Kristo Kaarmann: Xρηματικό λάθος οδήγησε στη δημιουργία μιας startup

Tο TransferWise το εμπιστεύονται εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, με ανθρώπους όπως οι Richard Branson και Peter Thiel να έχουν επενδύσει στο όραμά του. Πριν από 10 χρόνια περίπου, ωστόsο, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική.

Το 2008, ο Kristo Kaarmann, ο οποίος είναι τώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της TransferWise, εργαζόταν ως σύμβουλος διαχείρισης στο Λονδίνο και είχε λάβει ένα δώρο Χριστουγέννων £10.000 ($13.147), το οποίο θέλησε να χρησιμοποιήσει έξυπνα.

Μιλώντας στο BBC, ο επιχειρηματίας εξήγησε ότι, καθώς τα επιτόκια ήταν υψηλότερα στην Εσθονία την εποχή εκείνη, επέλεξε να μεταφέρει το ποσό από το βρετανικό του λογαριασμό στον εσθονικό αποταμιευτικό λογαριασμό του - αναμένοντας ότι αυτό θα τον βοηθήσει να κερδίσει περισσότερα από τα επιτόκια. Κάτι που όμως δεν πήγε όπως ήλπιζε.

"Πλήρωσα την βρετανική μου τράπεζα £15 για να μεταφέρω τα £10.000 και έπειτα μια εβδομάδα αργότερα είδα ότι έλειπαν 500 λίρες από αυτό που περίμενα να φτάσει στο λογαριασμό της Εσθονίας", δήλωσε ο κ. Kaarmann στο BBC News. Ο Διευθύνων Σύμβουλος εξήγησε πώς έψαξε πώς συνέβη αυτό και συνειδητοποίησε ότι "ήταν απίστευτα ηλίθιο".

"Ανόητα περίμενα ότι η βρετανική τράπεζα μου θα μου έδινε τη συναλλαγματική ισοτιμία που είδα όταν κοίταξα το Reuters και το Bloomberg", δήλωσε, προσθέτοντας ότι, αντ 'αυτού, "η τράπεζα είχε χρησιμοποιήσει μια συναλλαγματική ισοτιμία 5% λιγότερο ευνοϊκή, ένας τρόπος με τον οποία η ίδια και όλες οι άλλες τράπεζες παίρνουν το μερίδιό τουε τους. Ήταν δικό μου λάθος".

Ως ένας από τους τελευταίους επιχειρηματικούς ηγέτες που το BBC θα παρουσιάσει το προφίλ του, ο Kaarmann δήλωσε στη σειρά "The Boss" ότι το περιστατικό αυτό τον έκανε να προσπαθεί να ανακαλύψει έναν τρόπο μεταφοράς μετρητών στο εξωτερικό με οικονομικά πιο αποδοτικό τρόπο. Αυτό οδήγησε στην συνάντηση του Kaarmann με τον μελλοντικά επιχειρηματικό συνεργάτη του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της TransferWise, οι δύο ιδρυτές, ο Kaarmann και ο τωρινός πρόεδρος της εταιρείας, Taavet Hinrikus, συναντήθηκαν σε ένα πάρτι και ανακάλυψαν ότι και οι δύο εργάστηκαν στο Λονδίνο αλλά χρειάστηκαν διαφορετικό νόμισμα.

Το Kaarmann πληρωνόταν σε λίρες αλλά είχε υποθήκη πίσω στην Εσθονία σε ευρώ, ενώ ο Hinrikus πληρωνόταν σε ευρώ αλλά χρειάστηκε βρετανικές λίρες για να πληρώσει τους λογαριασμούς του στο Λονδίνο.

Έτσι ένωσαν τις δυνάμεις τους και μετέφεραν ανεπίσημα τα χρήματα μεταξύ τους, ψάχνοντας την μέση αγοραία τιμή μιας συγκεκριμένης ημέρας κάθε μήνα, επιτρέποντάς τους να επιτύχουν μια δίκαιη συναλλαγματική ισοτιμία χωρίς να πληρώσουν πρόσθετα τραπεζικά έξοδα.

Αυτό οδήγησε τους επιχειρηματίες να οικοδομήσουν ένα δίκτυο φίλων της Εσθονίας που μεταφέρουν χρήματα, σύμφωνα με το BBC, το οποίο οδήγησε στη δική τους επιχείρηση: το TransferWise, το οποίο ξεκίνησε το 2011.

Σήμερα, η υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων λειτουργεί ως ηλεκτρονικός λογαριασμός για τους 4 εκατομμύρια συνδρομητές της, επιτρέποντάς τους να στείλουν χρήματα, να πληρώνονται και να ξοδεύουν χρήματα σε διεθνές επίπεδο, χωρίς να αντιμετωπίζουν υψηλά εμβάσματα.

Σήμερα θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές "unicorn" start-ups - οι οποίες είναι εταιρείες αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων - η τεχνολογία TransferWise αναπτύσσεται, ενώ το 2018 αξιολογούταν στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr 

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα