Υψηλότερος πληθωρισμός απ" ότι αναμενόταν στην Τουρκία

Ο τουρκικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, αποτυπώνοντας τις υψηλές εγχώριες τιμές τροφίμων και την υποχώρηση της λίρας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 7,48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ήταν υψηλότερα 1,72% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Ο τουρκικός ετήσιος πληθωρισμός το Δεκέμβριο διαμορφωνόταν στο 7,4%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου προβλεπόταν να σημειώσει άνοδο 1,6% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με έρευνα του CNBCe, και στο 7,4% τον Ιανουάριο (σε ετήσια βάση).

Η τουρκική κεντρική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο 6,6% από το 5,3%. Ο διοικητής Erdem BAsci είχε δηλώσει ότι ο δείκτης πληθωρισμού τον Ιανουάριο μπορεί να υπερβεί τις προσδοκίες, αποτυπώνοντας την άνοδο των τιμών των τροφίμων, την υποχώρηση του νομίσματος και τις πρόσφατες φορολογικές αυξήσεις από την κυβέρνηση.

Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 3,32% σε μηνιαία βάση και εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο ετών, στο 10,72% σε ετήσια βάση. Μετά από τα στοιχεία, η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν 1% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, στις 2,2745 λίρες.

Το τουρκικό νόμισμα διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά προσφάτως έναντι του δολαρίου,  οδηγώντας την κεντρική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα να αυξήσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας στο 10% από το ιστορικό χαμηλό του 4,5%, ενώ επίσης αύξηση το διάδρομο επιτοκίου στο εύρος 8%-12% από το 3,5%-7,75% προηγουμένως.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Η βρετανική οικονομία βγαίνει από την ύφεση-Aνάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Γιατί η Νιγηρία «έκοψε» τα κρυπτονομίσματα-Τι συμβαίνει με την Binance
Τουρκία: Το 75% θα αγγίξει ο πληθωρισμός τον Μάιο
Κέρδη για τον χρυσό εν μέσω αισιοδοξίας για μείωση των επιτοκίων της Fed
Σταθερό στο 5,25% με προοπτική μείωσης το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας
Στοπ ισπανικής Κυβέρνησης στην επιθετική πρόταση της BBVA για εξαγορά της Sabbadell
Τουρκία: Καταργεί τον κανονισμό που υποχρεώνει τις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα σε λίρα
Τράπεζα της Αγγλίας: Το σχεδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις για μείωση επιτοκίων
Απαγορεύει τις απεργίες άνω των 24 ωρών η Φινλανδία-Πρόστιμα για διατάραξη της αγοράς
Γιατί τα ενοίκια θα υποχωρήσουν τελευταία στη μάχη με τον πληθωρισμό