Τράπεζα της Αγγλίας: Το σχεδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις για μείωση επιτοκίων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, μπορεί να δώσει ώθηση στους Βρετανούς καταναλωτές με ένα ισχυρότερο μήνυμα σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

Οι οικονομολόγοι και οι αγορές αναμένουν ότι η εννεαμελής Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BOE θα διατηρήσει την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 5,25%.

Η απόφαση αναμένεται στις 12 μ.μ. στο Λονδίνο και θα περιλαμβάνει προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Ο Μπέιλι μπορεί να στείλει στους επενδυτές σαφέστερα μηνύματα σχετικά με το αν αναμένει να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική στις επόμενες συνεδριάσεις τον Ιούνιο και τον Αύγουστο μετά από μια ήπια αλλαγή στον τόνο, αν και αντιμετωπίζει μια διχασμένη επιτροπή σχετικά με το πότε θα ενεργήσει.

Ο κυβερνήτης δέχεται επίσης αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις ενόψει των γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ έχει επανειλημμένα θέσει το ενδεχόμενο μειώσεων των επιτοκίων, λέγοντας ότι θα έδιναν στους ψηφοφόρους έναν «παράγοντα ευεξίας», σύμφωνα με το Bloomberg.

Προσανατολισμός

Τα ήπια σχόλια των Μπέιλι και Ράμσντεν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου έχουν τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι η BOE θα μπορούσε να αρχίσει να προετοιμάζει μια μείωση είτε τον Ιούνιο είτε τον Αύγουστο.

Και οι δύο απομάκρυναν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού που παρατηρείται στις ΗΠΑ και παρομοίασαν την κατάστασή του με την ευρωζώνη, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της τον επόμενο μήνα.

Η BOE θα μπορούσε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα την Πέμπτη, αν θέλει να προετοιμάσει τις αγορές για μια μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού τον Ιούνιο.

Ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προτείνει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την επιτροπή να αναφέρει στο guidance ότι τάσσεται υπέρ μιας μείωσης «τους επόμενους μήνες», άλλοι πιστεύουν ότι η MPC θα είναι πιο προσεκτική στη διατύπωση.

«Νομίζουμε ότι αν η επιτροπή θεωρούσε τον Ιούνιο ως πιθανή συνεδρίαση για μείωση, πιθανώς θα έπρεπε να περιγράψει στη συνεδρίαση (της Πέμπτης) ποια περαιτέρω στοιχεία θα έπρεπε να δει μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε η Άννα Τιτάρεβα, οικονομολόγος της UBS.

Προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Ένα άλλο στοιχείο για τον τρόπο σκέψης της BOE θα προκύψει από τις νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, οι οποίες υποστηρίζονται από τα στοιχήματα της αγοράς για μείωση των επιτοκίων.

Εάν η BOE πιστεύει ότι οι αγορές είναι πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά τον χρόνο και την κλίμακα των μελλοντικών μειώσεων, θα μπορούσε να το σηματοδοτήσει αυτό δείχνοντας ότι ο πληθωρισμός υπολείπεται του στόχου του 2% για τα επόμενα χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα είναι επίσης πιθανό να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη μετά την ισχυρότερη έναρξη του 2024 από ό,τι ανέμενε.

Οι αξιωματούχοι είχαν προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,1% για το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα δείξουν ότι η παραγωγή θα διευρυνθεί κατά 0,4%.

Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι η δυναμική της οικονομίας συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο.

«Αναμένουμε ότι οι νέες προβλέψεις της BoE θα δείξουν ελαφρώς καλύτερη ανάπτυξη και μια πιο ενθαρρυντική πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ρούμπεν Σεγούρα Κεϊγιέλα, οικονομολόγος της Bank of America.

Δειτε Επισης

Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ρωσία-Ανάμεσά τους Deutsche Bank, Commerzbank και UniCredit
ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος