Όσμπορν: Να διασπαστούν οι τράπεζες που δεν συμμορφώνονται

Οι βρετανικές τράπεζες που αδυνατούν να προστατεύσουν τις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές τους από ριψοκίνδυνες επενδυτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να διασπαστούν, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, υποκύπτοντας στις πολιτικές πιέσεις για σκληρότερη αντιμετώπιση των απερίσκεπτων δανειστών.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του χρηματοοικονομικού κραχ του 2008, προσπαθώντας να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ των εκκλήσεων για να τεθούν υπό έλεγχο οι τράπεζες και των προειδοποιήσεων ότι η πολύ αυστηρή επιτήρηση θα πνίξει την ανάκαμψη.

Με τις τράπεζες της Βρετανίας να έχουν πληγεί από το σκάνδαλο Libor και στην μερικώς εθνικοποιημένη Royal Bank of Scotland (RBS) να αναμένεται να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 500 εκατομμύρια στερλίνες αυτή την εβδομάδα για το σκάνδαλο των επιτοκίων, ο κ. Όσμπορν αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το διαχωρισμό των βασικών δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής, με την απειλή της διάλυσης.

"Η χώρα μας έχει καταβάλει μεγάλο τίμημα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία για το γεγονός ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά στο τραπεζικό μας σύστημα. Οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ θυμό", είπε ο κ. Όσμπορν, σε ομιλία του πριν από τη δημοσίευση της νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα.

"Ας μετατρέψουμε τους εξαγριωμένους από μια δύναμη καταστροφής σε μια δύναμη αλλαγής», είπε, μιλώντας στα γραφεία της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, στο Μπόρνμουθ, στη νότια Αγγλία.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Λονδίνου στο τραπεζικό του σύστημα έχουν προχωρήσει περισσότερο από ό, τι στη Γαλλία και στη Γερμανία, οι οποίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι οι μόνες που απαιτούν οι τράπεζες να διαχωρίσουν τις επενδυτικές δραστηριότητες τους από τις υπόλοιπες εργασίες τους.

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου νόμου με βάση τον οποίο τραπεζικά στελέχη θα φυλακίζονται μέχρι πέντε χρόνια, αν κριθούν ένοχα από απερίσκεπτη συμπεριφορά, η οποία θέτει σε κίνδυνο την τράπεζά τους, μια κίνηση που περιγράφεται από ανώτερη κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο ως ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, η οποία θεωρείται ότι δεν κινείται αρκετά γρήγορα στο θέμα.

Ο κ. Όσμπορν είπε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να απαγορεύσει στους διευθυντές των χρεοκοπημένων τραπεζών να συνεχίσουν να εργάζονται στη τραπεζική βιομηχανία.

Δειτε Επισης

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας
Η Ευρώπη ψάχνει απεγνωσμένα για κεφάλαια
Ebury: Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού
Ο χαλκός χτυπάει ιστορικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά πάνω από τα $11.000-Στοιχήματα ότι έρχεται έλλειψη
PBOC: Ανακοίνωσε χρηματοδότηση 300 δις γουάν για τη στήριξη της εγχώριας αγοράς ακινήτων
«Χαμηλές πτήσεις» σε νέες επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο
Βρετανία: Αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά και η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2024
Αλουμίνιο: Αρχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανία στην Ευρώπη
Dow Jones: Τα ορόσημα στην πορεία προς τις 40.000 μονάδες-Ποιοι πανηγυρίζουν και ποιοι… αδιαφορούν
Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ρωσία-Ανάμεσά τους Deutsche Bank, Commerzbank και UniCredit