ΠΑΣΥΞΕ: Ανοικτοί ουρανοί και ανοικτά μυαλά

Ανοικτοί ουρανοί, θεματικά πάρκα και διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα αποτελούν τα σημεία κλειδιά για ένα ευοίωνο μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας.
Παρά τα θετικά αποτελέσματα του τουρισμού τον τελευταίο χρόνο και τα ενθαρρυντικά σημάδια για την πορεία του 2013, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του 35ο Παγκύπριου ξενοδοχειακό συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ υπογράμμισε την ανάγκη για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Τους χειμερινούς μήνες όχι απλώς δεν κρατηθήκαμε στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, αλλά με απώλειες που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν το 15 με 16%, διαβρώσαμε τα οφέλη των μηνών του καλοκαιριού, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση χειμερινής περιόδου της τελευταίας 20ετίας», ανέφερε, εκφράζοντας, ωστόσο ικανοποίηση για την πρόσφατη επέκταση της περιόδου των ναυλωμένων πτήσεων από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Το συνέδριο είχε τίτλο "Κτίζοντας το μέλλον μας μέσω αειφόρων στρατηγικών συμμαχιών αξιοποιώντας τα αποδεδειγμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας" και κατά τη διάρκεια του εξετάστηκαν τρόποι αναστροφής της πτωτικής τάσης που παρουσιάζει η βρετανική αγορά, τρόπο διατήρησης και αύξησης της ρωσικής αγοράς, ακόμα μεγαλύτερη προσέλκυση της ουκρανικής, αλλά και οι προοπτικές στον κλάδο των αερομεταφορών.

Όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης με βάση πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 2012 οι αφίξεις των τουριστών στην Ευρώπη ήταν κατά 17 εκ. περισσότερες από το 2011, ενώ εντός του 2013, το τουριστικό ρεύμα αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση της τάξης του 3%. «Είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος καθώς και η επέκτασής μας σε νέες αγορές», είπε. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η ίδια η Τρόικα, σημείωσε ότι ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός εξαγωγικός τομέας και είναι ύψιστης σπουδαιότητας για την πρόσθετη εγχώρια αξία και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Εμείς αντί για ενισχυτικές δράσεις βλέπουμε μια σειρά φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων στην τουριστική βιομηχανία, που ανατρέπουν και στραγγαλίζουν την όποια προοπτική», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε η κα Angela Mazzey, Senior Purchasing Manager του Διοργανωτή Ταξιδίων TUI TRAVEL PLC του Ηνωμένου Βασιλείου η Κύπρος έχει ανάγκη από χώρους ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια, όπως θεματικά πάρκα, ενώ τόνισε την ανάγκη για ύπαρξη σύντομο κρουαζιέρων. «Στην Τουρκία έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλεία για την προσέλκυση τουριστών από το Ην. Βασίλειο», είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της , κα J. Tugolukova, Commercial Director του Διοργανωτή Ταξιδίων BIBLIO-GLOBUS της Ρωσίας, η οποία τόνισε την ανάγκη ψυχαγωγίας ολόκληρης της οικογένειας.

Από την πλευρά του ο κ. Alfr. van der Meer, Chief Executive Officer της HERMES AIRPORTS LTD επεσήμανε ότι πρέπει να σκεφτούμε «Out of the box» και να αξιοποιήσουμε την έμπνευση και εφευρετικότητα της νέας γενιάς. «Στην Κύπρο δυστυχώς η καινοτομία είναι περιορισμένη, τα ηνία κρατάνε άτομα με συντηρητικό τρόπο σκέψης και για αυτό έχει μείνει πίσω», είπε, ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη να ανοίξουν οι ουρανοί και να αυξηθεί η συχνότητα των πτήσεων. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε επιλεκτικοί. Οι εποχές αλλάζουν και πρέπει και εμείς να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας τόσο το internet όσο και τα social media», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Χρ. Αγκαστινιώτης, πρόεδρος του CIPA,  ο Αγγ. Λοϊζου, τέως πρόεδρος του International Society Of Hospitality Consultants,  ο CEO της PwC Cyprus, Ευγ. Ευγενίου και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, Ν. Συλικιώτη.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν πάνω από 200 Ιδιοκτήτες, Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντικά Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων, εκπρόσωποι του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και άλλων επαγγελματικών φορέων από τον ευρύτερο οικονομικό και εμπορικό τομέα του τόπου, καθώς και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μέσα στα πλαίσια του Συνεδρίου διοργανώθηκε επίσης για 21η συνεχή χρονιά η Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών για Ξενοδοχεία, με τη συμμετοχή εκλεκτών εκθετών. Μέσα στα πλαίσια του Συνεδρίου και της Εκθεσης, ο Σύνδεσμος έχει εκδώσει "Οδηγό Προϊόντων & Υπηρεσιών" με προϊόντα και υπηρεσίες που ενδιαφέρουν τους ξενοδόχους και γενικά όλους τους τουριστικούς φορείς.

 

Δειτε Επισης

ΤΕΠΑΚ: Δωρεάν εκπαίδευση για όσους φροντίζουν άτομα με alzheimer και άλλα είδη άνοιας
Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Έναρξη β’ κύκλου υποβολής αιτήσεων για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΕΠΑΚ
Στιγμές χαρές και συγκίνησης χάρισε σε χιλιάδες φιλάθλους ο τελικός του Κυπέλλου Coca-Cola
Τι προμηνύει το μέλλον της λογιστικής από τη σκοπιά γνωστών CEO
ΕΒΕ Λευκωσίας: Νέος γραμματέας-διευθυντής ο Ανδρέας Α. Αντωνιάδης
Η Purpose Communications ανακοινώνει την έναρξη του 2ου κύκλου της Purpose Academy
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Grantxpert-Team Building Workshop: Ενδυνάμωση ομαδικότητας και συνεργασίας