Powered by

Αθλητικός τουρισμός: Σκοράρει στην οικονομία

Οξυγόνο για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία, κατά την ήρεμη τουριστική σεζόν και τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο με προοπτικές ανάπτυξης ικανές να κάνουν τη διαφορά στην κυπριακή οικονομία.

Πρόκειται για μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες μορφές εναλλακτικού τουρισμού παγκοσμίως, στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι μορφές ενεργητικής και παθητικής ανάμειξης σε αθλητικές δραστηριότητες, όπου η συμμετοχή είναι οργανωμένη, γίνεται για επαγγελματικούς λόγους ή μη. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς το 25% των τουριστών κάνει σπορ στις διακοπές, ενώ ο αθλητικός τουρισμός είναι υπεύθυνος για 220 εκατ. διεθνείς αφίξεις.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη, ο ενεργητικός αθλητικός τουρισμός είναι πολύ σημαντικός, καθώς το 5% όλων των πακέτων για διακοπές αφορούν χειμερινά σπορ, το 6% αφορούν αναψυχή σε βουνά και το 10% αφορούν αναψυχή στην ύπαιθρο. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του 2014 υπολογίζεται ότι 17,164 χιλιάδες τουρίστες επέλεξαν την χώρα μας για αθλητικό τουρισμό, εξέλιξη που σημαίνει ετήσια άνοδο 6%, με το συνολικό όφελος για την κυπριακή οικονομία να αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ. Ο τομέας των ξενοδοχείων, σαφώς επωφελείται περισσότερο με τα έσοδά του από αυτό το είδος αθλητισμού, να ανέρχονται κατά τη διάρκεια του 2013 στα 13,8 εκατ. ευρώ μόνο από την διαμονή των επαγγελματιών αθλητικών τουριστών.

«Η τάση που παρατηρείται είναι η αντίστοιχη του γενικότερου τουρισμού. Για παράδειγμα, το όφελος που έχει η Κύπρος στον τουρισμό από τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή, αντανακλάται και στον αθλητικό τουρισμό», εξηγεί στον «Ρεπόρτερ» ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού.

ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΑ
Την ανάγκη βελτίωσης στις αθλητικές υποδομές, ώστε να καταστεί η Κύπρος πόλος έλξης περισσότερων αθλητικών τουριστών επισημαίνει στον «Ρεπόρτερ», η πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα. Ενδεικτικά η κ. Παπαέλληνα, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του 2015 ο ΚΟΑ δαπάνησε το ποσό των 140,000 ευρώ σε ομοσπονδίες για διεθνείς αγώνες που διοργανώθηκαν στην Κύπρο, ενώ παράλληλα στον προυπολογισμό του Οργανισμού περιλαμβάνεται κονδύλι αξίας 12,000 ευρώ για σκοπούς προώθησης του αθλητικού τουρισμού, προβολή και παρουσίαση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο.

Πάντως, η πρόεδρος του ΚΟΑ αποκαλεί τον αθλητικό τουρισμού ως εθνική υπόθεση που απαιτεί το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων «ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό και ολοκληρωμένο προϊόν αφού ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες είναι μεγάλος», εξηγεί η κ. Παπαέλληνα.


Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

-    Το 2014 πέραν των 17 χιλιάδων τουριστών επέλεξαν την Κύπρο για αθλητικό τουρισμό, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 6%

-    Το κέρδος υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ

-    Η μεγαλύτερη μερίδα αθλητικών επισκεπτών αφορά το ποδόσφαιρο (34%), ακολουθούν οι καταδύσεις (21%), η ποδηλασία (17%) και η κολύμβηση (15%)

-    Τρίαθλο και στίβος κατέχουν το μικρότερο μερίδιο, μόλις 2% και 1%, αντιστοίχως

-    Η Λεμεσός με 6150 άτομα δέχτηκε το 2013 τους περισσότερους αθλητικούς επισκέπτες. Ακολούθησαν η Αμμόχωστος (4619 άτομα) και η Πάφος (4320 άτομα)

-    Σε επίπεδο διανυκτερεύσεων, η Λάρνακα κατέχει την πρωτιά με μερίδιο 27%, ακολουθούμενη από την Αμμόχωστο (26%) και την Λεμεσό (22%)

-    Η Λευκωσία και η Αμμόχωστος κυρίως προτιμούνται για το ποδόσφαιρο, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό για τη Λάρνακα που ανέρχεται στο 30%

-    Οι αθλητικοί επισκέπτες επιλέγουν την Πάφο για την κολύμβηση και αθλήματα υγρού στίβου, ενώ η Λεμεσός επιλέγεται για καταδύσεις και ποδηλασία

-    Η πλειοψηφία των αθλητικών επισκεπτών καταγράφεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο κατέχοντας το 45% του συνόλου ως αποτέλεσμα της έντονης παρουσίας επισκεπτών στα αθλήματα ποδοσφαίρου, μαραθωνίου και ποδηλασίας

-    Ρωσία, Αγγλία και Γερμανία αποτελούν τις κυριότερες πηγές αθλητικών επισκεπτών στην Κύπρο οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 45% του συνόλου των αθλητικών επισκεπτών

-    Ο συνολικός μέσος όρος νυκτών διαμονής για όλα τα αθλήματα κυμαίνεται στις 11 νύκτες

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
-    €40 εκατ. η συνολική συνεισφορά στην οικονομία
-    €13,8 εκατ. τα έσοδα από διαμονή
-    €2,6 εκατ. τα έσοδα από διατροφή για διαμονή εκτός full board
-    €3,2 εκατ. τα έσοδα από άλλα έξοδα σε ξενοδοχείο
-    €4,9 εκατ. τα έσοδα από άλλα προσωπικά έσοδα ανά ημέρα
-    €4,8 εκατ. τα έσοδα από έξοδα εγκατάστασης / προπόνησης
-    €917 χιλ. τα έσοδα από έξοδα μεταφορών

ΕΞΟΔΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
-    Περίπου το 42% του συνόλου των αθλητικών επισκεπτών επιλέγει τη διαμονή του σε ξενοδοχείο 3 αστέρων

-    Το 45% των αθλητικών επισκεπτών διαμένει σε ξενοδοχείο 4 ή 5 αστέρων ή σε κάποιο αθλητικό κέντρο

-    Το 5,5% των αθλητικών επισκεπτών διαμένει σε τουριστικό χωριό

-    Το 7,7% των τουριστών αθλητικού τουρισμού επιλέγει για τη διαμονή του τα τουριστικά διαμερίσματα

ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
-    Το 77% του συνόλου των τουριστικών επισκεπτών επιλέγει την πλήρη διατροφή (full board)

-    Το 14% των τουριστικών επισκεπτών επιλέγει μόνο πρόγευμα (bed and breakfast)

-    To 9% των τουριστικών επισκεπτών επιλέγει την ημιδιατροφή (half - board)

 

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»