Δήθεν απόρρητα και δήθεν έρευνες στην Κεντρική

Η έρευνα που διέταξε η Κεντρική Τράπεζα για τη διαρροή εγγράφου σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου προ τριμήνου μάλλον θα καταλήξει στα σκουπίδια, αφού τίποτε ιδιαίτερο δεν αναμένω να εξακριβωθεί, πέραν βεβαίως του ότι συγκεκριμένα άτομα στην Κεντρική Τράπεζα δεν τα πάνε καθόλου καλά με την «παλιά» φρουρά με αποτέλεσμα να επιδιώκουν την «καρατόμησή» τους εντός οργανισμού.

Αυτός ήταν και ο λόγος που σύρθηκαν δημοσιογράφοι στα αστυνομικά τμήματα για καταθέσεις, για κάτι που συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει: δηλαδή οι δημοσιογράφοι θα λαμβάνουν πληροφορίες από τις πηγές τους και θα τις δημοσιεύουν. Το πρόβλημα με την πρόσφατη υπόθεση στην Κεντρική δεν είναι πως διέρρευσαν πληροφορίες που ο Οργανισμός ήθελε να κρατήσει απόρρητες, αλλά το ότι διέρρευσαν πληροφορίες για συγκεκριμένο θέμα, σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Κεντρική ήθελε να αποσιωπήσει.

Πάντως,  αυτό που η Κεντρική θέλει να πετύχει, δηλαδή να κλείσει το στόμα σε όσους «κελαηδούν» από τον Οργανισμό μάλλον το πετυχαίνει έστω και αν επέλεξε σκληρό τρόπο για επίτευξη του στόχους της. Σκληρό όχι μόνο για αυτούς που δίνουν στοιχεία από την Κεντρική σε τρίτους αλλά και για αυτούς που καλούνται λαμβάνοντας πληροφορίες να κάνουν τη δουλειά τους.

Παράλληλα, ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι οι επιλεκτικές πληροφορίες που η ίδια η Κεντρική και πιο ειδικά άτομα από τα υψηλά δώματα του Οργανισμού επιλέγουν να δώσουν σε ΜΜΕ που βρίσκονται… κοντά τους.

Για παράδειγμα, τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αφορούν σαφώς σημαντικότερο θέμα από αυτό που κυκλοφόρησε προ τριμήνου και έφερε τόσες αναταραχές στην Κεντρική. Παρόλα αυτά άτομα από την ΚΤ αποφάσισαν να δώσουν τα στοιχεία της Pimco σε ΜΜΕ προκειμένου να εξυπηρετήσουν δικούς τους μικροσκοπούς.

Εάν τίθεται θέμα αρχής και τάξης στην Κεντρική για τη διαρροή που αφορά στα ευρήματα της Pimco ο Διοικητής του Οργανισμού θα πρέπει να διατάξει εκ νέου έρευνα για τη νέα διαρροή εμπιστευτικών στοιχείων. Αλλά επειδή ακριβώς δεν είναι η διαρροή το θέμα αλλά σε ποιους, πότε και γιατί πάει ένα έγγραφο η Κεντρική αυτή τη φορά θα αρκεστεί σε υποδείξεις. Μάλλον ούτε καν αυτές θα γίνουν.

 

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ