John Christodoulou: Νέες πρωτοβουλίες στήριξης κυπριακής παροικίας Η.Β. και Κύπρου

Στο πλευρό της κυπριακής παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και της Κύπρου, βρίσκεται ο συμπατριώτης μας John Christodoulou και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Yianis Christodoulou Foundation, το οποίο έχει επιστρατεύσει δυνάμεις και πόρους για την επούλωση των επιπτώσεων του κορωνοϊού σε όσους το έχουν ανάγκη. 

Ο Ιδρυτής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, John Christodoulou, έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, καθώς και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στο Η.Β., αποφάσισε να στηρίξει την παροικία των 355.000 Κυπρίων, προσφέροντας κατ’ οίκον δωρεάν πακέτα με τρόφιμα στα άτομα και τις οικογένειες της κυπριακής κοινότητας που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες: τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες, τις μητέρες που ζούνε μόνες τους, καθώς και τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η υλοποίηση της προσπάθειας γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το κόστος καλύπτεται από το Ίδρυμα Yianis Christodoulou Foundation.
 
Υψηλή η θνησιμότητα στην παροικία
Μιλώντας στο InBusinessNews, o John Christodoulou εξήγησε τους λόγους που ανάγκασαν το Ίδρυμα να επεκτείνει τις δραστηριότητες του, καθώς κύριος στόχος του είναι να στηρίζει και να ενδυναμώνει τα παιδιά και τους νέους που χρήζουν στήριξης. Το Ίδρυμα ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της παροικίας, θέλησε να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες όπως αναφέρονται πιο πάνω, καθώς επίσης και τα παιδιά που με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να γευματίσουν στα σχολεία τους, όπως έκαναν συνήθως. 

Γενικότερα, το σκεπτικό του κ. Christodoulou βασίζεται στο ότι το ποσοστό θνησιμότητας των Κυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου από την επιδημία του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ο λόγος, όπως μας είπε, είναι ότι οι Κύπριοι δεν παραμένουν στα σπίτια τους στο βαθμό που επιβάλλεται και οι ενέργειες του Ιδρύματος αποσκοπούν στο να μειωθούν οι αχρείαστες μετακινήσεις, ενώ παράλληλα να διασφαλιστεί ότι οι ευπαθείς ομάδες έχουν την απαραίτητη στήριξη με διανομή τροφίμων στα σπίτια τους.

Η πρωτοβουλία με τα δωρεάν πακέτα τροφίμων αφορά ολόκληρη την επικράτεια του Η.Β., ενώ το ενδιαφέρον των Κυπρίων είναι πολύ μεγάλο. Κάθε δωρεάν πακέτο φαγητού, που με την κατ’ οίκον διανομή στοιχίζει γύρω στα €30, περιλαμβάνει προμήθειες για περίπου δύο βδομάδες και αποτελείται από μακαρόνια, κριθαράκι, χαλλούμι, κουπέπια, αλεύρι, κυπριακά λουκάνικα, ρύζι, μέλι, γάλα μακράς διαρκείας, δημητριακά, μπισκότα, κυπριακό καφέ, τσάι, πίττες και λουβί.
 
Θα επιστρατεύσει και μάγειρες
Ερωτηθείς εάν η πρωτοβουλία του Ιδρύματος είναι σε θέση να ικανοποιήσει το σύνολο των Κυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Christodoulou απάντησε πως η βοήθεια δίνεται σε όποιον αποτείνεται στην Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία του Ηνωμένου Βασιλείου, νοουμένου ότι εμπίπτει στις ευπαθείς ομάδες και έχει ανάγκη για βοήθεια. Σίγουρα, αυτό δεν θα πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης ώστε τα τρόφιμα να πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες πρέπει να υπερισχύσει η ειλικρίνεια και η ευσυνειδησία, μας σημείωσε χαρακτηριστικά, ώστε να μην στερηθεί κάποιος συμπατριώτης μας που έχει ανάγκη.
 
Όσον αφορά τους Κύπριους φοιτητές που έχουν αποκλειστεί στη χώρα και αναφορικά με κάποια ενδεχόμενη βοήθεια του Ιδρύματος, ο κ. Christodoulou μας είπε ότι όσοι φοιτητές χρειάζονται στήριξη και επικοινωνούν με την Ομοσπονδία θα τους παρέχεται το πακέτο με τα τρόφιμα.

Στο μεταξύ, όπως μας δήλωσε ο κ. Christodoulou σκέφτεται να αρχίσει και μία νέα πρωτοβουλία, ώστε να βοηθηθούν άτομα που ακόμα και με την κατ’ οίκον διανομή τροφίμων δεν μπορούν να μαγειρέψουν. Συγκεκριμένα η ιδέα αφορά την εμπλοκή μαγείρων οι οποίοι θα ετοιμάζουν φαγητά για ομάδες πολιτών της παροικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν και ακολούθως θα γίνεται διανομή με delivery.
 
Ετοιμάζεται κίνηση και για την Κύπρο
Μέσα στα επόμενα πλάνα του Ιδρύματος είναι και η στήριξη των επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτών, γιατρών και βοηθητικού προσωπικού, καθώς επίσης και των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αυτή τη φορά η βοήθεια δεν θα αφορά τρόφιμα, ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να μας αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς υπάρχουν δύο-τρεις σκέψεις από τις οποίες θα καταλήξει στην τελική του απόφαση.

Κλείνοντας ο κ. Christodoulou έστειλε και μέσα από το InBusinessNews, πέρα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter (John Christodoulou@YianisCY) το ακόλουθο μήνυμα για όλους τους συμπατριώτες μας: «Εύχομαι να είστε όλοι ασφαλείς και υγιείς σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Θα είμαστε σύντομα όλοι νικητές».

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα