Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών είναι και μέτοχος της Amazon

InBusinessNews  07/10/2019 08:58
Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών είναι και μέτοχος της Amazon

Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών είναι και μέτοχος της Amazon

InBusinessNews  07/10/2019 08:58
Ο Paolo Gentiloni ήταν δεδομένο ότι θα συμπεριλαμβανόταν στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι ένας αριστοκράτης με τρεις τίτλους ευγενείας και μια 25ετή παρουσία στα δημόσια πράγματα χωρίς κανένα σκάνδαλο να τον βαραίνει.

RELATED ARTICLESΚαι δεν προκαλεί καμία έκπληξη που η Ursula von der Leyen, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, τον επέλεξε ως τον πιο σημαντικό… υπολοχαγό της: ως τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Πρόκειται για μια θέση με ευρύτατο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός νέου ψηφιακού φόρου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος φόρος στόχο έχει την εξασφάλιση χρημάτων από τα τεράστια έσοδα των κολοσσών του τεχνολογικού κλάδο.

Στην πορεία, και λίγο πριν την επίσημη ακρόασή του, αποκαλύφθηκαν 67 λόγοι που θέτουν εν αμφιβόλω την αντικειμενικότητα του Ιταλού πολιτικού. Αυτός είναι ο αριθμός των μετοχών του γίγαντα της διαδικτυακής λιανικής πώλησης Amazon που εμφανίζεται – βάσει της δήλωσης οικονομικών στοιχείων του – να κατέχει ο Gentiloni. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μία από αυτές που θα αναγκαστούν να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια εάν θεσπιστεί ένας ευρωπαϊκός διαδικτυακός φόρος.

Ο Gentiloni, πρώην σοσιαλιστής, δεσμεύτηκε να πουλήσει τις μετοχές του προτού αναλάβει τα καθήκοντά του στην 1η Νοεμβρίου. Όμως, το γεγονός παραμένει ότι για την ώρα είναι κάτοχος μετοχών της Amazon τρέχουσας αξίας 115.000 δολαρίων. «Ακόμα κι αν οι μετοχές του άξιζαν μόνο 1.000 δολάρια, το γεγονός από μόνο του θα έκανε πολλούς ανθρώπους να αναρωτηθούν κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων» είπε στο Fortune ο Raffaele Barberio, ιδρυτής και διευθυντής της Key4Biz, μιας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που εστιάζει σε θέματα ψηφιακής οικονομίας. «Είναι πρόβλημα, και είμαι σίγουρος ότι θα αντιμετωπιστεί όπως πρέπει. Όμως, για να δουλέψει ένα μέτρο όπως ο φόρος διαδικτύου, ο άνθρωπος που το εφαρμόζει θα πρέπει να είναι… υπεράνω υποψίας».

Το ζήτημα των μετοχών, εν τέλει, δεν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον Gentiloni, η υποψηφιότητα του οποίου εγκρίθηκε με άνεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε μια στιγμή της κοινοβουλευτικής ακρόασης, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Markus Ferber είπε στον Gentiloni: «Έλαβα τόσα πολλά μηνύματα από τη Ρώμη που μου λένε πόσο καλός είστε, που φαίνεται ότι μόνο ο Πάπας δεν επικοινώνησε ακόμα».

Όσο για τη von der Leyen – την πρώτη γυναίκα και την πρώτη Γερμανίδα που θα βρεθεί στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – η υποψηφιότητά της εγκρίθηκε με διαφορά μόλις εννέα ψήφων. Η ίδια δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη ούτε καν του συνόλου των Γερμανών ευρωβουλευτών. Πρόσφατα, η von der Leyen βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής με τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου «για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Πολλοί αισθάνονται ότι η συγκεκριμένη ορολογία αντανακλά την αντι-μεταναστευτική ατζέντα της ακροδεξιάς που κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας