Πέντε προτάσεις για τη φορολόγηση των ακινήτων
08:09 - 09 Νοεμβρίου 2012
Παρακολουθούμε με αγωνία τις σκέψεις και προτάσεις που υποβάλλονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προς την Τρόικα, σε σχέση με τη φορολόγηση των ακινήτων. Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη του κράτους να διασφαλίσει ή και να αυξήσει τα έσοδά του προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του και στις απαιτήσεις των δανειστών του, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που να λειτουργεί ως αντικίνητρο για ανάπτυξη ή για απόκτηση ακίνητης περιουσίας.
Είναι πεποίθησή μας ότι τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα θα πλήξουν περαιτέρω την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα έναν από τους κύριους πυλώνες της, τον τομέα των ακινήτων, ο οποίος έχει ήδη πληγεί όσο κανένας άλλος κλάδος οικονομικής δραστηριότητας. Στον ευρύτερο τομέα των ακινήτων απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με πολλά άλλα επαγγέλματα, τα οποία αντιμετωπίζουν κι αυτά σημαντικά προβλήματα επιβίωσης λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών της κτηματαγοράς και της ανάπτυξης γης.
Η επιβολή ψηλών συντελεστών φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα είναι καταστροφική για τον κλάδο. Ήδη εταιρείες είναι αντιμέτωπες με την κάθετη μείωση της αξίας της γης που διαθέτουν προς ανάπτυξη ενώ παράλληλα αδυνατούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση προγραμματισμένων έργων ανάπτυξης λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης χρηματοδότησης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα, θα τους ζητείται να πληρώνουν τεράστια ποσά υπό μορφή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να οδηγηθούν σε κλείσιμο και η ανεργία στον τόπο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Για τους πιο πάνω λόγους εισηγούμαστε τα πιο κάτω:
- Συμφωνούμε με τη μείωση του αφορολόγητου από €120,000 σε €40,000, αλλά εισηγούμαστε ο συντελεστής φορολόγησης να μην υπερβαίνει το 8‰.
- Η φορολογία αυτή να βασίζεται στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά και όχι αθροιστικά (δηλαδή το κάθε ακίνητο θα έχει τη δική του φορολογία).
- Τα ακίνητα που έχουν πωληθεί (κατάθεση πωλητηρίου εγγράφου στο Κτηματολόγιο) να περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση του αγοραστή.
- Να δημιουργηθεί ειδικό καθεστώς φορολόγησης για εταιρείες ανάπτυξης γης και οικοδομών για έργα υπό ανάπτυξη.
- Να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης για να καλύψει την υποθηκευτική αξία του ακινήτου.
Όλα τα ανωτέρω, θα πρέπει να συνοδεύονται με μόνιμες μειώσεις της φορολογίας στο στάδιο απόκτησης της ακίνητης περιουσίας.
Πιστεύουμε ότι εάν αποφευχθούν λάθη και βεβιασμένες ή εύκολες λύσεις, ο τομέας των ακινήτων μπορεί να γίνει ξανά η κινητήριος δύναμη της κυπριακής οικονομίας, προσφέροντας έσοδα στο κράτος και θέσεις εργασίες σε χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και ενισχύοντας την προσπάθεια της χώρας μας να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις από το εξωτερικό.
*Ο Λάκης Ν. Τοφαρίδης είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας – FIABCI-Τμήμα Κύπρου