Powered by

Ferrari: «Γκαζώνει» για το χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

Η Fiat προχωρά σε απόσχιση της Ferrari και σε λειτουργία της ως αυτόνομη εταιρία, προκειμένου να εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο και να συγκεντρώσει σχεδόν 5 δισ. δολάρια.

Σε αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) για τη Ferrari στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προχώρησε η Fiat Chrysler Automobiles, προκειμένου να βρει επιπλέον κεφάλαια.

Η Fiat Chrysler εκτιμά την αξία της Ferrari σε τουλάχιστον 11 δισ. δολάρια και σχεδιάζει να τη «διαχωρίσει» ως αυτόνομη εταιρία ώστε να εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Εκτιμάται πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2016.

Με την κίνηση αυτή, ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat Chrysler, Σέρτζο Μαρκιόνε, αποσκοπεί στη συγκέντρωση περίπου 5 δισ. δολαρίων, με σκοπό να μειώσει το χρέος της εταιρίας, αλλά και να χρηματοδοτήσει μέρος επενδυτικού προγράμματος αξίας 53 δισ. δολαρίων (48 δισ. ευρώ) που θα εστιάζει στην επέκταση των Jeep, Alfa Romeo και Maserati σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Fiat Chrysler ανακοίνωσε πέρυσι ότι προτίθεται να δώσει για πώληση το 10% της Ferrari και να διαμοιράσει το 80% στους δικούς της επενδυτές.

Ο Πιέρο Φερράρι, γιος του ιδρυτή Έντζο Φερράρι, έχει στην κατοχή του το υπόλοιπο 10%, το οποίο σχεδιάσει να κρατήσει.

Όπως έχει τονιστεί από την πλευρά της Fiat, η αξία του Maranello, της εγκατεστημένης στην Ιταλία μονάδας, εκτιμάται «τουλάχιστον» στα 10 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό της αξίας της «μαμάς» εταιρίας.

Ο Μαρκιόνε ευελπιστεί πως οι επενδυτές θα δουν τη Ferrari ως εταιρία ειδών πολυτελείας, όπως είναι οι Prada SpA και Hermes International SCA, οι οποίες έχουν τα διπλάσια κέρδη σε σχέση με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Μετά το διαχωρισμό της εταιρίας, η Ferrari, η οποία σημείωσε οριακή αύξηση κερδών 0,2% το πρώτο τρίμηνο (621 εκατ. ευρώ), θα καταχωρηθεί ως ανώνυμη εταιρία στην Ολλανδία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου