Η νέα όψη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Το ποσό των  €216 εκατ. ευρώ εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για νέα κτίρια, ενεργειακές και ερευνητικές υποδομές στην Πανεπιστημιούπολη κατά την χρονική περίοδο 2015 με 2020.
 
Η χρηματοδότηση του ποσού αυτού θα γίνει κατά 75% (€162.000.000) δάνειο από την ΕΤΕπ και κατά 25% (€54.215.000) από εσωτερική χρηματοδότηση. 

Αναπτυξιακά έργα

Τα έργα που προγραμματίζονται είναι: Φωτοβολταϊκό Πάρκο ΑΠΟΛΛΩΝ, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, ΧΩΔ Διδασκαλίας 3, Ιατρική Σχολή, Ενεργειακό Κέντρο, Αναβάθμιση της Νοσηλευτικής, Αντισεισμική στήριξη της Καλλιπόλεως, Ετοιμασία διαγωνισμών για αρχιτεκτονική μελέτη για τα κτίρια:  Φοιτητικές Εστίες (Φάση Β: 1000 φοιτητικά δωμάτια), Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Φιλοσοφική Σχολή, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής και Ινστιτούτο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Εσωτερική χρηματοδότηση

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τα €54 εκ. που θα εξασφαλιστούν από εσωτερική χρηματοδότηση αντλούνται από: 

- €21 εκατ. έχουν ήδη καταβληθεί για την ανέγερση του έργου «Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη Στέλιος Ιωάννου», και για την αμοιβή συμβούλων για την ανέγερση της Πολυτεχνικής Σχολής και του Τμήματος Βιολογίας.

- €9 εκατ. από τη δωρεά που έχει ήδη εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα για την ανέγερση της Ιατρικής Σχολής.

- €15 εκατ. από Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προγράμματα που είναι υπό έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (πρώην Γραφείο Προγραμματισμού).

-Τα υπόλοιπα €9 εκατ. και πέραν είναι ήδη υποσχόμενα ποσά σε δωρεές που θα υλοποιηθούν εντός του 2015–16. Εκτιμάται ότι οι δωρεές που θα εισπραχθούν θα ξεπεράσουν κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσό.

Χρόνος αποπλήρωμής δανείου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέγιστος χρόνος αποπληρωμής του δανείου είναι τα 27 έτη. Το επιτόκιο του δανείου θα οριστικοποιείται κατά την καταβολή των χρημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, και ανέρχεται σε περίπου 1%.

Η ετήσια δόση του δανείου υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε €7 εκατ. Όπως αναφέρεται, το ποσό αυτό θα εξυπηρετείται κυρίως από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν λόγω των έργων που θα κατασκευαστούν με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Συγκεκριμένα, η παραγωγή ενέργειας από το Φωτοβολταϊκό Πάρκο θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις περίπου €4,5 εκατ. ετησίως, ενώ η μεταστέγαση των οντοτήτων του ΠΚ στην Πανεπιστημιούπολη, στα νέα κτήρια τα οποία θα ανεγερθούν, θα οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις σε ενοίκια που σήμερα καταβάλλει το ΠΚ, ύψους περίπου €1,5 εκατ. ετησίως. Το υπόλοιπο €1 εκατ. ετησίως θα αποπληρώνεται από το κράτος για τα επόμενα 27 έτη. Από το συνολικό ποσό των €25 εκατ. σημειώνεται ότι τα €11.2 εκατ. είναι χρήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου τα οποία κατασχέθηκαν το Δεκέμβριο 2012 για αποπληρωμή μισθών, καταπατώντας έτσι τις συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους. Είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθεί ότι εκτιμάται πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισπράξει σε ΦΠΑ από τη διεκπεραίωση των έργων γύρω στα €30 εκατ..

Η δόση θα εξυπηρετείται, επίσης, από τους αυξημένους πόρους που θα εισρέουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου λόγω:

-της δυνατότητας του ΠΚ να αποδέχεται περισσότερους μεταπτυχιακούς φοιτητές και της έναρξης του αγγλόφωνου προγράμματος της Ιατρικής Σχολής (Σεπτέμβρη 2015), το οποίο θα εξασφαλίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη,

-  των αυξημένων εσόδων από διαχειριστικές χρεώσεις εξωτερικά χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Προγραμμάτων.

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή