Διαβήματα τραπεζών για συμμόρφωση με FATCA


Σε διαβήματα προκειμένου να συμμορφωθούν με τη συμφωνία FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), που υπέγραψαν Κύπρος και ΗΠΑ, προβαίνουν οι τράπεζες – μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι Κύπρος και ΗΠΑ υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο τη συμφωνία για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης, η οποία εφαρμόζει πρόνοιες του FATCA, και ακολούθησε η επικύρωσή της από τη Βουλή.

Η συμφωνία στοχεύει στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για πελάτες των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, οι οποίοι είναι Αμερικανοί πολίτες ή κάτοικοι Αμερικής για φορολογικούς σκοπούς (US Persons). Στόχος της συμφωνίας είναι η πάταξη της υπεράκτιας φοροδιαφυγής και η ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνεται μέσω των φορολογικών Αρχών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, στις διατάξεις του FATCA εμπίπτουν τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο καθώς και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, οι οποίοι υποχρεούνται να ακολουθήσουν ορισμένες διαδικασίες για εντοπισμό των Αμερικανών κατόχων λογαριασμού.

Όπως αναφέρεται, για τους περισσότερους υφιστάμενους πελάτες των τραπεζών, το FATCA δεν θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο και δεν θα απαιτηθεί κάποια ενέργεια εκ μέρους τους. Ωστόσο, για όσους έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες τραπεζικό λογαριασμό, θα υπάρξει επικοινωνία από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μαζί τους για να επιβεβαιώσουν κατά πόσο είναι ή δεν είναι Αμερικανοί φορολογούμενοι, προσκομίζοντας όπου χρειάζεται τα απαραίτητα στοιχεία.

Επίσης, κατά το άνοιγμα νέου λογαριασμού, ή σε σχέση με υφιστάμενους λογαριασμούς (αν υπάρχει πληροφορία σχετιζόμενη με τους λογαριασμούς που δίνει ενδείξεις ότι μπορεί να ανήκουν σε Αμερικάνο φορολογούμενο), τα φυσικά πρόσωπα θα ερωτηθούν για το καθεστώς φορολογικής κατοικίας τους και τα νομικά πρόσωπα για την κατάταξή τους ως προς τις πρόνοιες του FATCA και πιθανόν να ζητηθεί να υποβληθούν τα ανάλογα αποδεικτικά έγγραφα.

Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στην Κύπρο θα χρειαστούν τις εν λόγω πληροφορίες ή έγγραφα τεκμηρίωσης για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την κυπριακή νομοθεσία.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP