Χιλιάδες τα πρόσθετα μεροκάματα

Με άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον Τύπο, υποστηρίξαμε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να κηρυχθεί ολόκληρη η Κύπρος τουριστική και να λειτουργούν τα καταστήματα και τις επτά μέρες της εβδομάδας αποδείχθηκε πάρα πολύ ορθή και συνέβαλε στην αύξηση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των επιχειρήσεων, των τραπεζών και του κράτους. Από αφορμή κάποια σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας, επανερχόμαστε, για να τονίσουμε τα πιο κάτω στοιχεία:

•    Στα καταστήματα και στα Malls είναι χιλιάδες τα επιπρόσθετα μεροκάματα που χρειάζονται για να  λειτουργήσουν τα απογεύματα  Τετάρτης και τις Κυριακές.  Αυτά δεν λειτουργούν μόνα τους και χωρίς προσωπικό.

•    Είναι πάρα πολλοί που απασχολούνται ως έκτακτοι εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και μέρος του μόνιμου προσωπικού που χρειάζεται για να τους εκπαιδεύει και καθοδηγεί, για τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου τις Τετάρτες  απόγευμα και τις Κυριακές.

•    Η ανεργία αυξήθηκε και ενδεχομένως θα αυξηθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες ένεκα της οικονομικής ύφεσης. Αν περιορίσουμε τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και των Malls τα απογεύματα Τετάρτης και τις Κυριακές, αναπόφευκτα αρκετές χιλιάδες μεροκάματα θα απολεσθούν και η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

•    Δυστυχώς, η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και ύφεση που ταλανίζει τον τόπο μας, ενόσω συνεχίζεται, θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές άλλες επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους ή και να κλείσουν.  Αυτό ασφαλώς δεν θα οφείλεται στο ότι λειτουργεί το λιανικό εμπόριο με αυξημένο ωράριο.  Αντίθετα, η λειτουργία των καταστημάτων συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στον περιορισμό της χειροτέρευσης της κατάστασης και της ανεργίας.

•    Όπως είπε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής κ. Μάρτιν Σούλτς, η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις, για να ενισχυθεί η οικονομία. Η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις μέρες της εβδομάδας δημιουργεί άμεση εργασία χωρίς επιπρόσθετες επενδύσεις και ρευστότητα που τώρα δεν υπάρχει, προσφέροντας απασχόληση και διατηρώντας ζωντανή την αγορά. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, πρέπει να εφαρμόζουμε κάθε μέτρο που μπορεί να καλυτερεύσει την κατάσταση και όχι να στεκόμαστε εμπόδιο σ’ αυτό.

Όπως όλοι διαπιστώνουμε, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου υποστηρίζει τα νέα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. ΄Αλλωστε, το γεγονός αυτό, πέρα από την εξυπηρέτηση, βοηθά τον καταναλωτή να βρίσκει τα προϊόντα που χρειάζεται σε χαμηλές τιμές και τις Τετάρτες απόγευμα και Κυριακές, όπως και αργά το βράδυ. Ο κάθε ιδιοκτήτης οποιασδήποτε δραστηριότητας στο λιανικό εμπόριο είναι ελεύθερος να οργανώσει τον τρόπο λειτουργίας της δουλειάς του, όπως ο ίδιος κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον του και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του. Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στο νέο διευρυμένο ωράριο να λειτουργήσει τουλάχιστο τις 4 εποχές του χρόνου, πριν ληφθούν άλλες αποφάσεις.
 

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;