Τα διατάγματα γίνονται νόμος

Καταθέτει σήμερα Τρίτη στη Βουλή η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου τους κανονισμούς για τη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων.
 
Σύμφωνα με την Υπουργό, οι προτεινόμενοι κανονισμοί ακολουθούν τη φιλοσοφία των διαταγμάτων που επιτρέπουν σε όλα τα καταστήματα (μεγάλα- μικρά, γενικά- ειδικά) να μένουν ανοιχτά τις Κυριακές.
 
Στόχος της, όπως ανέφερε, είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η περαιτέρω διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μιλώντας στο InBusinessNews, η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι  οι κανονισμοί που προωθούνται στη Βουλή αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή μεταξύ 11 το πρωί και 7 το βράδυ, ενώ σημείωσε, ότι εξαιρείται η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου όπου υπάρχει ένα διαφοροποιημένο ωράριο λειτουργίας, με περισσότερες ώρες.

Παράλληλα, τόνισε ότι μελετάται από την κυβέρνηση η περαιτέρω διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δηλαδή, υπογράμμισε, ότι θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία ώστε να διασφαλίζονται καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για παράδειγμα, ανέφερε, να διασφαλίζεται η αμοιβή των εργαζομένων με 1 προς 2 τις Κυριακές.

Πάντως η Υπουργός γνωρίζει καλά ότι είναι στο χέρι της Βουλής πλέον το μέλλον των ωραρίων λειτουργίας καταστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με 18 ψήφους κατά (βουλευτές ΔΗΣΥ) 31 υπέρ και μια αποχή (Αθηνά Κυριακίδου), ψήφισε σε νόμο, πρόταση νόμου με την οποία αφαιρείται από τον Υπουργό Εργασίας η εξουσία να ρυθμίζει το τουριστικό ωράριο των καταστημάτων και να καθορίζει τις τουριστικές περιοχές με διάταγμα. 

Επομένως, σε δύο βδομάδες όταν επαναρχίσει τη λειτουργία της η Βουλή θα συζητηθεί το ζήτημα των ωραρίων στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας και έπειτα οι σχετικοί κανονισμοί θα πρέπει να ψηφιστούν από την Ολομέλεια και να τεθούν σε εφαρμογή.

Πάντως, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά καθώς την 1η Μαΐου λήγει η ισχύς των διαταγμάτων, ενώ δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με δεδομένο ότι η Βουλή αρχίζει τις εργασίες της στις 16 Απριλίου, δεν απομένει περιθώριο χρόνου για αναβολές και καθυστερήσεις προκειμένου να μην υπάρξουν διαταραχές στο εμπόριο.

Δειτε Επισης

Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ανταμείβουν τους πελάτες τους με πολυτελή πιάτα MasterChef
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν