Αγορά Ακινήτων

Σε συνέχεια της αστάθειας που παρατηρείται στην οικονομία σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, τα ψηλά επιτόκια και την αβεβαιότητα που επικρατεί η αγορά των ακινήτων έχει κυριολεκτικά παγώσει. Αυτό άλλωστε φαίνεται με τα επίσημα στοιχεία των πωλητηρίων εγγράφων που έχουν πρόσφατα δημοσιευθεί για το μήνα Μάϊο. Η καθοδική πορεία των ακινήτων αναμένεται να συνεχισθεί λόγω και της συνεχιζόμενης αρνητικής πορείας της οικονομίας. Η βιωσιμότητα του Χρηματοπιστωτικού Τομέα βρίσκεται σε δύσκολη καμπή αφού το κοινό ξεκάθαρα δεν έχει πεισθεί ότι η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα θα έχει σύντομα θετική κατάληξη.

Το αντίθετο το κοινό ανησυχεί και αναμένει περαιτέρω «κούρεμα» με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές εκροές από τα τραπεζικά ιδρύματα. Οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία ενώ φαίνεται ότι έχει πλέον επηρεασθεί τόσο η Λευκωσία όσο και η Λεμεσός όπου κατά τα τελευταία χρόνια είχαν μικρότερες απώλειες. Η Πάφος φαίνεται να κερδίζει τον όγκο των αγοραπωλησιών, λόγω του κινέζικου ενδιαφέροντος, και ίσως να είναι η πρώτη πόλη με θετικό πρόσημο στις αξίες των ακινήτων πολύ σύντομα. Η μεγάλη επένδυση που έχει πρόσφατα πραγματοποιηθεί στο Venus Rock, δείχνει ότι έχει μέλλον η Κυπριακή Κτηματαγορά αφού εν μέσω οικονομικής ύφεσης και εκμεταλλευόμενοι τα γεγονότα, οι μεγαλοεπενδυτές έχουν τον ορίζοντα που αρμόζει σε τέτοιες επενδύσεις [τουλάχιστο 3-5 χρόνια].

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι προς την ορθή κατεύθυνση αλλά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί [αύξηση συντελεστών κ.λ.π.] δεν είναι δυνατό να ανατρέψουν τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα και την αβεβαιότητα που κυριαρχούν στο παρόν στάδιο.

Ίσως η συμμετοχή ενός κολοσσού στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου να είναι η λύση για σύντομη σταθεροποίηση του Χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και η αρχή για μια ανοδική πορεία στην κτηματαγορά και την οικονομία γενικότερα.
 

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ