Κινητήρας της χρονιάς ο 1.4 TSI της Volkswagen

Για έννατη σερί χρονιά ο 1.4 TSI κινητήρας με τους δυο υπερτροφοδότες του ομίλου Volkswagen ανακηρύσσεται κινητήρας της χρονιάς στην κατηγορία από 1.0 λίτρο εως 1.4 λίτρα. Ο 1.4 TSI γίνεται έτσι ο πιο επιτυχημένος κινητήρας στην ιστορία των βραβείων International Engine of the Year.

Εδώ και χρόνια η Volkswagen έχει καταστήσει το όνομα TSI συνώνυμο με την έξυπνη σμίκρυνση. Παρα τη σχετικά μικρή χωρητικότητα τους, οι TSI αποδίδουν ισχύ ανάλογη με αυτή πολύ μεγαλύτερων κινητήρων. Ο TSI διατίθεται σε διαφορετικούς κυβισμούς και αποδόσεις, απο 66 kW / 90 PS εως 221 kW / 300 PS. Ο πρώτος TSI εμφανίστηκε το 2006 και έφερε δυο υπερτροφοδότες, ενώ έκτοτε έχει προστεθεί και επιπλέον μηχανικός υπερσυμπιεστής, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ροπή και απόδοση. Ο TSI με τους δυο υπερτροφοδότες διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις, απο 103 kW / 140 PS εως 125 kW / 170 PS, ενώ διατίθεται σε αριθμό μοντέλων, όπως τα Beetle, Jetta, Eos, Golf Cabriolet, Touran, Tiguan, Passat και Sharan.

Βέβαια η Volkswagen δεν σταματά εδώ όσον αφορά τη σμίκρυνση. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη σειρά TSI είναι ο κινητήρας 1.0 λίτρων με απόδοση 66 kW / 90 PS και που φέρει το νέο Polo TSI BlueMotion. Πρόκειται για τον πρώτο κινητήρα 1.0 λίτρων με τρεις κυλίνδρους και άμεσο ψεκασμό, και θα κάνει ντεμπούτο στο δεύτερο ήμισυ του έτους. Η κατανάλωση του περιορίζεται στα μόλις 4.1 l/100 km ενώ οι εκπομπές ρύπων στα 94 g/km. Τα νούμερα του κινητήρα εντυπωσιακά, ειδικά εαν συγκρίνει κανείς με τον προκάτοχο του, επίσης απόδοσης 90 PS, αλλά με κατανάλωση 4.9 l/100 km και ρύπους 113 g/km.

Χάρη στο σύστημα active cylinder management, που απενεργοποιεί προσωρινά τον δεύτερο και τον τρίτο κύλινδρο, και που λανσαρίστηκε τη χρονιά που μας πέρασε, η Volkswagen έχει καταφέρει να περιορίσει ακόμη περισσότερο την κατανάλωση καυσίμου.

Το βραβείο για τον TSI 1.4 απενεμήθη στον Carsten Helbing, επικεφαλής του προγράμματος EA888 και Εναλλακτικών Καυσίμων της Volkswagen, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Στουτγκάρδη.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής απονομής ο Helbing τόνισε ότι ο συνδυασμός της σμίκρυνσης, του άμεσου ψεκασμού και της έξυπνης υπετροφοδοσίας αποτέλεσε το κλειδί για την εξαιρετική απόδοση και χαμηλή κατανάλωση του TSI 1.4.

Τα βραβεία International Engine of the Year διοργανώνονται ετήσια απο το 1999, όπου πέραν των 80 δημοσιογράφων του ειδικού τύπου ψηφίζουν τους καλύτερους κινητήρες. Οι βαθμολογίες βασίζονται ανάμεσα σε άλλα στην οδηγική εμπειρία των κριτών, την απόδοση καυσίμου, το θόρυβο του κινητήρα και την ισχύ/απόδοση.

 

Δειτε Επισης

Το ηλεκτρικό SUV e:Ny1 της Honda στη 18η Save Energy
Διπλή νίκη-θρίαμβος για το Kia EV9 στα παγκόσμια βραβεία αυτοκινήτου 2024
Hyundai IONIQ 5 N: Παγκόσμιο αυτοκίνητο επιδόσεων στα World Car Awards
Η ιστορία και το προφίλ της J&P Fresca με κύρια δραστηριότητα την συσκευασία και εξαγωγή πατατών
Τα iF Design Awards τιμούν την Hyundai για 10η συνεχόμενη χρονιά
Το brand story της VALIO, η παρουσία και η εξέλιξη στην κυπριακή αγορά μέσω της ipH
Calvin Klein: Η νέα καμπάνια γυναικείας ένδυσης για την άνοιξη 2024 με πρωταγωνίστρια την Kendall Jenner
Τα ρολόγια που θα αναβαθμίσουν το ανοιξιάτικο στυλ σου!
Το νέο McCrispy® σε όλα τα εστιατόρια McDonald’s™ Κύπρου
Η Swarovski παρουσιάζει το θαύμα της αγάπης για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου