Πληρωμές των οφειλών στο ΤΚΑ με δόσεις

Με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σε νόμο την Πέμπτη, δίνεται σε όσους έχουν καθυστερημένες οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα άλλα κοινωνικά ταμεία, περίοδος τριών μηνών να ενταχθούν στο σχέδιο διευθέτησης, με αποπληρωμή σε μέγιστο διάστημα τις 36 μηνιαίες δόσεις, συζήτησε τη Δευτέρα 11 Απριλίου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των υποχρεώσεων τους τούς παρέχεται ολική απαλλαγή από το πρόστιμο του 27%. Επίσης όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στο σχέδιο θα τερματιστούν οι εναντίον τους πολιτικές ή ποινικές διώξεις.

Ο τερματισμός ποινικών διώξεων θα γίνεται σε συνεργασία Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Γενικού Εισαγγελέα.

Η Επιτροπή Οικονομικών εισηγήθηκε όπως η προθεσμία που θα δοθεί στους οφειλέτες για ένταξη στο σχέδιο θα είναι 4 μήνες αντί 3 που προβλέπει το νομοσχέδιο και οι δόσεις αντί για 36 να αυξηθούν στις 48. Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι θα μελετήσει την εισήγηση της Βουλής και θα επανέλθει.


Στα 300 εκατ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές φθάνουν τα 300 εκ. Ευρώ και αφορούν υποχρεώσεις που μπορεί να οφείλονται εδώ και χρόνια.

Είπε ότι για να ενταχθεί οφειλέτης στη διαδικασία αποπληρωμής με δόσεις, θα πρέπει να έχει περάσει περάσει η ημερομηνία καταβολής, πριν από την ημερομηνία γνωστοποίησης του σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι το δικαίωμα για ρύθμιση θα ισχύει για τρεις μήνες από την ημερομηνία γνωστοποίησης.

Εξήγησε περαιτέρω ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα είναι 36 μηνιαίες δόσεις, ύψους αναλόγου του οφειλόμενου ποσού και ότι κάθε μήνα θα αφαιρείται από το οφειλόμενο ποσό η αναλογία στο 27% του προστίμου. Διευκρίνισε ακόμα ότι ανάλογα με τις οφειλές ρυθμίζεται ελάχιστη δόση.

Περαιτέρω το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για επιδικασμένες οφειλές για τις οποίες εκκρεμεί η εκτέλεση διατάγματος Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορεί να αποφασίσει ώστε η εκτέλεση του διατάγματος να υπαχθεί στη ρύθμιση με βάση το νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί.

Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοια που διαλαμβάνει ότι δεν εγείρεται πολιτική αγωγή εναντίον προσώπου στο οποίο καταβάλλεται ΕΕΕ, ενόσω το πρόσωπο αυτό είναι δικαιούχο ΕΕΕ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

Η Υπουργός διευκρίνισε περαιτέρω ότι θα μπορεί να γίνει εφάπαξ πληρωμή οφειλομένων με άμεση αφαίρεση του 27% προστίμου ή σε λιγότερες δόσεις, με απαλλαγή του ποσοστού του προστίμου που αναλογεί στο καταβληθέν ποσό.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ακόμα ότι για να παραμείνει κάποιος οφειλέτης στη ρύθμιση πρέπει να καταβάλλει ανελλιπώς τις δόσεις.

Τόνισε ακόμα ότι για όσους ενταχθούν το σχέδιο παγώνει ο χρόνος που αφορά την παραγραφή, ενώ για οφειλέτες που έχουν να λαμβάνουν από το κράτος θα υπερισχύει ο νόμος για το συμψηφισμό.

Εξήγησε περαιτέρω πως οτιδήποτε συμφωνήθηκε με άτυπη συμφωνία με τον Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν επηρεάζεται, με τον οφειλέτη να έχει δικαίωμα να προβεί σε νέα διευθέτηση, εάν το επιθυμεί, στο πλαίσιο του νέου νόμου.

Η Υπουργός είπε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι τέτοιο σχέδιο δεν υπήρχε μέχρι τώρα και οι οφειλέτες πήγαιναν φυλακή για 500 ή 1000 ευρώ.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα κοινωνικά ταμεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Βότσης εξέφρασε ικανοποίηση για τη θετική προσέγγιση της Υπουργού, παρουσιάστηκε θετικά στην αύξηση του χρόνου αποπληρωμής από τις 36 δόσεις στις 48, προσθέτοντας ότι εκκρεμεί η κατάθεση τροπολογίας για αύξηση του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση για την καταβολή του οφειλομένου ΦΠΑ, ο κ. Βότσης είπε ότι θα είναι ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο το Σεπτέμβρη, διευκρινίζοντας ότι η πληροφόρηση της Βουλής είναι ότι γίνονται ήδη διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των οφειλομένων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου διευκρίνισε ότι με βάση το νομοσχέδιο θα μπορούν να κάνουν διευθετήσεις όσοι οφείλουν κοινωνικές εισφορές, προσθέτοντας ότι ο νόμος δεν θα αφορά αποκλειστικά οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και οφειλές προς το Ταμείο Πλεονασμού, Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

Είπε ακόμα πως αποτελεί μια κυβερνητική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης όλων, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πληρωμή των εισφορών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέροντας ότι είναι καλοδεχούμενο το νομοσχέδιο, παρατήρησε, όμως, ότι σε αυτό υπάρχουν πρόνοιες που θα καταστήσουν το νόμο αναποτελεσματικό.

Είπε ότι η πρόνοια πως για καθυστέρηση σε μια δόση από τις τρέχουσες υποχρεώσεις του επωφελούμενου του σχεδίου θα χάνει το ευεργέτημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα και διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων.

Παρατηρώντας ότι η Υπουργός Εργασίας ήταν διστακτική στην αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, ο κ. Περδίκης είπε ότι στο νομοσχέδιο θα πρέπει να περιληφθούν πρόνοιες για να καταστήσουν το σχέδιο προσβάσιμο, ώστε να είναι αποτελεσματικό.

Ανέφερε περαιτέρω ότι θα καταθέσει τροπολογίες με στόχο το σχέδιο να καταστεί προσβάσιμο, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός εργοδότη από τον αυτοεργοδοτούμενο.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Υπουργού Εργασίας ότι οι οφειλές προς το ΤΚΑ είναι ψηλές και πρέπει να καταβληθούν ώστε να μπορεί το Ταμείο να πληρώνει τις συντάξεις και τα ανεργιακά επιδόματα, διερωτήθηκε αν τα 7 δις που οφείλει η Κυβέρνηση προς το Ταμείο αν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ και εβδομαδιαία κέρδη 3,30%
Μόνο μέσω του Tax For All η Δήλωση για μειωμένο ΦΠΑ 5%
Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού-Σημείο τριβής η ποσόστωση
Κέρδη στο ΧΑΚ εν μέσω υψηλού όγκου στους τραπεζικούς τίτλους
Ανέκαμψαν τα έσοδα από τον τουρισμό-Ετήσια αύξηση 15% τον Φεβρουάριο
Ξένοι ομιλητές στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Μακρύς ο...δρόμος για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο-Από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων
Σημαντική μείωση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο
Αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού τους οι επιχειρήσεις
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν Αστυνομία και Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού