H OEB καλεί τον Πρόεδρο να αναπέμψει τον νόμο για τα ενοίκια

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η ΟΕΒ μέσω ανακοίνωσής της για το νόμο που προνοεί τη μείωση των ενοικίων.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται: "η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) διαφωνεί έντονα με τη ψήφιση του νόμου που προνοεί τη μείωση των ενοικίων για τους πιο κάτω λόγους:

(α) Γίνεται παρέμβαση στις ελεύθερες συμφωνίες που συνομολογούνται μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή ενώ ήδη υπάρχει ο περί ενοικιοστασίου νόμος που ρυθμίζει μεταξύ άλλων και το ύψος των ενοικίων.  Ήδη η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν συμφωνήσει σε μειώσεις ενοικίων και μάλιστα πέραν των ποσοστών που ορίζει ο νόμος λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις περιλαμβανομένης της υπερπροσφοράς ακινήτων.

(β)  Ο νόμος είναι μονόπλευρος αφού επιδιώκει στην προστασία των συμφερόντων των ενοικιαστών αγνοώντας για  τις οποιεσδήποτε υποχρεώσεις ή ανάγκες των ιδιοκτητών.

(γ)  Η αγορά έχει ήδη αυτορυθμιστεί σύμφωνα με τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες μετά από ελεύθερη συνεννόηση ενοικιαστών με τους ιδιοκτήτες.  Επομένως, η με νόμο μείωση ενοικίων μάλλον σύγχυση και προβλήματα προκαλεί «ισοπεδώνοντας» περιοχές με σοβαρά προβλήματα με άλλες περιοχές ή υποστατικά που αναπτύσσονται και δικαιολογούν ψηλό κόστος ενοικίου. Ο χρυσός κανόνας της προσφοράς και ζήτησης παραβιάζεται με την προσφορά ακινήτων να αυξάνεται.

(δ)  Η νομική ρύθμιση των ενοικίων ανατρέπει κάθε προσπάθεια για προσέλκυση επενδυτών (κυπρίων και ξένων) οι οποίοι δεν θα επιχειρούν να επενδύσουν σε ακίνητα στην Κύπρο αφού η απόδοση της επένδυσης τους (ενοίκια) δεν θα καθορίζεται πλέον από τις δυνάμεις της αγοράς.

(ε) Με τη μείωση ενοικίων αναμένεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες ενώ η αξία των ακινήτων που είναι συνδεδεμένη με το ύψος των ενοικίων θα μειωθεί, με αλυσιδωτές συνέπειες στον κατασκευαστικό τομέα.

Μετά τα πιο πάνω, η ΟΕΒ προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως αναπέμψει το νόμο και ταυτόχρονα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων όπως λάβουν σοφότερες αποφάσεις".

Δειτε Επισης

Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»