Powered by

Άρχισε η ιδιωτικοποίηση της RBS

Σε μια πρώτη πώληση ποσοστού συμμετοχής της στη Royal Bank of Scotland (RBS) προέβη η βρετανική κυβέρνηση, επτά χρόνια μετά από την κρατική διάσωση με το ποσό-ρεκόρ των 45 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ενέκρινε την πώληση σε ιδιώτες μετοχών αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων λιρών, παρά το γεγονός ότι η τιμή πώλησης ήταν κατά 1/3 χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς από το κράτος, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πούλησε το 5,4% της συμμετοχής της προς 330 πένες ανά μετοχή, ποσό κατά 7,6% χαμηλότερο σε σχέση με την τιμή της μετοχής της RBS στο χθεσινό κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς. Η κυβέρνηση είχε αγοράσει το 2008 και το 2009 το 78% των μετοχών της τράπεζας προς 500 πένες τη μία. Συνολικά ο Βρετανός φορολογούμενος ζημιώνεται κατά περίπου 1,07 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης και οικονομικοί αναλυτές κάλεσαν τον κ. Όσμπορν να εξηγήσει γιατί συμφώνησε να ζημιωθεί κατά ένα τέτοιο ποσό το κράτος, με τον Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την επιστροφή της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια, κάτι που είναι το σωστό για τον φορολογούμενο και για τις βρετανικές επιχειρήσεις, καθώς θα προωθήσει την οικονομική σταθερότητα και θα οδηγήσει σε έναν πιο ανταγωνιστικό τραπεζικό τομέα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών παραπέμπουν εξάλλου στη σύσταση του Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ και των εξωτερικών συμβούλων του υπουργού που έκριναν ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη της αποκρατικοποίησης της RBS.

Η κάποτε μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο με βάση τα στοιχεία ενεργητικού ήταν το πιο εντυπωσιακό θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Έκτοτε η RBS έχει υποστεί ζημιές για επτά συναπτά έτη και έχει περιοριστεί μετά την εκτενή αναδιάρθρωσή της σε εγχώριο δανεισμό.

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου