrick Hourican. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης τριμηνίας, ο κ. Hourican αναφέρθηκε σε σημαντική πρόοδο στη μείωση των προβληματικών δανείων, τονίζοντας ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση τα επομενα τρίμηνα του 2016. Εξάλλου, επισήμανε ότι οι αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων ανήλθαν στο 1,5 δισ. ευρώ.

«Η χρηματοδοτική μας ροή συνεχίζει να βελτιώνεται. Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως τη χρηματοδότηση από τον ELA το συντομότερο δυνατό», σημείωσε. «Είμαστε ικανοποιημένοι με την ουσιαστική πρόοδο που σημειώσαμε από τηνα ρχή του έτους για επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου», τόνισε ο κ. Hourican, επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση από τον ELA βρίσκεται στα 2,8 δισ. ευρώ κατά 1 δισ. ευώ χαμηλότερη από την αρχή του έτους.

«Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παραμένει σε υψηλό επίπεδο και ο δείκτης κόστος προς έσοδα για το τρίμηνο ήταν στο ικανοποιητικό επίπεδο του 40%», ανέφερε ο CEO της Τρ. Κύπρου, τονίζοντας ότι τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία για το πρώτο τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε 145 εκατ. και 50 εκατ. αντίστοιχα.

Καταληκτικά, ο κ. Hourican υπέδειξε ότι έχει ενισχυθεί ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος κατά 30 μονάδες βάσης στο 14,3% μέσω κερδοφορίας και μείωσης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο