Ερίζουν για ξένο αμπελώνα

Μετά το γνωστό "bail-in" και την μετατροπή μεγάλου μέρους των καταθέσεων σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, οι βασικοί της μέτοχοι  θα είναι πλέον οι μέχρι σήμερα μεγάλοι της καταθέτες.

Κατά συνέπεια είναι η γνώμη μου, όπως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου που πρόκειται σύντομα να διοριστούν πρέπει να είναι όχι μόνο ικανά και κατάλληλα (fit and proper persons) δυνάμει των κριτηρίων που εφαρμόζονται βάση των συνήθων τραπεζικών πρακτικών, αλλά επίσης πρέπει να είναι πρόσωπα τα οποία θα χαίρουν της εμπιστοσύνης των εν λόγω καταθετών/μετόχων.

Ιδανικά όλα τα πρόσωπα αυτά πρέπει να είναι άτομα εγνωσμένου κύρους ούτως ώστε να εμπνέουν την εμπιστοσύνη των Οίκων Αξιολόγησης με την ελπίδα ότι μόλις η Χώρα μας αναβαθμιστεί οικονομικά και  η Τράπεζα Κύπρου να αναβαθμιστεί επίσης για να μπορέσει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών τραπεζών και των ξένων αγορών κεφαλαίου.

Για το λόγο αυτό εισηγούμαι όπως το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα αντί να αναζητούν και να ψάχνουν ανάμεσα στα διάφορα κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς να διαβουλευθούν με τα μεγάλα Νομικά και Λογιστικά γραφεία τα οποία εκπροσωπούν τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας των μεγάλων καταθετών/μετόχων, για να βρουν τα πρόσωπα εκείνα που πρέπει να αποτελέσουν το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να πείσουν τους καταθέτες/μετόχους των οποίων τα χρήματα τους έχουν μετατραπεί, άνευ της συγκατάθεσης τους, σε μετοχικό κεφάλαιο, ότι είναι προς όφελος τους να συνεργαστούν και να δουλέψουν μαζί με την Τράπεζα. Κυρίως να τους πείσουν ότι μόνο με την εμπιστοσύνη και την συνεργασία τους θα μπορέσουν να επαναφέρουν την Τράπεζα σε τέτοια θέση ούτως ώστε να τους επιστρέψει τα χρήματα τους, μέσω μελλοντικών διανομών μερισμάτων ή υπεραξίας των μετοχών τους.
 

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη