Powered by

Τουρισμός: Άλλες αγορές ως αντιστάθμισμα στη Ρωσία

Με τις ελπίδες πλέον να εναποτίθενται σε άλλες αγορές που αποτελούν τροφοδότες επισκεπτών για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου μπαίνει το 2015, για το οποίο ήδη γίνονται αρνητικές εκτιμήσεις.

Μια πτώση της τάξης του 10% στο σύνολο των επισκεπτών συνεπάγεται απώλεια πέραν των 200 χιλιάδων ατόμων, με ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο τόσο στα έσοδα του κράτους, της Hermes αλλά και των ξενοδόχων που υπολογίζονται στα 150 με 200 εκ. ευρώ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήδη εξετάζονται οι εναλλακτικές επιλογές που θα ενισχύσουν τις τουριστικές αφίξεις, περιορίζοντας έτσι και τον οικονομικό αντίκτυπο για την οικονομία, η οποία προσπάθεια να βρει τα πόδια της μετά τη βαθιά οικονομική κρίση.

Δεδομένη θεωρείται η απώλεια σημαντικού ποσοστού επιβατών από τη ρωική αγορά με τις ήπιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση ύψους 10 με 15% και τις ακραίες για απώλειες ακόμη της τάξης του 30%. Μια τέτοια εξέλιξη με ταυτόχρονη έστω και οριακή μείωση από άλλες σημαντικές αγορές για την Κύπρο αγορές (όλες από την Ευρώπη) όπως η βρετανική, η γερμανική και αυτή των σκανδιναβικών χωρών θα σημάνει κόκκινο συναγερμό για τον κυπριακό τουρισμό. Οι χαμηλές πληρότητες σε μια αγορά που ήδη μαστίζεται από επιπλέον φόρους λόγω μνημονίου, υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων για τουλάχιστον τρία χρόνια (εξαιρουμένου του τελευταίου τριμήνου) και υψηλή ανεργία θα επιφέρει κατάσταση σοκ για την τουριστική βιομηχανία, η οποία παρακολουθεί αμήχανα την προδιαγραφόμενη, αρνητική πορεία του 2015.

Αν και Υπουργείο Ενέργειας και ΚΟΤ δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει στο πλάνο που θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της μείωσης κυρίως από τη ρωσική αγορά, γίνεται λόγος για πιο δυναμικές ενέργειες προς Βρετανία και Γερμανία. Οι συγκεκριμένες αγορές εδώ και χρόνια και σωρεία λαθών του παρελθόντος έχουν εγκαταλείψει την Κύπρο, ωστόσο, θετικό γεγονός αποτελεί ο παράγοντας εξοικείωσης, αφού η χώρα δεν είναι άγνωστη σε μια από τις πιο πάνω χώρες.

Καλά ενημερωμένη πηγή για θέματα τουρισμού στο Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι θα γίνουν προσπάθειες προς Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, με την τουριστική έκθεση στο Βερολίνο, αρχές του 2015 να αξιολογείται φέτος ως καθοριστικής σημασίας. Την ίδια στιγμή θετικοί είναι οι οιωνοί από τη Βρετανία σε σχέση με το 2015, σε σημείο όμως περιορισμένων προσδοκιών δίχως να αναμένεται μεγάλη άνοδος στις αφίξεις. Μέχρι τέλη Νοεμβρίου έφτασαν στην Κύπρο 853 χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες, ενώ από τη Γερμανία ο αριθμός είναι μόλις στο 10% των Βρετανών με κάθοδο 84 χιλιάδων επιβατών.

Για να καλυφθεί μια πιθανή απώλεια της τάξης των 150 χιλιάδων Ρώσων τουριστών θα πρέπει από τις πιο πάνω αγορές να εξασφαλίσουμε επιπλέον 15% τουρίστες, κάτι που θεωρείται απίθανο με τα σημερινά δεδομένα.

 

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»