ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, λόγω της δυναμικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ και της Κίνας ενώ η ανάπτυξη στη Ευρωζώνη παραμάνει υποτονική.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά τώρα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,1% σε σχέση με 2,9% της προηγούμενης εκτίμησής του τον Φεβρουάριο.

«Επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία, παρά την ήπια ανάπτυξη και τις επίμονες σκιές των γεωπολιτικών κινδύνων», λέει ο Οργανισμός με έδρα το Παρίσι στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του.

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η ανάκαμψη «ξεδιπλώνεται» με άνισο τρόπο μεταξύ των διαφόρων περιοχών, καθώς «το ανάμεικτο οικονομικό πεδίο αναμένεται να διατηρηθεί με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια να μειώνονται με διαφορετικό ρυθμό, ενώ διαφορετικές είναι οι ανάγκες για δημοσιονομική περισυλλογή».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% του ΑΕΠ, από την προηγούμενη εκτίμηση του 2,1%, υπερβαίνοντας έτσι την περσινή επίδοση, που ήταν 2,5%.

Η κινεζική οικονομία αναμένεται να έχει ακόμη ισχυρότερη επίδοση με την πρόβλεψη να αυξάνεται στο 4,9% από προηγούμενο 4,7%, λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ διαβλέπει μια ήπια ανάπτυξη για την Ευρωζώνη, η οποία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7% σε σύγκριση με το 0,6% της προηγούμενης πρόβλεψης. Εκτιμά ότι το 2025 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,5%, από 1,3% της πρόβλεψης του Φεβρουαρίου, χάριν στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

«Η ανάκαμψη στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, οι σφιχτές αγορές εργασίας και οι μειώσεις των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν την σταδιακή ανάκαμψη», σημείωσε ο ΟΟΣΑ.

Για την Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ΟΟΣΑ περιόρισε οριακά την πρόβλεψη του στο 0,2% για το 2024 σε σύγκριση με 0,3% που ήταν η πρόβλεψη του Φεβρουαρίου. Για την Γαλλία, ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε ελαφρώς την εκτίμησή του στο 0,7% από το προηγούμενο 0,6%, λόγω ιδιωτικής κατανάλωσης.

Αναφορικά με την Βρετανία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% φέτος και 1% το 2023, ρυθμός που είναι βραδύτερος από την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου, κάτι που αποδίδεται στον επίμονο πληθωρισμό.

Πάντως, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι οι υψηλές γεωπολιτικές εντάσεις, ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να διαταράξουν τις χρηματοοικονομικές αγορές, προκαλώντας απότομη αύξηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη
Τουρκία: Από 70% σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός το 2026