Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Urban Cyprus: Λανθασμένος ο τρόπος φορολόγησης ακινήτων

Η Κίνηση Πολιτών «Urban Cyprus Society» θεωρεί πως ο τρόπος φορολόγηση των ακινήτων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και το κτηματολόγιο είναι λανθασμένος, αφού όπως προσθέτει «αν η κυβέρνηση από του χρόνου όταν φορολογήσει με τιμές του 2014 θα αναγκάσει τον κόσμο να εγκαταλείψει τα αστικά κέντρα, αφού ο φόρος των ακινήτων στα αστικά κέντρα θα είναι ασύμφορος, αφού οι ευνοημένοι από το νέο φορολογικό καθεστώς θα είναι μόνο όσοι κατέχουν κατοικίες σε περιοχές όπου οι αξίες των ακινήτων (αγροτεμάχια) είναι χαμηλές.

Σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση Πολιτών αναφέρει πως τα ενοίκια θα εκτοξευθούν λόγω ζήτησης, αφού θα αναγκάσει τον κόσμο μόνο να νοικιάζει και όχι να αγοράζει, επίσης δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη για νέα κτίρια και σπίτια στο αστικό κέντρο και το εμβαδό δόμησης των πόλεων μας θα αυξηθεί, δημιουργώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Όπως προσθέτει «οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν δραματικά λόγω φορολογίας σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και την οικονομική κρίση θα έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες να τα πωλήσουν».

«Το ερώτημα όμως που εύλογα τίθεται είναι ποιος θα τα αγοράσει και στο τέλος θα καταλήξουν όλα στις τράπεζες, οι οποίες με την σειρά τους θα τα ξεφορτώνονται όσα - όσα σε επενδυτές από το εξωτερικό με αποτέλεσμα οι κυπριακές περιουσίες να καταλήξουν σε ξένα χέρια», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η Κίνηση Πολιτών θεωρεί πως ο φόρος στα κενά οικόπεδα/χωράφια πρέπει να υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων και να κλιμακώνεται ανάλογα με τα τυχόν πρόσθετα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε ακινήτου (συντελεστής δόμησης, εμπορικό/οικιστικό/αγροτικό, απόσταση από το κέντρο της πόλης, κτλ.) και  να  καταβάλλεται φόρος ο οποίος να αυξάνεται κάθε χρόνο σε οικόπεδα εντός των εμπορικών κέντρων των πόλεων που μένουν ανεκμετάλλευτα.

Επίσης, ο  φόρος στα εμπορικά/γραφειακά ακίνητα να υπολογίζεται μόνο με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων και όχι μεν την αξία για να μην παρατηρηθεί εγκατάλειψη του κέντρου των πόλεων και για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις εν καιρώ κρίσης, όσοι έχουν μόνο μια κατοικία μικρότερη από 200 τμ. να πληρώνουν μόνο μια μικρή επιβάρυνση, να υπάρξει πρόσθετος φόρος σε όσους κατέχουν πέραν της  1 κατοικίας και να μην φορολογούνται νέα η υφιστάμενα κτίρια που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και δεν σπαταλούν αρκετή ενέργεια ώστε να προωθηθεί η πράσινη ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Το brand story της Loacker και τα 40 χρόνια παρουσίας στην κυπριακή αγορά
Cali Resort: Το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Louis Hotels για ενήλικες (photos)
Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Νόμος για απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων-Τι προνοεί και τι αλλάζει
Στα χέρια των καταναλωτών το e-kalathi με ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή-Τι προβλέπει ο νόμος