Λακκοτρύπης: Βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες, αναμένουμε περισσότερες

"Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο φτάνουν για 200 χρόνια για την παραγωγή ηλεκτρισμού στο νησί", δήλωσε στην τουρκική “Μιλλιέτ” ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας πως ο ρόλος μιας Κύπρου χωρίς προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πιο ισχυρός.

"Αν βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, οι επενδυτές θα έρθουν στην χώρα. Όλοι θα διασφαλίσουμε μεγάλο όφελος", είπε Υπουργός Ενέργειας.

Στη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι τα αποθέματα που βρέθηκαν φτάνουν για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Κύπρο για 200 χρόνια. "Ασφαλώς αναμένουμε να συνεχιστούν οι έρευνες. Αναμένουμε να βρεθούν περισσότεροι υδρογονάνθρακες", είπε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι στόχος είναι να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2018 ή 2020. "Ελπίζω ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί. Εάν δεν επιλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αν βρούμε λύση, όλα τα δικαιώματα των Τ/Κ θα δοθούν. Πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε λύση. Τότε θα ξεκαθαρίσει πως θα γίνει η διαχείριση όχι μόνο του φυσικού αέριου αλλά όλων των φυσικών πόρων".

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας περιέχει πολιτικά ρίσκα. "Για να μελετηθεί η πιθανότητα εξαγωγής μέσω της Τουρκίας πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι είναι καλύτερα να πάει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει μια πολύ λεπτομερείς τεχνική μελέτη. Μπορεί το φυσικό αέριο να πάει στις ακτές τις Τουρκίας πολύ εύκολα, αλλά μετά πως θα πάει στην Ευρώπη. Εάν αυτή επιλογή είναι δυνατή, θα πρέπει αυτή η επιλογή να μελετηθεί και τεχνικά και οικονομικά".

Ανέφερε ότι οι σχέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία είναι πολύ καλές. "Αυτές οι χώρες δεν έχουν μια επιθετική πολιτική εναντίον της Τουρκίας". Είπε ότι η συμφωνία της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για κοινές δραστηριότητες δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία. "Γιατί να είναι απειλή; Εάν η Τουρκία συμπεριφέρεται σωστά μπορεί να έχουμε σχέσεις και με αυτήν.  Εάν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο είναι κακές, φταίνε όλοι; Έχει δίκιο η Τουρκία; Η Αίγυπτος έχει ηγετικό ρόλο στον αραβικό κόσμο. Εμάς η Αίγυπτος μας ενδιαφέρει από πολιτικής, οικονομικής και εμπορικής άποψης. Η Κύπρος κάνει την δική της επιλογή. Με τον ίδιο τρόπο και η Τουρκία κάνει την δική της επιλογή".

Κατά τον κ. Λακκοτρύπη, “η Τουρκία έχει ανάγκη από συνεργασίες στην περιοχή", προσθέτοντας πως "αν υπάρξει μια σωστή λύση, εδώ θα γίνει νησί της ειρήνης, νησί σταθερότητας. Η Τουρκία πρέπει να συμπεριφερθεί υπεύθυνα. Πρέπει να υπάρξει αρμονία μεταξύ του μεγέθους και της ισχύς της. Με τους Τ/Κ συμπολίτες μας μπορούμε να ζήσουμε μαζί ειρηνικά. Η Τουρκία πρέπει να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Και ο τουρκικός λαός πρέπει να βοηθήσει σε αυτή τη προσπάθεια".

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη ότι η Κύπρος αποτελεί τα σύνορα της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο. "Έχει εξαιρετικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και θέλουν να έχουν καλές σχέσεις και με την Τουρκία. Είπε ότι με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ είχαν μια συνομιλία στο πόδι στην Ρώμη. "Θέλω να συναντηθώ με τον κ. Γιλντίζ. Ακούω ότι είναι καλός Υπουργός. Ως Κυπριακή Δημοκρατία θέλουμε να συναντηθούμε με όλους. Περιμέναμε ότι θα είχαμε συναντήσεις με την Τουρκία εντός των διαφόρων οργάνων της ΕΕ. Δεν έγιναν".

Ανέφερε ότι από πλευράς ΕΝΙ έγιναν δύο έρευνες. "Δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα που θέλαμε. Η ΕΝΙ ήθελε χρόνο να για μελετήσει την γεωλογική κατάσταση. Θα επιστρέψουν και θα συνεχίσουν. Στο Ισραήλ έγιναν 60, στην Κύπρο μόνο 3 έρευνες. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Η Τοτάλ δεν βρήκε στόχο. Ήθελε να μελετήσει άλλο σημείο. Δώσαμε και αυτή την άδεια", είπε ο Υπουργός Ενέργειας.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Κύπρος θέλει να ανοιχτεί σε ένα μεγάλο παζάρι όπως είναι η Τουρκία. "Δεν πρέπει να δούμε μόνο από πλευράς ενέργειας. Και ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός. Ο τουρισμός από τα 80 εκατομμύρια της Τουρκίας θα μετατρέψει το νησί σε παράδεισο", είπε ο Υπουργός Ενέργειας.

Η Μιλλιέτ στο ίδιο δημοσίευμα παραθέτει επίσης και δηλώσεις του λεγόμενου `υπουργού ενέργειας` Χακάν Ντιτσγιουρέκ ο οποίος αναφέρει ότι οι Ε/Κ δεν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί.

 "Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας", είπε και έκανε έκκληση στην ε/κ πλευρά οι έρευνες να γίνουν από κοινού. "Ο δικός μας στόχος είναι να διασφαλιστούν κοινές έρευνες, κοινές αξιολογήσεις και κοινά κέρδη". Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι Ε/Κ συμπεριφέρονται μονόπλευρα.

 "Το φυσικό αέριο στο νησί ανήκει σε ολόκληρο το νησί, ανήκει και στις δύο κοινότητες.

Κατά τον κ. Ντιτσγιουρέκ, η πολιτική της ε/κ πλευράς για `μία ιδιοκτησία` πρέπει να αλλάξει. "Οι συνομιλίες συνεχίζονται σε θετική ατμόσφαιρα αυτές τις μέρες και πιστεύουμε ότι η συζήτηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του θέματος του φυσικού αερίου ως νέο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα δώσει μεγάλη ώθηση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό".

Είπε ότι ο πιο λογικός δρόμος για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας. "Η μητέρα πατρίδα μας έχει ήδη σημεία διαμετακόμισης του φυσικού αερίου".

Ανέφερε ότι το φυσικό αέριο πρέπει να είναι μέσο για την ειρήνη. "Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του. Για να υπάρξει λύση στην Κύπρο και να είναι βιώσιμη αυτό θα γίνει μόνο αν ο λαός στο νησί το πιστέψει, το εμπιστευτεί και το θέλει. Αν αυτές οι προτεραιότητες συναντηθούν τότε ναι οι υδρογονάνθρακες θα είναι μέρος αυτών".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Κίνα: Θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για το Κατάρ
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα
Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο