Στουρνάρας: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

Σε «καλό δρόμο» παραμένει η βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της, υπό συζήτηση, δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το τέλος ακινήτων που θα ενταχθεί και φέτος στο λογαριασμό της ΔΕΗ, και σημειώνεται η αναγκαιότητα να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να απελευθερωθεί η αγορά ενώ τονίζεται ότι ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που δίνεται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Της ανακοίνωσης της τρόικας είχε προηγηθεί δήλωση του Υπουργού Οικονομικών,  Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία με την τρόικα έχει κλείσει από την περασμένη Παρασκευή, και ότι απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες προς διευθέτηση, κάτι που πιθανότατα να γίνει σήμερα σε συνάντηση που θα έχει στο υπουργείο Οικονομικών προς το μεσημέρι ο κ. Στουρνάρας με τον εκπρόσωπο της τρόικας Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στη συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για απόλυση περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του 2014, για απεριόριστες δόσεις για χρέη προς την εφορία μέχρι 5.000 ευρώ και για 48 δόσεις για χρέη στην εφορία μεγαλύτερα του ποσού αυτού, για εμπράγματες εγγυήσεις αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, για διατήρηση του τέλος ακινήτων μέσα στο λογαριασμό της ΔΗΕ και για το 2013 μειωμένο κατά 15%, για επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014 που θα αφορά και στα αγροτεμάχια, για εισαγωγή νέων αντικειμενικών αξιών από το καλοκαίρι του 2013.

Όσον  αφορά το θέμα των δανείων, φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί να υπόκεινται σε καθεστώς ρύθμισης μόνο τα ενήμερα δάνεια.

Δειτε Επισης

Το μήνυμα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους