Υπό αμφισβήτηση η προνομιούχα κυριαρχία Murdoch

Οι ανεξάρτητοι μέτοχοι της News Corp προχώρησαν στη μεγαλύτερη ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη μετοχική δομή και την χρήση προνομιούχων μετοχών, που δίνει στην οικογένεια Murdoch τον έλεγχο του ομίλου εδώ και δεκαετίες. Στη γενική συνέλευση μετόχων, το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία με το μεγαλύτερο ανεξάρτητο μέτοχο να βρίσκεται σε σύγκρουση με την οικογένεια Μέρντοχ.

Ο λόγος για τη Southeastern Asset Management που κατέχει το 12,7% της News Corp και ενορχήστρωσε τις προσπάθειες για αλλαγή στη μετοχή δομή του ομίλου. Με το σύστημα των προνομιούχων μετοχών, η οικογένεια Μέρντοχ ελέγχει το 39,4% των ψήφων, ενώ έχει μόλις το 14% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

«Οι θεσμικοί επενδυτές και οι υπέρμαχοι της εταιρικής διακυβέρνησης εντείνουν τη μάχη ενάντια σε τέτοιες μετοχικές δομές με χρήση προνομιούχων μετοχών, που απαντώνται κυρίως στον κλάδο των media, αλλά και στον τεχνολογικό κλάδο, όπου οι ιδρυτές των ομίλων θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο» σχολιάζουν οι Financial Times.

Στη γενική συνέλευση της News Corp, το 47,4% των ψήφων τέθηκε υπέρ της πρότασης για υιοθέτηση συστήματος «μία μετοχή μία ψήφος». Η οικογένεια Μέρντοχ αναγκάστηκε να στραφεί στο Σαουδάραβα Πρίγκιπα Αλγουαλίντ μπιν Ταλάλ – του οποίου το επενδυτικό όχημα έχει το 6,6% της News Corp - για να κερδίσει την ψηφοφορία.

Η Southeastern όμως, δηλώνει πως δεν εγκαταλείπει τη μάχη. Επίσης, η Laura Campos της Nathan Cummings Foundation – που έχει μετοχές της News Corp και τάχθηκε στο πλευρό της Southeastern – δήλωσε πως θα επαναφέρει την πρόταση προς ψήφιση τον επόμενο χρόνο. «Μετά από μία σειρά εξαγορών αμφισβητήσιμης αξίας, σχεδιασμό διαδοχής που επικεντρώνεται μόνο στα παιδιά του κ. Μέρντοχ ενώ πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία και παρεμβατικές πρακτικές  όπως είδαμε πρόσφατα, ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Μέρντοχ είναι απολύτως απομονωμένος από τις ανησυχίες άλλων μετόχων»

Από Euro2day

 

Δειτε Επισης

American Dream: Εννέα Κύπριοι μοιράζονται το success story τους στις ΗΠΑ
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο