Κ. Ηροδότου: Ο investment banker που έγινε Διοικητής

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου παραλαμβάνει τη σκυτάλη από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ως νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), μια επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας  που θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια διετέλεσε ως Εκτελεστικός Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εποπτικής Αρχής. Ποιο είναι όμως το προφίλ του νέου Διοικητής, οι μάχες που έδωσε εντός Κεντρικής Τράπεζας και ποιες οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει;


Διαβάστε ακόμα: Σάββας Περδίος: Υπόσχεται ριζικό lifting στον τουρισμό

Διαβάστε ακόμα: Δείτε φωτογραφίες από το ανανεωμένο Mall of Cyprus

Διαβάστε ακόμα: Άνοιξε για το κοινό το πρώτο ξενοδοχείο στην Κύπρο για ζευγάρια

Who is who
O Κωνσταντίνος Ηροδότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο University College London (UCL) το 1996 με BSc στα Οικονομικά (First Class Hon-ours και βραβείο πανεπιστημίου για την απόδοσή του στα οικονομικά). Το 2001, αποφοίτησε από το London BusinessSchool με MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με Διάκριση (ανώτατο 10% της χρονιάς).

Στη συνέχεια, εργοδοτήθηκε από την UBS Investment Bank στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε για σχεδόν όλη την καριέρα του στην επενδυτική τραπεζική και έφθασε να διοικεί ταυτόχρονα δύο τομείς της τράπεζας. Ήταν επικεφαλής της Ναυτιλίας για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική και ταυτόχρονα επικεφαλής Υποδομών & Παραχωρήσεων /Χρηματοδοτήσεων Έργων για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Επανεκκίνησε και τους δύο τομείς και τους ανέπτυξε σε εργασίες με ετήσια έσοδα πολλών εκατομμυρίων. Υπήρξε σύμβουλος κυβερνήσεων, καθώς και ομίλων και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε μεγάλες χρηματοοικονομικές συναλλαγές και στρατηγικές, συνολικής αξίας άνω των €50 δις.

Η εμπειρία του περιλαμβάνει τη δόμηση και ηγεσία πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές, παραχωρήσεις έργων, εισαγωγές εταιρειών σε χρηματιστήρια (NASDAQ και NYSE), δόμηση και άντληση ιδίων και δανειακών κεφαλαίων (τραπεζική χρηματοδότηση και ομόλογα), εταιρικές και χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις και χρηματοδοτήσεις έργων.

Τον Ιούνιο του 2014 επιλέγηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό ως Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων στην Κύπρο και τον Μάρτιο του 2017 διορίστηκε ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ.

Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων
Αναλαμβάνοντας το πηδάλιο της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων το 2014, ένα από τα δυσκολότερα έργα που είχε αναλάβει ο κ. Ηροδότου ήταν αυτό της αποκρατικοποίησης της Cyta. Σε συνέντευξη του στο ΙΝ Βusiness τον Δεκέμβριο του 2014 o κ. Ηροδότου υπογράμμιζε πως «Αποδεχόμενος τον διορισμό μου στην καθαρά τεχνοκρατική θέση του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων είχα υπόψη πως θα πρέπει, ενδεχομένως, να αντιμετωπίσω διάφορες προκλήσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου. Πιστεύω πως η πολύχρονη εμπειρία μου στο εξωτερικό, σε πολλές παρόμοιες συναλλαγές παγκοσμίως, αποτελεί την κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων είτε αυτές είναι καθαρά τεχνικές είτε είναι άλλης μορφής. Σκοπός μου είναι η καλύτερη δυνατή εφαρμογή των απαιτούμενων τεχνοκρατικών διαδικασιών, καθώς και η πλήρης συμμόρφωση με τις πρόνοιες του σχετικού νόμου, που αφορούν στα καθήκοντα του Εφόρου και της μονάδας, έτσι ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για όλους τους εμπλεκομένους και επηρεαζόμενους και για την Κύπρο γενικότερα. Πρέπει και πάλι να τονιστεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βέλτιστη εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι η συνεργασία, η προετοιμασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων μερών, πράγμα που προσωπικά θα επιδιώκω και θα εφαρμόζω σε κάθε στάδιο των διαδικασιών αποκρατικοποίησης, στοχεύοντας στην όσο το δυνατό, αποφυγή αντιδράσεων».

Μάλιστα, ο κ. Ηροδότου κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για την διαδικασία αποκρατικοποίησης της Cyta, ετοιμάζονται υψηλού επιπέδου εγγράφων προσφορών για προσέλκυση ενδιαφέροντος από σημαντικούς διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους και διενεργώντας τέσσερις ξεχωριστές διαδικασίες προσφορών ώστε να επιλεγούν οι καλύτεροι σύμβουλοι στον κάθε τομέα ειδικότητας.

Οι διαδικασίες είχαν τροχοδρομηθεί όπως είχαν προγραμματιστεί, αλλά το μπλόκο της Βουλής σταμάτησε την όλη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Δυστυχώς, το πρώτο βήμα έγινε και κρίμα που δεν αξιοποιήθηκε η κάθοδος του κ. Ηροδότου στην Κύπρο και η παρουσία του στη Μονάδα, ώστε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Κεντρική Τράπεζα
Μετά την αποχώρηση από τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου διορίστηκε ως Εκτελεστικός Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤ. Η δίχρονη παρουσία του στην Εποπτική Αρχή μπορεί να χαρακτηριστεί ως αξιοσημείωτη καθώς δεν δίστασε να τα βάλει με το κατεστημένο της Κεντρικής και παρά το γεγονός ότι δέχθηκε πόλεμο, ο ίδιος με την υπομονή και επιμονή του κατάφερε να κερδίζει αρκετές μάχες στην Κεντρική Τράπεζα.

Προσωπικότητα που χαίρει εκτίμησης
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου χαίρει μεγάλης εκτίμησης και εμπιστοσύνης τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη, όσο και από άλλα κέντρα αποφάσεων όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και άλλους θεσμούς.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ηγήθηκε με επιτυχία τον περασμένο Ιούλιο roadshow αντιπροσωπείας του κυπριακού τραπεζικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με σημαντικούς επόπτες της οικονομικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και της Νέας Υόρκης, με στόχο να ενημερωθούν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές σχετικά με τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις συμμόρφωσης που πραγματοποίησε η Κύπρος από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των φαινομένων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) καθώς και την καταπολέμηση χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT).

Προκλήσεις
Αναλαμβάνοντας το πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας o Κωνσταντίνος Ηροδότου καλείται να αντιμετωπίσει τις ακόλουθες προκλήσεις:

Πρώτον, να αναδιοργανώσει την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, έναν οργανισμό ο οποίος διαθέτει εξαιρετικό προσωπικό αλλά με πάρα πολλές οργανωτικές στρεβλώσεις και να του προσδώσει μια νέα μοντέρνα μορφή που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Δεύτερον, η σωστή εποπτεία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και να είναι σε συνεχή επαφή με τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου ώστε να ανταποκρίνονται στις κεφαλαιακές τους υποχρεώσεις, όπως επίσης και για καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπισης του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων.

Τρίτον, θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να βελτιωθεί το κύρος της Κύπρου ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, πράγμα που οι προκάτοχοι του δεν φαίνεται να επιτύχουν λόγω διότι δεν έτρεφαν του ανάλογου σεβασμού από τα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη.

To track record του Διοικητή
Κατά την επαγγελματική του δραστηριοποίηση με διεθνείς οίκους επενδυτικής τραπεζικής στο εξωτερικό, ο κ. Ηροδότου παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σχεδιασμού, οργάνωσης και εκτέλεσης στον χώρο των χρηματοοικονομικών έργων (projects) και συναλλαγών (transactions), συνολικής αξίας πέραν των 47 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως:
  • Παροχή προς το Ουγγρικό Κράτος συμβουλευτικών υπηρεσιών αποκρατικοποίησης, συμπεριλαμβανομένης ρυθμιστικής ανασκόπησης, ανάλυσης μεθόδων μεγιστοποίησης της αξίας και της αξιολόγησης των επιλογών ιδιωτικοποίησης της ουγγρικής κρατικής εταιρείας αυτοκινητοδρόμων.
  • Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποκρατικοποίησης προς τη μοναδική εταιρεία υδατοπρομήθειας της Βόρειας Ιρλανδίας, περιλαμβανομένης ρυθμιστικής και χρηματοοικονομικής δόμησης και ανάλυσης, για να καταστεί αυτοχρηματοδοτούμενη και να προετοιμαστεί για ιδιωτικοποίηση.
  • Σειρά συναλλαγών για συγχωνεύσεις και εξαγορές σε διάφορες χώρες και τομείς.
  • Εισαγωγή αριθμού εταιρειών στα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης NYSE και NASDAQ, καθώς και ιδιωτικές τοποθετήσεις.
  • Παροχή προς το Ολλανδικό Κράτος συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη διαμόρφωση σύμβασης παραχώρησης (BOT) σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του Westersheldtunnel (αξία, περίπου, €1 δις).
  • Εξαγορά από τη Network Rail της Railtrack στο Ηνωμένο Βασίλειο (αξία συναλλαγής €11.4 δις).
  • Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε σχέση με την υποβολή προσφοράς για τη σύμβαση παραχώρησης (BOT) των ηλεκτρονικών διοδίων ολοκλήρου του δικτύου αυτοκινητοδρόμων της Σλοβακίας (αξία πρότασης, περίπου, €500 εκ).
  • Εξαγορά της συμμετοχής της 3i στη γαλλική Keolis - τομέας δημοσίων μεταφορών (αξία συναλλαγής, περίπου, €400 εκ).
  • Διευθέτηση και δόμηση της χρηματοδότησης, καθώς και διαμόρφωση της σύμβασης παραχώρησης (BOT), αναφορικά με τη χρηματοδότηση για την κατασκευή και τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου Bina Istra στην Κροατία (αξία €282 εκ).
  • Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ετοιμασίας προσφοράς για την Ιώνια Οδό στην Ελλάδα (αξία προσφοράς €1.2 δις).
  • Δόμηση και πιστοληπτική αξιολόγηση του μακροχρόνιου χρηματοδοτικού προγράμματος της Network Rail (αξία προγράμματος €26.5 δις).
 
 

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο