Δεν θέλουν τα νέα ωράρια των καταστημάτων

Την κατάργηση των διαταγμάτων για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και την επιστροφή στη νομοθεσία, ζήτησαν σύνδεσμοι και οργανώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Οι σύνδεσμοι, αντιπροσωπεία των οποίων είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του ωραρίου έχει οδηγήσει πολλές από αυτές σε λουκέτο καθώς ο τζίρος τους έχει μεταφερθεί προς λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες υπεραγορών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης είπε ότι είχαν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο με αποκλειστικό θέμα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τα διατάγματα που ισχύουν από τον Ιούνιο του 2013. “Εμείς οι εμπλεκόμενοι φορείς, σύνδεσμοι και οργανώσεις με ομόφωνη τοποθέτηση ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταματήσει την πολιτική των διαταγμάτων και να επανέλθουμε στις πρόνοιες της νομοθεσίας του 2006”, είπε ο κ. Κουρσάρης προσθέτοντας πως έθεσαν τα επιχειρήματά τους σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες των νέων ωραρίων στην τεράστια πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ανέφερε, επίσης, ότι η κατάργηση των ωραρίων των καταστημάτων αποβαίνει προς όφελος μιας δεκάδας πολυεπιχειρήσεων και αλυσίδων υπεραγορών.

Ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε ευαισθησία και κατανόηση στο όλο θέμα, και όπως τους δήλωσε, θα το συζητήσει με την αρμόδιο Υπουργό Εργασίας. Είπε πως οι ίδιοι αναμένουν τον Σεπτέμβριο να δοθεί μια ριζική λύση στο πρόβλημα, το “οποίο οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο και όπως χαρακτηριστικά έχει λεχθεί από τους εκπροσώπους των συνδέσμων, ειδικά η Κυριακή είναι μια ταφόπλακα πάνω στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Κληθείς να δώσει στοιχεία και αριθμούς για τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, ο κ. Κουρσάρης είπε ότι ο μέσος όρος των διάφορων επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έβαλαν λουκέτο ανέρχεται στο 30%. “Εκείνο το οποίο γνωρίζουμε και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επέκταση των ωραρίων από τον Ιούνιο του 2013 είναι ότι μετατοπίζεται ο τζίρος του λιανικού εμπορίου προς αυτή τη δεκάδα των πολυεπιχειρήσεων και των αλυσίδων υπεραγορών, ενώ από την άλλη οι υπόλοιπες 62 χιλιάδες επιχειρήσεις υποφέρουν”, είπε.

Ο κ. Κουρσάρης συνέχισε λέγοντας πως με βάση και στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, παρατηρείται κάθετη μείωση των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων, καθώς ενώ το 2005 είχαμε 72 μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούσαν πέραν των 250 εργαζομένων η κάθε μια, το 2014 αυτές οι επιχειρήσεων έχουν γίνει 87. “Δηλαδή, έχουν αυξηθεί οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν αφαιμάξει τον τζίρο της αγοράς και παρουσιάζουν κέρδη ενώ η τεράστια πλειοψηφία, το υπόλοιπο 99% των επιχειρήσεων βρίσκεται στον αναπνευστήρα”, είπε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αν προγραμματίζουν συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, ο κ. Κουρσάρης είπε πως από τη σημερινή συνάντηση εξέλαβαν την αίσθηση ότι ο Πρόεδρος άκουσε με κατανόηση και ότι θα διαβουλευθεί και με το Υπουργικό Συμβούλιο και την αρμόδια Υπουργό, ούτως ώστε μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να υπάρξει επίλυση του θέματος. “Εάν όχι”, συνέχισε, “δεν μας απομένει άλλη διέξοδος από το να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα νέα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας εν ζωή”.

Σε  ερώτηση αν θα προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα αν χρειαστεί, ο κ. Κουρσάρης είπε πως δεν είναι η ώρα, από τη στιγμή που υπήρξε μια εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να προβούν σε δηλώσεις που να δυναμιτίσουν το κλίμα. Κατέληξε λέγοντας ότι αναμένουν αυτή η κατανόηση από πλευράς Προέδρου να μετουσιωθεί σε πράξεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)