Λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας: Σε σταυροδρόμι εξελίξεων

Αφού εξαντλήθηκαν τα περιθώρια, τόσο τα χρονικά όσο και σε επίπεδο επαφών για εξεύρεση ξένων επενδυτών, η κοινοπραξία Zenon προχωρεί σε κατασκευή των πρώτων σταδίων της διπλής ανάπλασης μαρίνας και λιμανιού στη Λάρνακα.

Τα μέλη της κοινοπραξίας παίρνοντας απανωτές παρατάσεις από την κυβέρνηση έλαβαν απόφαση να προχωρήσουν το έργο με μια αρχική επένδυση της τάξης των 45 με 55 εκ. ευρώ. Περαιτέρω χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Με δικά τους κεφάλαια οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία Zenon, βάζουν ποσό αντίστοιχο της συμμετοχής τους. Αυτός τουλάχιστον είναι ο αισιόδοξος σχεδιασμός, βάσει των δεδομένων που διαμορφώθηκαν έως και σήμερα. Παρά τις πολλές επαφές που πραγματοποιήθηκαν τόσο με δυνητικούς επενδυτές όσο και με υποψήφιους χρηματοδότες, η κοινοπραξία Zenon δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία.

Στόχος πλέον είναι να ξεκινήσουν κατασκευαστικά έργα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Το πλάνο δράσης της Zenon αφήνει κατά μέρους –τουλάχιστον προσωρινά- τους οικιστικούς και εμπορικούς σχεδιασμούς με χερσαίες αναπτύξεις και επικεντρώνεται στα θαλάσσια έργα και στις υποδομές που χρειάζονται, προκειμένου το έργο να τεθεί σε λειτουργία. Η αξιοποίηση των τελών προς τους ιδιοκτήτες σκαφών στη νέα μαρίνα αλλά και των εσόδων από τα πλοία που θα φτάνουν στο λιμάνι, θα αποφέρει τους οικονομικούς πόρους για σταδιακή ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου.

Η κοινοπραξία Zenon θα προχωρήσει σε κατασκευή των χερσαίων έργων που αφορούν οικιστικά κτήρια όταν προχωρήσει η πρώτη φάση και αφότου προκύψει ενδιαφέρον από δυνητικούς αγοραστές.

Πάντως, η παράταση που πήρε η κοινοπραξία προκειμένου να παρουσιάσει στην κυβέρνηση την πρόοδο που καταγράφει σε σχέση με το έργο στη Λάρνακα ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου. Πολύ πιθανόν να δοθεί και νέα παράταση, ίσως δύο ή τριών μηνών, προκειμένου να οδηγηθούν σε τελικό στάδιο οι σημερινοί σχεδιασμοί κι έπειτα να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα.

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή