CYTA: Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα ζητούν οι συντεχνίες

Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της CYTA επιδιώκουν οι συντεχνίες μέσα από την πρόταση τους για εκσυγχρονισμό του τρόπου οργάνωσης, λειτουργίας και διοίκησης του οργανισμού, την οποία και υπέβαλαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα πολιτικά κόμματα. Η πρόταση παρουσιάστηκε και δημόσια στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Παράλληλα, στόχος της πρότασης, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΕΠΟΕΤ Ηλία Δημητρίου, είναι να διασφαλιστεί το καθεστώς των εργαζομένων και τα δικαιώματα τους, ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του οργανισμού για την οικονομία και ο κοινωνικός και ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας που, όπως είπε, χαρακτηρίζει την CYTA.

Προς το σκοπό αυτό οι συντεχνίες έχουν ήδη αρχίσει ένα εσωτερικό διάλογο με τη διοίκηση του Οργανισμού, στην βάση αυτής της πρότασης και οι συζητήσεις επί της ουσίας αναμένεται να αρχίσουν την Μεγάλη Τετάρτη,  ενώ ο Οκτώβριος του 2016 έχει οριστεί ως χρονοδιάγραμμα για υλοποίηση του εν λόγω εκσυγχρονισμού.

Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την πεποίθηση πως με τις απαιτούμενες αλλαγές η Cyta μπορεί να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ημικρατικό οργανισμό που θα στηρίζει τη δημόσια αναπτυξιακή στρατηγική και ταυτόχρονα θα είναι οργανισμός πρότυπο σε ό,τι αφορά τον τρόπο οργάνωσης και τις συνθήκες εργασίας. «Διεκδικούμε και απαιτούμε εκσυγχρονισμό του οργανισμού χωρίς αποκρατικοποίηση, χωρίς μετοχοποίηση χωρίς ιδιωτικοποίηση», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι “σίγουρα δεν πανηγυρίζει κανένας στη Cyta λόγω της απόσυρσης των νομοσχεδίων για αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, αλλά και για την πρόταση νόμου που ψηφίστηκε από την Βουλή, για παγοποίηση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 2017”.

Τερματισμό των κομματικών διορισμών
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης, ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ είπε πως δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στους διορισμούς, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του ΔΣ και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ζητείται ο τερματισμός των κομματικών διορισμών και ο διαμοιρασμός της πίττας ανάμεσα στα κόμματα, ενώ υπάρχει εισήγηση όπως ο διορισμός των μελών γίνεται με συμμετοχή εκτελεστικών και εργαζομένων στο ΔΣ με δικαίωμα ψήφου.

Επιπρόσθετα, οι συντεχνίες ζητούν να θεσπιστούν, δια νόμου, ορισμένα προσόντα των μελών του ΔΣ και ειδικότερα για τη θέση του προέδρου να είναι απαραίτητη η ύπαρξη διπλώματος Ανώτατης Σχολής και χρήσιμο πρόσθετο στοιχείο δεύτερο δίπλωμα ή μετεκπαίδευση.

Ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, είναι το ΔΣ να έχει μόνο επιτελικό ρόλο και να ασχολείται με θέματα στρατηγικής, προγραμματισμού και ελέγχου, ενώ η διαχείριση των εκτελεστικών θεμάτων  να ανήκει αποκλειστικά στο Συμβούλιο Γενικής Διεύθυνσης.

Ανέφερε επίσης ότι προτείνουν για τα μέλη του ΔΣ να επιβάλλονται αυστηρές ποινές για παρατυπίες, ατασθαλίες και κακή διαχείριση της περιουσίας της Cyta.

Εξορθολογισμός των υποχρεώσεων
Ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξορθολογισμού των υποχρεώσεων της Cyta, όπως δανείων ή οφειλών, αλλά και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, καθώς επίσης η επαναξιολόγηση των θυγατρικών εταιρειών, σε ό,τι αφορά την δράση τους, τα αποτελέσματα και τις προοπτικές τους.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και την διαχείριση του Οργανισμού, ο κ. Δημητρίου είπε ότι είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση των κανονισμών προσωπικού, των σχεδίων υπηρεσίας και η σύνδεση των απαιτήσεων των θέσεων εργασίας με τα προσόντα των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι “επιβεβλημένη είναι η αναδιάρθρωση και η απλοποίηση της οργανωτικής δομής, με αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων στελεχών, μείωση των ιεραρχικών επιπέδων και εστίαση της κάθε οργανωτικής μονάδας αποκλειστικά στο κύριο αντικείμενό της”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη στο ΧΑΚ εν μέσω υψηλού όγκου στους τραπεζικούς τίτλους
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν Αστυνομία και Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού
Επί τάπητος μέτρα για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας-Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα