Σειρά επαφών Συνεργατισμού-κομμάτων

Ο Συνεργατισμός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, μετά και την επιτυχή δοκιμασία των τεστ αντοχής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, μετά από συνάντηση που είχε ο ίδιος, αλλά και άλλα μέλη της Επιτροπείας με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε αρχικά τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για την ενημέρωση και ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Συνεργατισμός κατάφερε με επιτυχία να περάσει τα stress tests.

“Πιο μεγάλη είναι η ικανοποίηση μας από τα όσα έχουμε ακούσει και το γεγονός ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα προγραμματίζει και εργάζεται αυτή τη στιγμή για το πώς, επανακτώντας ο Συνεργατισμός το γνωστό του χαρακτήρα, που τόσο πολύ βοήθησε την κυπριακή κοινωνία και την κυπριακή οικονομία, θα ξαναρχίσει σε σύντομο χρόνο την κοινωνική του προσφορά, επιστρέφοντας πίσω μέρος της θυσίας που έκανε ο κυπριακός λαός για να διατηρηθεί και να συντηρηθεί ο Συνεργατισμός”, είπε.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στη συνέχεια ότι κατά τη συνάντηση εξέφρασαν τις απόψεις τους πάνω σε επείγοντα θέματα όπως η αναδιάρθρωση των δανείων. Ξεκαθάρισε πως η αναδιάρθρωση αυτή πρέπει να γίνει σε εκείνα τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους μέχρι που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. “Αυτή η κατηγορία των οφειλετών πρέπει να στηριχθεί με μια αναδιάρθρωση που να ανταποκρίνεται στα σημερινά τους εισοδήματα για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”, είπε. Πρόσθεσε πως αναφορικά με την κατηγορία αυτών που ήταν κακοπληρωτές και πριν την κρίση, η Συμμαχία Πολιτών δεν έχει καμία διαφωνία να προχωρήσει και ο Συνεργατισμός, αλλά και οι άλλες τράπεζες και σε εκποιήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό να υπάρξει μείωση των επιτοκίων το ταχύτερο δυνατό, και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί υπάρχουν αυτοί οι προβληματισμοί και στην Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής.

“Σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι στους σχεδιασμούς της Κεντρικής Συνεργατικής βρίσκεται και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, κάτι το οποίο και ως Πολιτεία δυστυχώς διαχρονικά είχαμε εγκαταλείψει την εποχή που περνούσαμε στην οικονομία των υπηρεσιών. Είναι έγκλημα”, συνέχισε, “σήμερα να είμαστε μια κοινωνία που ό,τι καταναλώνουμε το εισάγουμε”.

Σημείωσε πως σε αυτό τον τομέα ο Συνεργατισμός μπορεί να πρωτοτυπήσει για να ανασυγκροτήσουμε την αγροτική μας οικονομία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, είπε αρχικά ότι σήμερα εγκαινίασαν μια σειρά επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνάντηση με τον κ. Λιλλήκα.

“Ενημερώσαμε για την επιτυχία του Συνεργατισμού στα τεστ αντοχής και για την επόμενη ημέρα που βρίσκει και εμάς σε μια πολύ δυνατή και ισχυρή φάση, γεμάτους πλέον με περισσότερη δύναμη και θέληση για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτού του τόπου. Είμαστε και εμείς”, συνέχισε, “μέρος αυτής της κοινωνίας και επομένως υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων και στα θέματα και στα προβλήματα αυτού του τόπου αλλά και στους τρόπους επίλυσης”.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε στη συνέχεια ότι ο Συνεργατισμός θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μπορέσει να ανταποκριθεί, ως ένας καθαρά κυπριακός χρηματοπιστωτικός οργανισμός, στις ανάγκες του τόπου. Σημείωσε πως ο Συνεργατισμός στήριξε για περισσότερα από 100 χρόνια αυτό τον τόπο, “και τώρα πλέον, ανανεωμένοι και δυνατοί οφείλουμε και θα το πράξουμε να στηρίξουμε αυτό τον τόπο”.

Πρόσθεσε πως ο Συνεργατισμός έχει αποδείξει ότι αντέχει στις προκλήσεις και είναι χρέος του να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Πλέον, όπως είπε, θα δώσουμε και πρακτικές λύσεις για αυτά τα θέματα.

Τέλος, όσον αφορά τον κύκλο επαφών με τα κόμματα, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι αυτός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο