Αγωγή κατά της καναδικής κυβέρνησης από τη CFO της Huawei

Αγωγή κατά της καναδικής κυβέρνησης, της συνοριακής υπηρεσίας και της ομοσπονδιακής αστυνομίας υπέβαλαν οι δικηγόροι της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Meng Wanzhou.

Όπως μεταδίδει το CNBC, υποστηρίζουν ότι η πελάτις τους κρατήθηκε, ερευνήθηκε και ανακρίθηκε για τρεις ώρες, παραβιάζοντας τα συνταγματικά δικαιώματά της.

Ο Καναδάς συνέλαβε τη Μeng στο Βανκούβερ, την 1η Δεκεμβρίου, ύστερα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν κατηγορήσει την κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ότι αποτελεί απειλή στην εθνική ασφάλεια της χώρας τους.

Η CFΟ κατηγορήθηκε για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ η εταιρεία κατηγορείται ότι μέσω δύο θυγατρικών, υπέκλεψε βιομηχανικά μυστικά του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου T-Mobile.

Στην αγωγή που υποβλήθηκε την Παρασκευή, οι δικηγόροι της σημείωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι αστυνομικοί έλαβαν στοιχεία και πληροφορίες από τη Meng συνιστά σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων που αναφέρονται στο καναδικό Σύνταγμα. Υπενθυμίζεται ότι η Meng είναι η κόρη του ιδρυτή της Huawei.

Προσθέτουν ότι οι αξιωματικοί του Οργανισμού Υπηρεσιών Συνόρων της Καναδίας (CBSA) σκόπιμα καθυστέρησαν την άμεση εκτέλεση εντάλματος σύλληψης και υπέβαλαν παράνομα τη Meng σε κράτηση, έρευνα και ανάκριση για να πάρουν αποδείξεις από αυτήν πριν τη σύλληψή της.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ο Καναδάς ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία έκδοσής της. Η απόφαση για να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης «αποτελεί συνέχεια μιας διεξοδικής και επιμελούς εξέτασης αποδεικτικών στοιχείων γι' αυτή την υπόθεση», εξήγησε η καναδική δικαιοσύνη.

Αναμένεται να παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη ενώπιον δικαστή του Βανκούβερ «για να επιβεβαιώσει ότι έχει εκδοθεί εντολή εκκίνησης της διαδικασίας και να δώσει ημερομηνία για την ακρόαση σχετικά με την έκδοση», εξήγησε το καναδικό δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα