Xavier Niel: Ο δισεκατομμυριούχος πίσω από την εξαγορά της MTN

Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο με μεγάλες επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε Γαλλία, Ελβετία και Μονακό είναι ο 51χρονος Xavier Niel, μεγαλομέτοχος της Monaco Telecom, η οποία επένδυσε στην Κύπρο, μέσω της εξαγοράς της MTN.
 
Ο λόγος για τον 51χρονο Xavier Niel, ο οποίος κατέχει πέραν του 51% της Monaco Telecom. Η εμπειρία του ίδιου στις τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη και η κίνηση του να ανάψει το πράσινο φως στην Monaco Telecom για επένδυση στην Κύπρο, δημιουργεί προσδοκίες για σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών της MTN τα επόμενα χρόνια.
 
Διαβάστε ακόμα: Τι αλλάζει στην αγορά μετά το deal MTN - Monaco
 
Στους πλουσιότερους του κόσμου
Το όνομα του Γάλλου επιχειρηματία, ο οποίος για άλλη μια φορά επιχειρεί να επεκτείνει τα assets του στην Ευρώπη, φιγουράρει στη λίστα του Forbes. Σύμφωνα με τον κατάλογο του γνωστού περιοδικού για το 2018, βρίσκεται στην 186η θέση των πλουσιότερων του πλανήτη, με περιουσία που φτάνει τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Οι επιχειρήσεις του Xavier Niel έχουν ως επίκεντρο την τεχνολογία, έναν τομέα τον οποίο ο ίδιος φαίνεται να γνωρίζει καλά, επενδύοντας στις σωστές υπηρεσίες την κατάλληλη στιγμή.
 
Ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης περίπου του 55% της Iliad, μητρικής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία, της Free. Η Free Mobile, την οποία δημιούργησε ο Niel το 2012 είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Τον Δεκέμβριο του 2017, η Free είχε 6,5 εκατομμύρια πελάτες ευρυζωνικών συνδέσεων και περισσότερα από 13 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία είχε έσοδα €5 δις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της περιουσίας του Niel προέρχεται από την Iliad.
 
Επίσης, πέραν της Monaco Telecom, το χαρτοφυλάκιό του Xavier Niel περιλαμβάνει την κυριότητα και της Orange Switzerland, την οποία απέκτησε το 2014 έναντι 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετονομάζοντας την σε Salt. Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ελβετία, η οποία μέχρι το 2012 εξυπηρετούσε 1,6 εκατομμύρια πελάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό επιχειρηματικό εγχείρημα του Niel, ηυ εταιρεία τηλεπικοινωνιών WorldNet υπήρξε ο πρώτος πάροχος διαδικτύου στη Γαλλία.

Διαβάστε ακόμα: Καζίνο: Απομένει η βούλα Υπουργικού για πολεοδομική
 
Ξεκινώντας από το μηδέν
Ο ίδιος είναι καθαρά αυτοδημιούργητος. Ξεκίνησε τις δραστηριότητες σε ηλικία μόλις 19 ετών, επενδύοντας εξ αρχής στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και δεδομένων. Το 1995, επένδυσε στον πρώτο Παροχέα Υπηρεσιών Διαδικτύου στη Γαλλία, το World-NET, εταιρεία η οποία πωλήθηκε μερικά χρόνια αργότερα. Με τα χρόνια, οι επενδύσεις του σε εταιρείες επικοινωνιών ήταν στοχευμένες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βρισκόταν πίσω από την παροχή καινοτόμων, για την κάθε εποχή, υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία, το 1999 στη Γαλλία της Free. Το όνομα της προήλθε από το γεγονός ότι η πρόσβαση στο μόντεμ ήταν δωρεάν, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ άλλων Γάλλων παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου. Το 2002, η Free παρείχε ένα ευρυζωνικό πακέτο σε χαμηλή τιμή (€29,99 το μήνα), το οποίο έγινε σημείο αναφοράς στην αγορά. Ταυτόχρονα, η Free ανέπτυξε και κυκλοφόρησε το Freebox, το πρώτο κιβώτιο πολλαπλών υπηρεσιών τριπλών παιχνιδιών στη Γαλλία. Η υπηρεσία δωρεάν μόντεμ είχε φέρει στην εταιρεία ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο πελατών.
 
Επενδύσεις σε startups και όχι μόνο
Τον Μάρτιο του 2010, ο Xavier Niel μαζί με τον Jeremie Berrebi Kima Ventures, δημιούργησαν ένα ταμείο, σκοπός τους οποίου ήταν να επενδύει κάθε χρόνο σε 50 μέχρι 100 startups σε όλο τον κόσμο. Από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2014, το ταμείο Kima Ventures είχε επενδύσει σε 330 νεοφυείς εταιρείες σε 32 χώρες. Μάλιστα, το Business Insider περιέγραψε τους Xavier Niel και Jeremie Berrebi ως τους πιο δραστήριους «επενδυτές αγγέλους» στον κόσμο.
 
Εξάλλου, στα τέλη του 2010, ο Niel βρισκόταν ανάμεσα σε μια ομάδα επενδυτών, οι οποίοι απέκτησαν μετοχικό κεφάλαιο στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
 
Το 2013, προχωρεί σε μια ακόμη καινοτόμα κίνηση. Ιδρύει στο Παρίσι μια σχολή με την ονομασία 42. Πρόκειται επί της ουσία για ένα σχολείο τεχνολογίας, χωρίς καθηγητές, βιβλία και δίδακτρα, τα μαθήματα του οποίου παρακολουθούν 1000 άτομα κάθε χρόνο. Η εκπαίδευση στην εν λόγω σχολή είναι εμπνευσμένη από νέους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 42 χαίρει της εκτίμησης αρκετών μεγάλων entrepreneurs στο Silicon Valley.

Διαβάστε ακόμα: Στην Ελλάδα ένα στα τρία ταξίδια

Δειτε Επισης

Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος