Ακίνητα: Καθοριστικός ρόλος για ανάκαμψη της οικονομίας

 

Ο τομέας των ακινήτων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η κυπριακή οικονομία, συνεχίζει να έχει προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά τόσο στα οικονομικά του κράτους και στην ανάκαμψη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου όσο και στην αγορά εργασίας. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γη για το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας.
 
Όπως αναφέρει, ο τομέας των ακινήτων μπορεί να αποτελέσει τον κύριο άξονα της προσπάθειας της χώρας μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Αναφέρουμε ενδεικτικά το αυξημένο ενδιαφέρον από νέες αγορές (Κίνα, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), το οποίο έχει ήδη αποδώσει αφού πέραν των 800 κατοικιών, ειδικά στις παραθαλάσσιες πόλεις, έχουν πωληθεί τους τελευταίους μήνες», τονίζεται.
 
Όσον αφορά την προτεινόμενη νομοθεσία για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, διευκρινίζει ότι έχει υποβάλει εισηγήσεις, οι οποίες ελπίζει ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν κατά την τελική διαμόρφωση της νομοθεσίας. 
 
«Παράλληλα», αναφέρει η ανακοίνωση, «λόγω στενών χρονικών περιθωρίων, κατά την τελευταία παρουσία μας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, περιοριστήκαμε στην υποβολή δύο βασικών εισηγήσεων οι οποίες δεν επικεντρώνονται στις κλίμακες ή στο ύψος της φορολόγησης:
 
Συγκεκριμένα:
1. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα ακίνητο έχει πωληθεί και παραδοθεί και το πωλητήριο έγγραφο κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο για σκοπούς ειδικής εκτέλεσης, ο φόρος να καταβάλλεται από τον αγοραστή και όχι τον πωλητή. Η συνέχιση της πλασματικής φορολόγησης του πωλητή, για ακίνητα τα οποία έχουν πωληθεί και παραδοθεί, δημιουργεί αχρείαστη γραφειοκρατία, στερεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου σημαντική ρευστότητα και τις καθιστά φοροεισπράκτορες ποσών τα οποία στο τέλος το κράτος επιστρέφει στους αγοραστές των ακινήτων. 
2. Να δοθεί έκπτωση 30% σε όσους πληρώσουν τη φορολογία πριν από το τέλος Αυγούστου. Αυτό θα δώσει ανάσα ρευστότητας στο κράτος και θα αυξήσει την εισπρακτική του δυνατότητα την οποία αμφισβητεί η Τρόικα.
 
Ο Σύνδεσμος εκφράζει την πεποίθηση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, οι αλλαγές αυτές θα καταστήσουν τη νομοθεσία πιο δίκαιη και αποτελεσματική. «Πιστεύουμε επίσης, ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για σταθεροποίηση του συστήματος φορολόγησης των ακινήτων, γιατί οι συνεχείς αλλαγές και αυξήσεις φορολογιών πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας και την προσπάθειά μας να προσελκύσουμε ξένους αγοραστές», καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Δειτε Επισης

Δίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό-Ουδέν ανακοινώσιμο
Δήμος Έγκωμης: Θέμα της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP
Εξοχικές βίλες και οικιστικά ακίνητα για ανάπτυξη σε μειωμένες τιμές στην Πάφο από την Gordian
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Οι μάρκες αυτοκινήτων που επέλεξαν οι αγοραστές-Σε ανοδική τροχιά η αγορά
Κόστος ηλεκτρισμού και καυσίμων: Πόσα ξόδεψαν οι εταιρείες το 2023