Ηλιάδης και Κυπρή στην Επ. Θεσμών

Δύο άτομα τα οποία διατέλεσαν CEO της Τράπεζας Κύπρου βρέθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών, η οποία εξετάζει το θέμα της αγοράς της ρωσικής τράπεζας Uniastrum. Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων της Βουλής για το σημαντικό ζήτημα. 

Παράλληλα, στην Επιτροπή βρέθηκαν εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας,  του δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνης και Πολυβίου που ήταν ο νομικός οίκος της Τράπεζας Κύπρου αλλά και από τη σημερινή διεύθυνση του συγκροτήματος. 

Στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρέθηκαν επίσης στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. 

Πύρινη ήταν η τοποθέτηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία Αθανάσιου Ορφανίδη τονίζοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή Θεσμών ίσως πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο κλήτευσης του πρώην Διοικητή της Κεντρικής. 

Ο Βγενόπουλος έπαιζε με δισεκατομμύρια, η Τράπεζα Κύπρου με εκατομμύρια 
Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι οι χειρισμοί της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με τη Uniastrum ήταν καταστροφικοί. Μάλιστα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε εμφαντικά: «Κάνατε ότι και ο Βγενόπουλος στη Marfin Laiki, αλλά αυτός έπαιζε με δισεκατομμύρια κι εσείς με εκατομμύρια, ίσως επειδή ήταν πιο ικανός από τα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου». 

Παράλληλα, η κ. Χαραλαμπίδου έθεσε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την κακοδιαχείριση της Uniastrum από τους πρώην ιδιοκτήτες της, αυτά που βρήκαν που νέοι μέτοχοι αλλά και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας. 

Σε πιο ήπιους τόνους ο Ανδρέας Κυπριανού του ΔΗΣΥ, τόνισε ότι το κόμμα θεωρεί ότι η Βουλή δεν θα υποκαταστήσει τον ρόλο των ανακριτικών αρχών και πιστεύει ότι δεν πρέπει να τεθούν ερωτήματα που ίσως βλάψουν τη νομική διαδικασία. 

Ηθικής υφής ήταν η τοποθέτηση του Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερες ευθύνες όποιος ελαφρά τη καρδία βάζει μια υπογραφή χωρίς ν α αντιλαμβάνεται τι επιπτώσεις μπορεί να έχει. 

Ο Μάριος Κάρογιαν του ΔΗΚΟ, στάθηκε ιδιαίτερα στις διαδικασίες που ακολούθησε η εποπτική αρχή, δηλαδή η Κεντρική, σε σχέση με το ζήτημα της Uniastrum. «Γιατί η Κεντρική επέδειξε τόσο μεγάλη σπουδή για έγκριση της εξαγοράς πριν ακόμη ολοκληρωθεί η μελέτη από συμβουλευτικό οίκο για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας» σημείωσε ο κ. Κάρογιαν. 

Συρίχας: Δεν είναι κακή η επέκταση στο εξωτερικό, αλλά το μέγεθός της 
Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής, Γιώργος Συρίχας και οι λειτουργοί Αλεξάνδρα Θεοφίλου και Κώστας Πουλλής τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών εκ μέρους της ΚΤΚ. 

Ο κ. Συρίχας τόνισε ότι απαντήσεις για την επίμαχη περίοδο εξαγοράς της Uniastrum πρέπει να δώσουν άτομα που εργάζονταν τότε σε αρμόδια τμήματα. Αναφερόμενος στην πολιτική επέκτασης στο εξωτερικό τόνισε: «Δεν είναι απαραίτητα κακή η επέκταση στο εξωτερικό, γιατί με αυτό τον τρόπο κάνεις και διασπορά κινδύνου. Αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι το μέγεθος της επέκτασης. Ίσως να ήταν υπερβολική η έκθεση στο εξωτερικό και για αυτό ίσως να μην μπορούσε να το αντέξει η κυπριακή οικονομία». 

Ο Κώστας Πουλλής, λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος εργαζόταν ως στέλεχος στο τμήμα Εποπτείας της ΚΤΚ αναφέρθηκε μέσω εγγράφου στις συνθήκες τόσο στη Ρωσία και τη Uniastrum όσο και στις διαδικασίες που η Τράπεζας Κύπρου ακολούθησε για την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας. 

«Τα αρνητικά υπερέβαιναν τα θετικά. Μου προκαλούσαν μεγάλο προβληματισμό και τα επεσήμανα με σκούρο χρώμα προκειμένου να τα δουν οι προϊστάμενοί μου» τόνισε χαρακτηριστικά η Αλεξάνδρα Θεοφίλου του τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, η κ. Θεοφίλου συμπλήρωσε ότι όταν ολοκλήρωσε την έκθεσή της, κατά την επίμαχη περίοδο, υπήρχαν ακόμη στοιχεία και δεδομένα που εκκρεμούσαν. Η κ. Θεοφίλου σημείωσε ότι στη συνέχεια ζητήθηκαν επιπρόσθετα στοιχεία και δεσμεύσεις από την τράπεζα για διορθωτικά μέτρα που είχαν σκοπό να λάβουν, προκειμένου η Uniastrum να καθίστατο κερδοφόρα ή να περιοριστούν κάποια από τα αρνητικά της. 

Πάντως, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πουλλής της Κεντρικής απάντησε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία ή ανακριτικό έργο αναφορικά με την αγοραπωλησία της Uniastrum. 

Ανδρέας Ηλιάδης: Μίζες να ψάξετε αλλού
Έπειτα από σειρά ερωτημάτων ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου, πήρε τον λόγο προκειμένου να απαντήσει σε όσα του τέθηκαν. «Θα δώσω απαντήσεις για τα θέματα στα οποία αναφέρεστε. Όσον αφορά τις μίζες με βάση τη μελέτη της Alvarez & Marsal, η οποία θεωρώ ότι έγινε για να κτυπήσει την Τράπεζα Κύπρου. Αυτός είναι ο λόγος που μια έρευνα τόσων τεχνοκρατών καταλήγει να διερωτάται στη βάση πληροφοριών ή φημών. Μίζες να ψάξετε αλλού» τόνισε ο κ. Ηλιάδης. 

Τα 50 εκατ. Που μπήκαν στη Uniastrum 
«Τα 50 εκατ. ευρώ μπήκαν από μια εταιρεία με βάση την Κύπρο, στην οποία η Τράπεζα Κύπρου έβαλε 40 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της στη Uniastrum. Επίσης η Alvarez & Marsal γράφει για αρχεία που χάθηκαν. Το κομπιούτερ μου έσβησε και μπήκε σε μια αποθήκη όταν αποχώρησα από την Τρ. Κύπρου. Να μας πουν ορισμένοι που βρέθηκαν τα κομπιούτερ και ποιος έσβησε τα αρχεία; Η Τράπεζα Κύπρου έχει ερευνηθεί όσο καμία άλλη εταιρεία στην Κύπρο». 

Πάντως, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου πήρε τον λόγο λέγοντας στον Ανδρέα Ηλιάδη ότι δεν απάντησε για τα 50 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ηλιάδης σε ιδιαίτερα έντονο ύφος τόνισε: «Μίζες σε είπα να ψάξετε αλλού. Θίγετε προσωπικότητες και υπολήψεις». Η κ. Χαραλαμπίδου σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ρώτησε ξανά:
-Πώς καταλήξατε στην αγορά της Uniastrum;
-Πόσα χρήματα βάλατε στην τράπεζα;
-Γιατί αφήσατε τους προηγούμενες ιδιοκτήτες να απομυζούν την τράπεζα;

Απαντώντας ο κ. Ηλιάδης είπε: «Αφήστε με να απαντήσω και να σας πω τι έγινε. Σας δίνω το δικαίωμα να ελέγξετε σε όποια χώρα θέλετε για εκατομμύρια. Δεν θα βρείτε». 

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC