Κομισιόν: Προειδοποιεί για την νομοθεσία ενυπόθηκων δανείων

Η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο και άλλες 8 χώρες (την Κροατία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία) να μεταφέρει πλήρως στο εσωτερικό της δίκαιο, τους κοινοτικούς κανόνες για τα ενυπόθηκα δάνεια, η οποία αποτελεί το πρότυπο για τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς ενυπόθηκων δανείων στην ΕΕ. Το αίτημα έχει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Αν τα εν λόγω κράτη μέλη δεν λάβουν μέτρα εντός δύο μηνών, μπορεί να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η οδηγία για τα ενυπόθηκα δάνεια (οδηγία 2014/17/ΕΕ), η οποία εκδόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2014, αποσκοπεί στη βελτίωση των μέτρων προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την ΕΕ με την καθιέρωση υπεύθυνων πρακτικών δανεισμού σε  επίπεδο ΕΕ και προβλέπουν την ύπαρξη σαφέστερων και πιο εύληπτων πληροφοριών με τη θέσπιση του τυποποιημένου ευρωπαϊκού δελτίου πληροφοριών (ESIS), το οποίο θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να κατανοούν καλύτερα τους κινδύνους που συνδέονται με την ενυπόθηκη σύμβαση, καθώς και να συγκρίνουν τις προσφορές και να εντοπίζουν το καλύτερο προϊόν που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και θα έχει την καλύτερη τιμή.

Η οδηγία θεσπίζει επίσης πανευρωπαϊκά πρότυπα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των αιτούντων, τις αρχές για την αδειοδότηση και την εγγραφή σε μητρώο των μεσιτών πιστώσεων. Οι μεσίτες πιστώσεων που πληρούν τους νέους κανόνες επιχειρηματικής συμπεριφοράς θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύ περισσότερους δυνητικούς καταναλωτές στην ενιαία αγορά μέσω του καθεστώτος διαβατηρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο