Ανάγκη λήψης μέτρων

 

Είναι απόλυτη ανάγκη να πάρουμε άμεσα μέτρα και νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τον τουρισμό. Ευτυχώς είμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε διαφημιστική καμπάνια για να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα που υπάρχει διεθνώς λόγω των τελευταίων γεγονότων. Πρέπει άμεσα να δοθούν άδειες σε ξένες αεροπορικές εταιρείες για να πετούν στην Κύπρο και να φέρουν και άλλους τουρίστες. Δεν έχουμε τη πολυτέλεια να διώχνουμε συνάλλαγμα που μπορεί να έλθει σήμερα στο νησί. Παράλληλα, να δώσουμε όσο το δυνατό φθηνότερες τιμές για να υπάρξει απόλυτη πληρότητα αυτό το καλοκαίρι, εφόσον ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι σημαντικά μειωμένος. Τέλος, πιστεύω ότι ο πατριωτισμός των αποδήμων θα τους φέρει φέτος στη Κύπρο σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.
 
Άλλη προτεραιότητα είναι ο τομέας των υπηρεσιών. Είναι αναπόφευκτο  πολλές ξένες καταθέσεις να φύγουν, αλλά δεν υπάρχει λόγος να φύγουν και οι ξένες εταιρείες που τις έχουν. Είναι γνωστά τα πλεονεκτήματα που έχουν οι ξένες εταιρείες στην Κύπρο και η δραστηριοποίηση και εξυπηρέτησή τους από εδώ μπορεί να συνεχίσει ακόμα και αν τα περισσότερα λεφτά τους βρίσκονται σε άλλη χώρα. Είμαι σίγουρος ότι οι επαγγελματίες του κλάδου με τους φορείς τους (KEBE, CIPA, CIBA, ΣΕΛΚ) θάλασσα κινηθούν τάχιστα προς αυτή τη κατεύθυνση. Κίνητρα όπως μόνιμη διαμονή, διαβατήρια και άλλα πρέπει να δίνονται πολύ πιο γενναιόδωρα από το παρελθόν.
 
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι απόλυτα επιθυμητή, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς παρά πολύ δύσκολη. Σε εξειδικευμένους τομείς όπως, καζίνο, είναι ακόμα και σήμερα εφικτή, γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα. Το όριο για την απόκτηση δεύτερης κατοικίας από ξένους τρίτων χωρών θα μπορούσε να μειωθεί από το ύψος των €300.000 που είναι σήμερα, μια και στην Ισπανία είναι ήδη μόνο €160.000.
 
Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα για την επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας. Όχι μόνο για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας στο μέλλον της οικονομίας μας, αλλά για να δείξουμε στους ξένους «άσπονδους» φίλους μας  ότι θα ξανάσταθούμε στα πόδια μας και θα ξαναδημιουργήσουμε τη χώρα μας, σε πείσμα όλων αυτών που μας είχαν ξεγραμμένους.
 

Δειτε Επισης

Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate