Χατζηγιάννης: Όραμά μας ο Ευρωπαϊκός Συνεργατισμός

Σε μια αγορά που κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα προς την ανάκαμψη, ο Συνεργατισμός επιδιώκει να μπει στη νέα εποχή, με σκοπό να κάνει τη δική του παρέμβαση στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι προκλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επισφαλής ακόμη, κυπριακή αγορά και οι προοπτικές του Συνεργατισμού αναλύονται από τον πρόεδρο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews.

Αρχικά πείτε μας ποια μηνύματα λαμβάνετε από την κίνηση που κάνατε σε σχέση με 8.000 δανειολήπτες, στους οποίους στάλθηκαν επιστολές για διευθέτηση των υποχρεώσεών τους με έτοιμες λύσεις από την πλευρά σας;
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολύ θετικά. Ένας μεγάλος αριθμός, περισσότεροι από τους μισούς δανειολήπτες που πήραν επιστολή, έχει ανταποκριθεί και προχωρεί σε διευθέτηση των υποχρεώσεων του. Ήταν μία πρωτοβουλία, πρωτοποριακή από το Συνεργατισμό, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε τους δανειολήπτες να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Εδώ να μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι η φιλοσοφία μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι να προτείνουμε συνεργασία στους πελάτες μας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και έχει καταστεί κοινωνικό. Ακραίες λύσεις δεν είναι δυνατόν να προσφέρουν οποιαδήποτε θεραπεία, χωρίς να σημαίνει βέβαια με αυτό που λέω ότι όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται τις δύσκολες για τον τόπο μας καταστάσεις θα μείνουν στο απυρόβλητο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ως Συνεργατισμός σε σχέση με την τοξικού συνδυασμού αγορά της χώρας, της οποίας η σύνθεση αποτελείται από υψηλή ανεργία, ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και ύφεση;
Είναι η ίδια πρόκληση που αντιμετωπίζει όλο το τραπεζικό σύστημα του νησιού και αφορά ασφαλώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρόλο που το ποσοστό των μη  εξυπηρετούμενων  δανείων  στο Συνεργατισμό είναι σαφώς μικρότερο από εκείνο των εμπορικών τραπεζών, το  γεγονός ότι δεν αφορά επιχειρήσεις αλλά νοικοκυριά ίσως να κάνει την πρόκληση μεγαλύτερη. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος λόγω της ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσουμε εκεί και όπου μπορούμε. Όπως γνωρίζετε πρώτος ο Συνεργατισμός προχώρησε σε μείωση επιτοκίων αποδεικνύοντας έμπρακτα τη βούλησή του να στηρίξει τα μέλη και τους πελάτες του.

Ποιο είναι το όραμα του Συνεργατισμού σε σχέση με τα επόμενα χρόνια και τον ρόλο του στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία;
Το όραμα μας είναι να ολοκληρώσουμε το έργο για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συνεργατισμού. Ενός Οργανισμού που θα είναι σύγχρονος, διάφανος, θα διέπετε από τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της εταιρική διακυβέρνηση αλλά και εκείνες τις δομές που θα διασφαλίσουν τη διαχρονικότητά του και την αποστολή του. Ο Συνεργατισμός από την ίδρυση του διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά την ανάπτυξη και ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας. Και αυτό τον ρόλο τον διαδραματίζει και σήμερα με τη δυναμική που ανέπτυξε τα τελευταία δύο χρόνια και την εμπιστοσύνη με την οποία συνεχίζουν να τον περιβάλλουν τα μέλη και οι πελάτες του.

Πώς ο Συνεργατισμός σχεδιάζει τις χορηγήσεις δανείων σε μια αγορά που αφενός παρουσιάζεται φοβισμένη για αίτηση φρέσκου δανεισμού και αφετέρου ασφυκτιά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης;
Όλες οι κινήσεις γίνονται με πολλή προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που περιγράψατε. Οφείλουμε να κάνουμε υπεύθυνο δανεισμό. Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί για νέες χορηγήσεις και αυτό είναι κατανοητό, καθώς υπάρχει ακόμη η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας και η μείωση των εισοδημάτων. Δεν επιθυμούμε να έχουμε δανειολήπτες που απλά θα μας οφείλουν, αλλά πελάτες που θα τους στηρίξουμε και θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Για χρόνια η κυπριακή οικονομία «έτρεξε» στις ράγες του υπέρμετρου ίσως και αλόγιστου δανεισμού. Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι μπορείτε να βρείτε το ισοζύγιο καλού και αρκετού δανεισμού που θα φέρει ανάπτυξη τόσο για την οικονομία όσο για τον Συνεργατισμό ειδικότερα;
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ηθικής τραπεζικής που έχουμε θέσει ως ύψιστη στρατηγική προτεραιότητα του Συνεργατισμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το στεγαστικό δάνειο που πρόσφατα θέσαμε στην διάθεση του κοινού εντάσσεται κάτω από τον γενικό τίτλο «νέα σειρά προϊόντων για τις πραγματικές σας ανάγκες». Αυτή η σειρά χορηγητικών προϊόντων θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί γιατί πιστεύουμε ότι ευθύνη ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού είναι να σχεδιάζει και να χορηγεί προϊόντα για τις πραγματικές ανάγκες των πελατών του. Η χορήγηση νέων δανείων για εμάς δεν είναι θέμα πώλησης αλλά θέμα κάλυψης των αναγκών των πελατών μας.

Διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη χώρα, θεωρείτε πως ο Συνεργατισμός μπορεί κάποια στιγμή να καταστεί ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Κύπρου, σε σχέση με το μερίδιο αγοράς καταθέσεων και δανείων;
Διαθέτουμε το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων γιατί πιστεύουμε ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ο Συνεργατισμός που σχεδιάζουμε δεν εγκλωβίζεται στην λογική των αριθμών και των μεγεθών. Το ζητούμενο για εμάς είναι να διατηρήσουμε τον Συνεργατισμό εύρωστο για να συνεχίσει τον ιστορικό του ρόλο στην Κυπριακή οικονομία, και αυτός δεν είναι άλλος από την παροχή ωφέλιμων υπηρεσιών στους συμπολίτες μας.

Καταληκτικά ενημερώστε μας εάν έχει ολοκληρωθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης, εκσυγχρονισμού και ευελιξίας του Συνεργατισμού;
Έχουν γίνει πολλά, απομένει να γίνουν περισσότερα. Θέλουμε τον Συνεργατισμό να καταστεί σύγχρονος και φιλικός για όλους του Κύπριους συμπολίτες μας. Να προσφέρει υπηρεσίες που να είναι εύκολα κατανοητές από όλους εξ’ αρχής. Το είπαμε πολλές φορές, θα το επαναλάβω και σήμερα: Δεν κάνουμε τραπεζική με μικρά γράμματα και υποσημειώσεις. Το μοντέλο μας είναι απλό και προσανατολίζεται στο να τοποθετήσει τον άνθρωπο στο κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι  ο ισολογισμός μας αποτελεί το άθροισμα των επιμέρους ισολογισμών των κυπριακών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να φροντίσουμε αυτά τα σύνολα να ευημερήσουν για να μπορέσουμε να έχουμε έναν υγιή και δυναμικό Συνεργατισμό.
 

-Σημειώνεται ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο «Coops for you, Βringing People Together» την Τρίτη 7 Ιουλίου, 8.30-14.00 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, Λεμεσό. 

-Το συνέδριο θα αναλύσει τις τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές για το συνεργατισμό στην Ευρώπη και απευθύνεται στις μικρομεσαίες, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Κύπρου, σε νέους και νέες επιχειρηματίες, σε επενδυτές καινοτόμων ιδεών, start-ups, κοινωνικές και αγροτικές επιχειρήσεις.

Συντονισμός: ΙΜΗ
Χορηγοί Επικοινωνίας: Περιοδικό IN Business και Inbusinessnews.com
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: http://www.imhbusiness.com/coops-for-you-bringing-people-together

 

 

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»