Ειρένα Γεωργιάδου: Ισορροπούμε μεταξύ διόρθωσης και αλλαγής

Τόσο το 2015 όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2016 καταγράφηκαν κέρδη, αντανακλώντας την προσπάθεια διόρθωσης της Τράπεζας, τόνισε η Ειρένα Γεωργιάδου. Μιλώντας  στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, η πρόεδρος του ΔΣ σημείωσε ότι παρόλο που έγιναν πολλά την περσινή χρονιά, εντούτοις δεν είναι αρκετά, προσθέτοντας μάλιστα ότι η «Τράπεζα ισορροπεί στην προσπάθεια διόρθωσης και αλλαγής». Όπως τόνισε, η Ελληνική «τολμά και επιλέγει την αλλαγή και τη διόρθωση εις βάρος ακόμα της βραχυπρόθεσμης κερδοφορίας του ομίλου».

Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, η Ελληνική Τράπεζα έχει αλλάξει, «καμία κακή πρακτική του παρελθόντος δεν γίνεται ανεκτή, τα νέα δάνεια ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της ΕΚΤ, η εποπτεία του συστήματος είναι αποτελεσματική, αυστηρή, δίκαιη». Εξάλλου, σημείωσε ότι καταβάλλεται «τιτάνια» όπως τη χαρακτήρισε προσπάθεια αντιμετώπισης των κακών πρακτικών του παρελθόντος, όπως η παροχή δανείων τα οποία δόθηκαν λανθασμένα.

«Παρόλες τις προκλήσεις και τις παθογένειες η Ελληνική ουδέποτε σταμάτησε να στηρίζει τους πελάτες και να επικεντρώνεται στη δημιουργία αξίας προς τους μετόχους», επισήμανε η πρόεδρος του ΔΣ, σημειώνοντας ότι στόχος του συμβουλίου είναι η μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας, να ανταποκρίνεται στους στόχους των μετόχων, στις ανάγκες των πελατών καθώς και τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών.

Ταυτόχρονα, υπέδειξε ότι κατά το 2015 η Τράπεζα επικεντρώθηκε «στην αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, επιτυγχάνοντας παράλληλα αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ». Όπως ανέφερε η κ. Γεωργιάδου, την περσινή χρονιά η Ελληνική Τράπεζα αξιολογήθηκε λίγο πιο κάτω από το άριστα με βάση την αξιολόγηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι ο φετινός στόχος είναι η εξασφάλιση μίας από τις κορυφαίες βαθμολογίες της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «τα αρνητικά επιτόκια τιμωρούν τράπεζες όπως την Ελληνική, που διαθέτει ρευστότητα, δίνοντας όφελος σε τράπεζες της μεσογείου που αποτάθηκαν στον ELA». Αναφερόμενη στην αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, εξήγησε ότι ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, καθώς η Κύπρος δεν βρίσκεται ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. «Δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι και κερδοφόροι αν δεν προσαρμοστούμε με τις εξελίξεις», ανέφερε η κ. Γεωργιάδου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελληνική Τράπεζα βρίσκεται στη μέση τεχνολογικής και ψηφιακής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι «ο ανταγωνισμός δεν είναι μόνο η τράπεζα απέναντι, αλλά και η τράπεζα που μπορεί να εξυπηρετήσει διαδικτυακά τον πελάτη, παρόλο που μπορεί να διαθέτει έδρα σε άλλη χώρα».



Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο